«Κρας τεστ» για την Angela Merkel ο διάδοχος του Joachim Gauck

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κρας τεστ» για την Angela Merkel ο διάδοχος του Joachim Gauck

H απόπειρα της Καγκελαρίου, Angela Merkel, να επιλέξει νέο πρόεδρο της Γερμανίας, στη βάση της αρχή της ομοφωνίας, χτυπά σε «τοίχο», από τη στιγμή που οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αποφάσισαν να προτείνουν για την προεδρία τον υπουργό Εξωτερικών, Frank-Walter Steinmeier.

Η απόφαση του SPD να «ρίξει» στην κούρσα διαδοχής του 76χρονου Joachim Gauck, τον Frank-Walter Steinmeier αυξάνει την πίεση για τον συνασπισμό των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) να προτείνει υποψήφιο για τη γερμανική προεδρία, από τις δικές του τάξεις, ενισχύοντας τον κίνδυνο για έναν γύρο αμφισβητούμενων εκλογών.

«Η κούρσα διαδοχής του Gauck θα είναι ένα πραγματικό debate», εκτιμά ο Günter Bannas, πολιτικός σχολιαστής στη Frankfurter Allgemeine. «Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για τον Steinmeier. Μένει να δούμε εάν CDU και CSU κατορθώσουν να βρουν έναν υποψήφιο αντίστοιχων προδιαγραφών», προσθέτει.

Η συζήτηση για τη διαδοχή του Gauck στρώνει το χαλί για την κρίσιμη μάχη των γερμανικών εκλογών του 2017. Ακόμη κι αν η γερμανική προεδρία αποτελεί τιμητικό αξίωμα, τόσο η Angela Merkel, όσο και ο επικεφαλής του SPD, Sigmar Gabriel, επιθυμούν διακαώς έναν «δικό» τους για διάδοχο του Gauck.

Η κατάσταση για τη Γερμανίδα Καγκελάριο άρχισε να δυσκολεύει όταν ο Gauck της ανακοίνωσε ότι δεν θα συνεχίσει για δεύτερη θητεία. «Ήταν μεγάλη τιμή να υπηρετήσω τη Γερμανία», αλλά για λόγους υγείας δε θα θέσω ξανά υποψηφιότητα», δήλωσε τον περασμένο Ιούνιο ο Joachim Gauck. Ο ίδιος θα είναι 77 ετών στις 17 Φεβρουαρίου του 2017 όταν το γερμανικό κοινοβούλιο θα εκλέξει νέο πρόεδρο.

Από την ημέρα που ο Gauck έκανε γνωστό στη Merkel ότι δεν θα συνεχίσει για δεύτερη θητεία στη γερμανική προεδρία, η ίδια αναζητά εναγωνίως άξιο αντικαταστάτη του. Ωστόσο, κάθε κρούση που έκανε σε νομικούς, ακαδημαϊκούς και εκκλησιαστικούς ηγέτες έπεσε στο κενό.

«Χρειαζόμαστε έναν υποψήφιο ικανό να σταθεί πάνω από κομματικές έριδες, με στόχο να χτίσει γέφυρες με την κοινωνία», δηλώνει ο Peter Tauber, γενικός γραμματέας του CDU.

«Θα στήριζα την υποψηφιότητα του Steinmeier γιατί αντιλαμβάνομαι τις προκλήσεις των καιρών μας», δήλωσε ο Gabriel, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild.

Για τη θέση του Γερμανού προέδρου είχε ακουστεί και το όνομα του υπουργού Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, αλλά εάν αυτό συνέβαινε, τότε ο ίδιος θα «είχε καεί» για τις γερμανικές εκλογές….

Ο χρόνος έχει ήδη αρχίσει να μετρά αντίστροφα για τη Γερμανία… Για την αναζήτηση του επόμενου προέδρου, για τις κρίσιμες εκλογές, αλλά και για το ίδιο το μέλλον της Καγκελαρίου, Angela Merkel. Aκόμη, η ίδια δεν έχει επισήμως ανακοινώσει εάν θέλει να διεκδικήσει μια νέα θητεία στην Καγκελαρία…

«Μπορεί να μην έχει καν αποφασίσει… Γιατί αν είχε αποφασίσει, προφανώς και θα είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις της…», σχολιάζουν πολιτικοί παρατηρητές και αναλυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider