Μεγαλύτερη πηγή ενέργειας οι «ανανεώσιμες», ξεπέρασαν τον άνθρακα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγαλύτερη πηγή ενέργειας οι «ανανεώσιμες», ξεπέρασαν τον άνθρακα

Ως και 500.000 ηλιακοί συλλέκτες τοποθετήθηκαν, σε ημερήσια βάση, το 2015, αριθμός – ρεκόρ που επιβεβαιώνει την «έκρηξη» της πράσινης ενέργειας. Η περυσινή χρονιά ήταν εκείνη κατά την οποία οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπέρασαν, για πρώτη φορά, τον άνθρακα και έγιναν η μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ενέργειας στον κόσμο.

Δύο ανεμογεννήτριες την ώρα κατασκευάστηκαν, το 2015, σε χώρες όπως η Κίνα, όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency - ΙΕΑ). Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι αξιωματούχοι της ΙEA προχώρησαν σε επιθετική αναβάθμιση των προβλέψεών τους αναφορικά με το πόσο γρήγορα αναπτύσσεται ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Έχουμε γίνει μάρτυρες μιας τεράστιας αναμόρφωσης του διεθνούς κλάδου ενέργειας, με βασικό πρωταγωνιστή τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», σχολιάζει ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής της IEA.

Μεγάλο μέρος της ραγδαίας ανάπτυξης των ανανεώσιμες πηγών ενέργειας οφείλεται στη μείωση του κόστους για την παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας, γεγονός το οποίο, όπως εξηγεί ο Birol, έμοιαζε τουλάχιστον απίθανο να υλοποιηθεί πριν από πέντε χρόνια.

Παρά το γεγονός πως ο άνθρακας παραμένει η βασική και η μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αρκετοί ισχυροί «παίκτες» έχουν θορυβηθεί από την ταχύτητα με την οποία «τρέχει» εσχάτως η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε συνδυασμό με τη ραγδαία μείωση του κόστους.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας της IEA, το μέσο κόστος παραγωγής αιολικής ενέργειας υποχώρησε περί το 30% διεθνώς, στο διάστημα μεταξύ 2010 και 2015. Κατά δύο τρίτα μειώθηκε, αντίστοιχα, το κόστος για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας.

Μάλιστα, κατά τα ίδια στοιχεία, η ΙΕΑ προβλέπει περαιτέρω πτώση του κόστους σε ορίζοντα πενταετίας, κατά 15% για την παραγωγή αιολικής ενέργειας και κατά 25%, αντίστοιχα, για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας.

Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, 153 gigawatts πράσινης ενέργειας πήραν «σάρκα και οστά» το 2015. Η πλειοψηφία των projects αφορούσε στην παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Για την περυσινή χρονιά, από την επεξεργασία του άνθρακα παρήχθη το 39% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας.

Όπως προκύπτει από τις προβλέψεις της ΙΕΑ, η παραγωγή ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές θα αυξηθεί ως το 2021, σε επίπεδα αντίστοιχα της ενέργειας που παράγουν από κοινού ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Paolo Frankl, κορυφαίος αξιωματούχος της ΙΕΑ και επικεφαλής του τμήματος που αφορά στο τμήμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προειδοποιεί πως οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών θα εξαρτηθούν και από την αποτελεσματικότητα – ή μη – των αντίστοιχων πολιτικών που θα υιοθετήσουν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider