Τα αρνητικά επιτόκια γεμίζουν τα ελβετικά ταμεία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα αρνητικά επιτόκια γεμίζουν τα ελβετικά ταμεία

Την ώρα που τα αρνητικά επιτόκια προκαλούν έντονη δυσφορία στην Ευρωζώνη και αλλού, μεταξύ των κρατικών αξιωματούχων και των τραπεζιτών, υπάρχει μια ευρωπαϊκή χώρα που γεύεται τα οφέλη αυτού του ανορθόδοξου μέτρου νομισματικής πολιτικής.

Δεν είναι άλλη από την Ελβετία, η οποία από το 2014 «επιμένει αρνητικά»… στα επιτόκια. Και τώρα ήρθε η στιγμή να δικαιωθεί, αφού αντί για έλλειμμα που ανέμενε για το 2016, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι προσδοκά πλεόνασμα 2,21 δισ. δολαρίων (2,2 δισ. ελβετικών φράγκων).

Ο λόγος αυτής της ευχάριστης ανατροπής είναι ο πρωτότυπος τρόπος με τον οποίο ανταποκρίθηκαν οι Ελβετοί φορολογούμενοι στα αρνητικά επιτόκια. Αντί να φυλούν τα χρήματά τους στην τράπεζα πληρώνοντας ουσιαστικά –όπως συμβαίνει με τα αρνητικά επιτόκια– προτίμησαν να εξοφλούν πρόωρα τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος. Με αυτόν τον τρόπο, επιχειρήσεις και ιδιώτες δανείζουν ανέλπιστα χρήματα στο ελβετικό κράτος που έχει καθιερώσει κίνητρα για πρόωρη εξόφληση των οφειλών –όπως φοροεκπτώσεις κ.α.

Οι Ελβετοί φημίζονται για την τάξη και τη συνέπειά τους και μια τέτοια εξέλιξη δεν θα έπρεπε να μας κάνει εντύπωση. «Μπορεί οι υπόλοιποι να γελούν με το παράδειγμα της Ελβετίας όπου όλοι τρέχουν να πληρώσουν νωρίτερα τους φόρους, αλλά αν το σκεφτεί κανείς καλύτερα είναι απολύτως λογική η αντίδρασή τους», σχολιάζει ο Daniel Kalt στην UBS στην Ελβετία.

Στην αρχή του έτους, η κεντρική ελβετική τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του -0,75%. Αρνητικές είναι και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων διάρκειας άνω των 20 ετών, το οποίο στην ουσία σημαίνει ότι οι επενδυτές δανείζουν το κράτος και πληρώνουν και από πάνω!

Κι ενώ οι εμπορικές τράπεζες προστατεύουν τους ιδιώτες πελάτες τους απορροφώντας τα αρνητικά επιτόκια, δεν ισχύει το ίδιο και για τις εταιρείες που πληρώνουν κανονικά προμήθεια για να διατηρούν τα μετρητά τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Και όσο περισσότερα είναι τα χρήματα, τόσο περισσότερο πληρώνουν.

Για να αποφύγουν τις χρεώσεις αυτές, οι ελβετικές εταιρείες σπεύδουν να πληρώσουν νωρίτερα τις φορολογικές τους οφειλές, ενώ καθυστερούν να λάβουν και τυχόν επιστροφές που δικαιούνται από τον φόβο των… μετρητών.

Ωστόσο, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κεντρικός τραπεζίτης Thomas Jordan προειδοποίησε ότι η διατήρηση των επιτοκίων σε αρνητικά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα συνεπάγεται «ανεπιθύμητες παρενέργειες», όπως η συσσώρευση μετρητών «στο στρώμα», που απειλούν την οικονομική σταθερότητα της χώρας.

Η κυβέρνηση, πάντως, προειδοποιεί ότι μόλις η επιτοκιακή πολιτική επιστρέψει στην κανονικότητα, οι ευεργετικές αυτές επιδράσεις θα εξανεμιστούν. Η ίδια, πάντως, δεν πληρώνει «προμήθεια» για τη ρευστότητα που ξεχειλίζει τα ταμεία της, αφού εξαιρείται από τα αρνητικά επιτόκια των καταθέσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider