Οι ξένοι αγοράζουν φθηνά Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ξένοι αγοράζουν φθηνά Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει πρόβλημα στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, παραδέχεται μεν ο Στέργιος Πιτσιόρλας, υποστηρίζει δε πως κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει. «Υπάρχει μια κουλτούρα, βαθιά ριζωμένη στην Ελλάδα, που δεν είναι καθόλου φιλική στου επενδυτές. Σταδιακά, όμως, αυτή η κουλτούρα έχει αρχίσει να αλλάζει», δηλώνει στους Financial Times ο πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και νυν υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Για να τεκμηριώσει τα λεγόμενά του, ο κ. Πιτσιόρλας απαριθμεί τις αποκρατικοποιήσεις που δρομολογήθηκαν επί της ηγεσίας του στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Όπως μάλιστα επισημαίνει, όλες οι αποκρατικοποιήσεις έλαβαν το «πράσινο φως» από την ελληνική βουλή, παρά τις σθεναρές αντιστάσεις που επέδειξαν κατά καιρούς οι πιο «ριζοσπαστικοί» υπουργοί, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι τοπικές αρχές.

Από τη θέση, πλέον, του υφυπουργού, αρμόδιου για τις επενδύσεις, ο κ. Πιτσιόρλας δηλώνει αισιόδοξος πως «η χώρα επιτέλους αλλάζει προς το καλύτερο». «Υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον πλέον (για επενδύσεις) στην Ελλάδα», τονίζει, αναφερόμενος κυρίως στον μεταποιητικό κλάδο, o οποίος, όπως εξηγεί, έχει επωφεληθεί από την κατακόρυφη πτώση των μισθών κατά τη διάρκεια της κρίσης.

«Οι δύο μεγαλύτερες αποκρατικοποιήσεις της χώρας έχουν ήδη δρομολογηθεί, γεγονός που δύναται να προσφέρει σημαντική ώθηση στην επενδυτική εμπιστοσύνη», σχολιάζει ο κ. Πιτσιόρλας.

Τον επόμενο μήνα, η γερμανική Fraport αναμένεται να αναλάβει επισήμως τη λειτουργία των 14 περιφερειακών αεροδρομίων για τα επόμενα 40 χρόνια. Υπενθυμίζεται εδώ πως το τίμημα του εν λόγω deal ανήλθε στα 1,2 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η κινεζική Cosco έχει ήδη αρχίσει να «ξεδιπλώνει» τα σχέδια της για το λιμάνι του Πειραιά, μετά την καταβολή τιμήματος ύψους 368 εκατ. ευρώ για το 67% του ΟΛΠ. Η Cosco έχει δεσμευθεί να επενδύσει 150 εκατ. ευρώ το 2017, προκειμένου να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Σε ορίζοντα δεκαετίας, θα επενδύσει ακόμη 350 εκατ. ευρώ.

Η Cosco δεν είναι όμως η μοναδική κινεζική εταιρεία που ενδιαφέρεται για επενδύσεις στην Ελλάδα. Πλήθος κινεζικών εταιρειών έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τον ενεργειακό κλάδο. Η κινεζική State Grid, σε κοινοπραξία με την ιταλική Terna, πλειοδότησαν για το 24% του ΑΔΜΙΕ.

Παρά τα φιλόδοξα σχέδια για το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, η χώρα δεν έχει κατορθώσει ακόμη να αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι σε σύνολο 190 χωρών, στη λίστα της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2016, η Ελλάδα βρίσκεται στην 61η θέση σε όρους επιχειρηματικής δραστηριότητας, πιο χαμηλά από κάθε άλλη χώρα των Βαλκανίων.

«Για να κάνεις μπίζνες στην Ελλάδα πρέπει να έχεις τεράστια αποθέματα υπομονής», σχολιάζει ο Christopher Egleton, πρόεδρος της Minoan Group. «Το θέμα είναι να επιμείνεις. Αν επιμείνεις πολύ, τότε θα επιτύχεις τον στόχο σου», προσθέτει.

«Κάθε αλλαγή είναι θετική και καλοδεχούμενη», δήλωσε πρόσφατα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold, Paul Wright, χαιρετίζοντας την τοποθέτηση του Γιώργου Σταθάκη στο υπουργείο Ενέργειας, μετά τις περιπέτειες που είχε με τον προκάτοχό τους, αναφορικά με την περίφημη επένδυση στις Σκουριές. Η Eldorado θα αρχίσει την παραγωγή χρυσού στις Σκουριές το 2019, ένα χρόνο και περισσότερο από ότι αρχικά είχε σχεδιαστεί.

«Κάθε ελληνική κυβέρνηση, εάν επιθυμεί πράγματι τα οφέλη των επενδύσεων να περάσουν στην πραγματική οικονομία, θα πρέπει να εξαφανίσει από το πλάνο κάθε είδους γραφειοκρατικό – και όχι μόνο - εμπόδιο», τονίζει ο Wright.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider