Απόλυτη τεχνολογική υπερδύναμη ως το 2025 η Κίνα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απόλυτη τεχνολογική υπερδύναμη ως το 2025 η Κίνα

H τεχνολογική «έκρηξη» της Κίνας απειλεί ευθέως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που εμφανίζουν Νότια Κορέα, Γερμανία και Ιαπωνία στον πιο νευραλγικό κλάδο του μέλλοντος.

Η ώθηση που έχει λάβει εσχάτως η ανταγωνιστικότητα της Κίνας, σε όρους μεταποίησης, είναι ικανή να αναδείξει το Πεκίνο την απόλυτη τεχνολογική «υπερδύναμη» του πλανήτη ως το 2025, απειλώντας με… παραγκωνισμό τις παραδοσιακές τεχνολογικές «υπερδυνάμεις» Νότια Κορέα, Γερμανία και Ιαπωνία.

Παρά την αναποτελεσματικότητα που παρατηρείται στην κατεύθυνση κατανομής των πόρων και τις επιμέρους ανεπάρκειες σε όρους καινοτομίας, το φιλόδοξο σχέδιο «Μade in China 2025» μοιάζει εφικτό να υλοποιηθεί, καθώς αυτή τη στιγμή οι Κινέζοι και κεφάλαια διαθέτουν αλλά και την ισχυρή στήριξη της κυβέρνησης έχουν διασφαλίσει.

«Ο κινεζικός μεταποιητικός τομέας μπορεί να φτάσει στην κορυφή, τα εχέγγυα υπάρχουν», επισημαίνει πρόσφατη μελέτη του Mercator Institute for China Studies (Merics), μιας γνωστής δεξαμενής σκέψης (think tank).

«Ακόμη κι αν τελικά το φιλόδοξο project Made in China 2025 δεν πετύχει πλήρως τον στόχο του, κάθε βήμα προς τα εμπρός είναι βέβαιο πως θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στο σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας και όχι μόνο στην Κίνα», τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην εν λόγω έκθεση.

«Οι βιομηχανικές χώρες δεν πρέπει να τρέφουν αυταπάτες. Το όραμα του… Made in China 2025 θα ενισχύσει τη δύναμη των Κινέζων μεταποιητικών, ωθώντας στα ύψη την ανταγωνιστικότητά τους», σημειώνεται.

Χώρες όπως η Τσεχία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα είναι εκείνες που κινδυνεύουν περισσότερο, σε όρους ανταγωνισμού, από τα φιλόδοξα τεχνολογικά σχέδια του Πεκίνου. Για κάθε μια από τις χώρες αυτές, περισσότερο από το 40% της βιομηχανικής τους παραγωγής προέρχεται από τον κλάδο της τεχνολογίας.

Για να φτάσει στα συγκεκριμένα συμπεράσματα η έρευνα της Merics, τέθηκαν προς πλήρη ανάλυση και αξιολόγηση σειρά επίσημων εγγράφων, εξειδικευμένων τεχνολογικών άρθρων σε περιοδικά και εφημερίδες, καθώς και περισσότερες από 60 συνεντεύξεις με τα ισχυρότερα κινεζικά ονόματα του κλάδου.

«Η στρατηγική των Κινέζων για τη βιομηχανική τους παραγωγή είναι ξεκάθαρη: Πρέπει να γίνετε καλύτεροι από τους ξένους ανταγωνιστές σας», υποστηρίζουν οι αναλυτές του γερμανικού think tank, επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσουν τα επόμενα βήματα του Πεκίνου.

Ιδίως τώρα που οι Κινέζοι έχουν στραφεί στην «έξυπνη» μεταποίηση, όπως η ρομποτική.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι ενδείξεις για ολοένα και περισσότερα «φρέσκα» κεφάλαια τα οποία διοχετεύονται για την τόνωση της καινοτομίας στην «έξυπνη» κινεζική μεταποίηση.

Και η προσπάθεια δεν σταματά εδώ. Οι αιτήσεις για διασφάλιση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (πατέντες) κατατίθενται με ταχύτητα… φωτός από τις κινεζικές επιχειρήσεις. Και μπορεί να εγείρονται αμφιβολίες για την ποιότητα της εκάστοτε κινεζικής πατέντας, η κυριαρχία τους όμως είναι κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Ούτε η κρατική στήριξη στα σχέδια αυτά δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider