Βανίλια και κανέλα «γλυκαίνουν» την παγκόσμια αγορά καρυκευμάτων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βανίλια και κανέλα «γλυκαίνουν» την παγκόσμια αγορά καρυκευμάτων

Η στροφή των καταναλωτών σε αρώματα που έχουν ως βασικά συστατικά τη βανίλια και την κανέλα αυξάνει παγκοσμίως τη ζήτηση για τα συγκεκριμένα καρυκεύματα.

Συγκεκριμένα, η δανέζικη τάση «Hygge» (η δανέζικη αντίληψη για την οικειότητα και τη ζεστασιά) έχει καταλήξει να είναι πανευρωπαϊκή και έχει ωθήσει σε αύξηση της ζήτησης για καρυκεύματα όπως είναι το κάρδαμο, η βανίλια και η κανέλα.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα του σκανδιναβικού τρόπου ζωής ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα συναφή στοιχεία όπως κασμίρ και κεριά, συμπίπτει με την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για καρυκεύματα. Σε αυτό συμβάλουν και οι ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή οι οποίες ευνοούν την αύξηση της ζήτησης για αυτά τα είδη.

Η παραδοσιακή εποχική ζήτηση για σκανδιναβικά cake που περιέχουν καρυκεύματα και κρασιών που περιέχουν μείγματα από καρυκεύματα αυξάνεται από την παράλληλη άνοδο που παρουσιάζουν τα καρυκεύματα για τομείς εκτός της εστίασης.

Ο κόσμος χρησιμοποιεί συστατικά με βαριά αρώματα για να κατασκευάσει είδη δώρων και διακοσμητικά και να εμφυσήσει την αίσθηση του «Hygge», σύμφωνα με τον Tasneem Backhouse, διευθυντή της εταιρείας EHL Ingredients, η οποία εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και εμπορεύεται καρυκεύματα και όσπρια.

«Υπάρχει αύξηση στις πωλήσεις της κανέλας, του γαρύφαλλου, του γλυκάνισου και του μοσχοκάρυδου από επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στον κλάδο της εστίασης, όπως είναι για παράδειγμα οι βιοτεχνίες», ανέφερε.

Οι τιμές για την κανέλα και για αρωματικά φυτά όπως είναι η κασσία σημείωσαν άνοδο που ξεπέρασε το 20% φέτος σύμφωνα με τον όμιλο Mintec και σε αυτό συντέλεσε και το καιρικό φαινόμενο El Nino το οποίο «χτύπησε» την παραγωγή στη Νότια Ασία και ενθάρρυνε την αποθεματοποίηση από την πλευρά των τοπικών παραγωγών.

Στην Ινδία, οι τιμές του καρδάμου σχεδόν διπλασιάστηκαν ύστερα από μεγάλη περίοδο ξηρασίας η οποία οδήγησε σε μείωση της παραγωγής κατά περίπου 25% ενώ οι τιμές της βανίλιας την προηγούμενη διετία τριπλασιάστηκαν στα 400 δολάρια το κιλό.

«Οι τιμές ακολουθούν μια τρελή πορεία», αναφέρει ο Alexandre Bleneau από τη γαλλική εταιρεία Touton και συμπληρώνει ότι «γίνεται πάλη για να εξασφαλίσει κανείς λίγα κιλά από διαφορετικές πηγές».

Μεταξύ των παραγωγών τροφίμων, οι Αμερικανοί έμποροι όπως ο όμιλος McCormick, αύξησε την τιμή της βανίλιας πολλές φορές μέσα στη χρονιά ενώ η γαλλική εταιρεία εμπορίας βανίλιας Eurovanille εκτιμά ότι οι τιμές δεν πρόκειται να πέσουν πριν από τα μέσα του 2017.

Ο ιδιοκτήτης του Scandi-Kitchen, ενός σκανδιναβικού καφέ και παντοπωλείου στο κέντρο του Λονδίνου, ανέφερε ότι η κανέλα και το κάρδαμο ήταν τα βασικά συστατικά των ειδών που παρήγαγε προσθέτοντας ότι «από τότε που ξεκίνησε η μόδα hygge οι πωλήσεις σε κέικ και αρτοποιήματα που περιέχουν τέτοια συστατικά αυξήθηκαν κατά 30%».

Υπάρχει ωστόσο και ένα καλό νέο για τους αγοραστές των καρυκευμάτων: η τιμή του πιο ακριβού καρυκεύματος στον κόσμο, του σαφράν, έχει πέσει κατά 7% φέτος στα 2.200 δολάρια το κιλό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider