Δύσκολοι καιροί για τις γυναίκες επικεφαλής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύσκολοι καιροί για τις γυναίκες επικεφαλής

Ένα κενό εξουσίας έχει προκύψει σε πολλές επιχειρήσεις στις ανώτατες βαθμίδες καθώς οι άνδρες-στελέχεη αποχωρούν και οι γυναίκες αναλαμβάνουν δράση σε μια εποχή κρίσης. Τι ελπίδες έχουν άραγε να επιτύχουν;

Η θεωρία ότι μόνο σε δύσκολους καιρούς οι γυναίκες καταφέρνουν να ανέλθουν στην ιεραρχία θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί με πιο περίτρανη απόδειξη την ανάληψη της εξουσίας από την Theresa May στην Μεγάλη Βρετανία. Αυτό υποστηρίζει η κα Michelle Ryan, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Exeter η οποία μαζί με τον Alex Haslam ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τη φράση «γυάλινη οροφή» για να περιγράψουν την τάση που κυριάρχησε το 2005 και έβαζε ουσιαστικά ένα όριο στην εξέλιξη των γυναικών στα ανώτατα επίπεδα της ιεραρχίας.

Όπως αναφέρει η κα Ryan, παρά το γεγονός ότι η 52χρονη πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας προσπαθεί εδώ και αρκετά χρόνια να αναλάβει την ηγετική θέση ως επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος «είναι ενδιαφέρον το ότι τελικά την ανέλαβε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή».

«Ό,τι και να κάνει με το ευρωπαϊκό θέμα, το 50% θα είναι ευχαριστημένο με τους χειρισμούς της και το άλλο 50% θα είναι δυσαρεστημένο», εκτιμά η καθηγήτρια.

Το βασικό επιχείρημα για αυτό είναι ότι οι γυναίκες είναι «προδικασμένο» ότι θα αποτύχουν και «σπρώχνονται» προς την κορυφή για να επωμιστούν αυτές την αποτυχία ή όταν απαιτείται να βρεθεί κάποιο εξιλαστήριο θύμα.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι γυναίκες χρησιμοποιούνται για να σηματοδοτήσουν μια αλλαγή, «κάτι που δεν μπορεί να κάνει ένας ακόμη άνδρας με γκρι κοστούμι», αναφέρει η Ryan.

Αμέσως μετά την κατάρρευση των τριών βασικών τραπεζών στην Ισλανδία τον Οκτώβριο του 2008, η Jóhanna Sigurdardóttir τοποθετήθηκε στην πρωθυπουργία και αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα που ανέλαβε αυτή τη θέση ενώ σε δύο κρατικές τράπεζες τοποθετήθηκαν επίσης γυναίκες επικεφαλής.

Η Marissa Mayer, διευθύνουσα σύμβουλoς της Yahoo, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι είχε υποστεί τη μεγαλύτερη παραβίαση δεδομένων είχε αρχικά προσληφθεί με σκοπό να σώσει την εταιρεία τεχνολογίας και επικοινωνίας. Από τη στιγμή που ανέλαβε έγινε αντικείμενο κριτικής για τα πάντα: από την απόφασή της να περιορίσει την κατ’ οίκον εργασία του προσωπικού μέχρι το ότι πήρε μια βραχεία άδεια μητρότητας.

Εξίσου, η ανάληψη καθηκόντων διευθύνουσας συμβούλου από την Mary Barra στην General Motors το 2014 θεωρήθηκε ως μια νίκη για το γυναικείο φύλο καθώς ήταν η πρώτη που ανέλαβε τέτοια θέση σε μια πολυεθνική από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Δύο μήνες μετά το διορισμό της, η General Motors ανακοίνωσε ότι έπρεπε να κάνει ανάκληση 2,6 εκατ. μοντέλων καθώς θεωρήθηκε ότι είχαν ελαττωματικούς διακόπτες ανάφλεξης, οι οποίοι ευθύνονταν για το θάνατο τουλάχιστον 13 ανθρώπων.

Αυτό το γεγονός εγείρει ερωτήματα για το αν η κα Barra ή άλλα στελέχη γνώριζαν ότι μια τέτοια κρίση βρισκόταν «προ των πυλών» όταν ανέλαβαν τη θέση του επικεφαλής της εταιρείας και βρέθηκαν στην «πρώτη γραμμή».

Σύμφωνα με μελέτη της Strategy&'s, η οποία αφορά σε 2.500 επιχειρήσεις, το 2015 από τους 359 διευθύνοντες συμβούλους παγκοσμίως μόνο οι 10 ήταν γυναίκες. Στη Βόρεια Αμερική, το 2015, μόνο μια γυναίκες τοποθετήθηκε στην ανώτατη θέση, η Andrea Greenberg στην εταιρεία MSG Networks.

Σύμφωνα με τον κ. Karlsson , στέλεχος της Strategy&'s, «παρά το γεγονός ότι αρκετοί παράγοντες όπως είναι η αντίληψη για την ηγεσία και η κουλτούρα καθιστούν δύσκολη την επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών, δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία τα οποία να υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες τοποθετούνται σε τέτοιες θέσεις σε περιόδους κρίσεων.

Ακόμη, κατά την προηγούμενη δεκαετία, οι γυναίκες επικεφαλής εταιρειών εμφάνιζαν 27% παραπάνω πιθανότητες να καθαιρεθούν από τη θέση τους από ό,τι οι άνδρες. Η Harriet Green ανέλαβε το 2012 την εταιρεία Thomas Cook σε μια περίοδο όπου υπήρχαν φόβοι ότι θα κατέρρεε και παρ’ ότι κατάφερε να φέρει πολλά έσοδα, απομακρύνθηκε από τη θέση δύο χρόνια αργότερα.

Η έρευνα της Strategy&'s υποστηρίζει ότι οι γυναίκες απολύονται πιο εύκολα από τέτοιες θέσεις γιατί συνήθως προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον της εταιρείας και γενικά οι outsiders, ανεξαρτήτως γένους έχουν πιο πολλές πιθανότητες να αποβληθούν από το σύστημα καθώς δεν γνωρίζουν καλά τις εσωτερικές διαδικασίες και δεν έχουν τα κατάλληλα «όπλα» για να επιβιώσουν.

Ακόμη, το γεγονός ότι τις γυναίκες τις «περνούν από ψιλό κόσκινο» μέχρι να τις τοποθετήσουν σε διευθυντική θέση, λειτουργεί αποθαρρυντικά για τη διεκδίκηση μιας τέτοιας θέσης σύμφωνα με την Jenny Campbell, διευθύνουσα σύμβουλο της YourCash Europe.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider