Η Σουηδία βάζει τέλος στα μετρητά και στρέφεται στο ψηφιακό νόμισμα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Σουηδία βάζει τέλος στα μετρητά και στρέφεται στο ψηφιακό νόμισμα

Η Riksbank, η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να γίνει μια από τις πρώτες κεντρικές τράπεζες που θα εκδίδει ψηφιακό νόμισμα, ως απάντηση στην ολοένα και αυξανόμενη αποστροφή που εμφανίζουν οι Σουηδοί για τα μετρητά.

Η αρχαιότερη κεντρική τράπεζα του πλανήτη – ήταν η πρώτη που εξέδωσε χαρτονόμισμα το 1660 – έχει ήδη αρχίσει να εξετάζει πως θα μπορούσε να λειτουργήσει μια κεντρική τράπεζα με ψηφιακό νόμισμα, αλλά και τι είδους προκλήσεις ενέχει μια τέτοια κίνηση. Η Riksbank επιθυμεί μάλιστα να λάβει οριστική απόφαση για το αν θα υιοθετήσει ή όχι την ιδέα του ψηφιακού νομίσματος – το ekrona, όπως το έχει πρόχειρα ονομάσει – σε ορίζοντα δύο ετών.

«Πρόκειται για μια ιδέα, τόσο επαναστατική, όσο η έκδοση χαρτονομίσματος πριν από 300 χρόνια. Τι μπορεί να σηματοδοτεί η κίνηση αυτή για τη νομισματική πολιτική και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα; Πως θα στήσουμε την όλη ιδέα; Πως θα σχεδιάσουμε το ψηφιακό νόμισμα; Θα είναι κάρτα, θα είναι εφαρμογή (app) ή κάτι άλλο;» διερωτάται, επιχειρώντας να παρουσιάσει τι ακριβώς έχει στο μυαλό της η Riksbank, η αναπληρώτρια διοικήτρια, Cecilia Skingsley.

Οι ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη έχουν αρχίσει δειλά – δειλά να εξετάζουν τα πιθανά οφέλη και τις ενδεχόμενες προκλήσεις που μπορεί να συνοδεύουν την υλοποίηση της ιδέας του ψηφιακού νομίσματος, σαν το bitcoin.

Ωστόσο η δραματική υποχώρηση της χρήσης των μετρητών στη Σουηδία – κατά 40% από το 2009 – αναγκάζουν τη Riksbank να αναλάβει πιθανότατα δράση πολύ νωρίτερα από τις άλλες ισχυρές κεντρικές τράπεζες του πλανήτη.

«Πραγματικά δεν έχουμε από κανέναν να αντλήσουμε διδάγματα, όταν εξετάζουμε το πώς θα μπορούσαμε να σχεδιάσουμε ένα ψηφιακό νόμισμα, αλλά και ποιες θα μπορούσαν να είναι οι πιθανές επιπτώσεις από ενδεχόμενη εφαρμογή του», σχολιάζει η Skingsley. «Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα δράσουμε. Το να μην κάνουμε τίποτα δεν αποτελεί επιλογή για εμάς», σπεύδει, ωστόσο, να επισημάνει.

«Απαιτείται πολλή δουλειά – την οποία πρέπει να κάνουμε – γιατί δεν επιθυμούμε να δούμε τον δημόσιο τομέα να κάθεται στο περιθώριο, την ώρα που ο ιδιωτικός τομέας ενισχύει την πρόσβασή του στα χρήματα της κεντρικής τράπεζας», σημειώνει η ίδια. Ωστόσο, όπως διαμηνύει, η Riksbank αντιμετωπίζει την ιδέα του ψηφιακού νομίσματος ως συμπλήρωμα στο χαρτονόμισμα και όχι ως μια κίνηση πλήρους αντικατάστασής του.

«Θεωρώ» πως, συνεχίζει η Skingsley, «εάν αποφασίσουμε να προχωρήσουμε στην έκδοση ψηφιακού νομίσματος, τότε θα πρέπει να το σχεδιάσουμε με έναν τρόπο που θα βρίσκεται κοντά στα χαρτονομίσματα».

Εκείνο όμως που πρωτίστως πρέπει να εξετάσει η Riksbank είναι ποιος ακριβώς θα είναι ο αντίκτυπος της έκδοσης ενός ψηφιακού νομίσματος στην κατεύθυνση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Θα επηρεαστεί ή όχι η καταθετική βάση των εμπορικών τραπεζών της Σουηδίας; Και εάν ναι, σε τι βαθμό;

«Ανησυχώ γιατί σε καιρούς χρηματοπιστωτικής αστάθειας, οι πολίτες τείνουν να υιοθετούν περίεργες συμπεριφορές σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις και τις περιουσίες τους. Περίεργες συμπεριφορές που συνήθως εντείνουν το κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας», προειδοποιεί η Skingsley.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider