Έχασε το αήττητο η Αngela Merkel

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έχασε το αήττητο η Αngela Merkel

Κατά τη διάρκεια της θητείας της στην Καγκελαρία, η Angela Merkel δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα ως προς το να κερδίζει απανωτά εκλογικές αναμετρήσεις. Μάλιστα τις κέρδιζε με ένα από μότο: Εμπιστευθείτε με.

Αυτά μέχρι και την περασμένη Κυριακή. Τώρα όμως κάτι άλλαξε. Η εκλογική ήττα – χαστούκι στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο – δυτική Πομερανία για το κόμμα της Καγκελαρίου, το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), θέτει για πρώτη φορά σε ευθεία αμφισβήτηση την εμπιστοσύνη των Γερμανών στο πρόσωπο της Μerkel. Στις τοπικές εκλογές της Κυριακής, το ξενοφοβικό αντιμεταναστευτικό κόμμα «Eναλλακτική για τη Γερμανία» (Alternative for Germany - AfD) εξασφάλισε με μεγάλη ευκολία το ρόλο της αντιπολίτευσης, εκτοπίζοντας στην τρίτη θέση το CDU της Μerkel.

Οργισμένοι με τη στάση της στο προσφυγικό, οι ψηφοφόροι αποφάσισαν να μην εμπιστευθούν τη Merkel και το κόμμα της.

«Πρέπει όλοι να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη», δήλωσε, εμφανώς κουρασμένη, η Καγκελάριος, από τη μακρινή Κίνα, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου της G20. «Και φυσικά πρώτη εγώ (πρέπει να σκεφτώ). Εγώ είμαι η επικεφαλής του κόμματος, εγώ είμαι η Καγκελάριος της Γερμανίας», πρόσθεσε.

Δεν είναι όμως μόνο η ίδια. Από την Κυριακή και ύστερα, σύσσωμο το κόμμα της Angela Merkel εγείρει σοβαρές επιφυλάξεις αναφορικά με το πόση – και πόσο άμεσα – εμπιστοσύνη μπορεί να ανακτηθεί, δεδομένων των έντονων αντιδράσεων που έχουν ξεσηκώσει τους τελευταίους μήνες οι χειρισμοί της Καγκελαρίου στο προσφυγικό ζήτημα.

Η μέχρι πρότινος απόλυτη ηγέτης – με δημοτικότητα 75% στις αρχές του 2015, ήτοι πριν το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης – τώρα δεν συγκεντρώνει ποσοστό δημοφιλίας μεγαλύτερο του 44%. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό της Angela Merkel σε ορίζοντα πενταετίας.

«Η ίδια η Καγκελάριος μοιάζει να δέχεται προσωπική επίθεση. Αυτές είναι ιστορικές αλλαγές», δήλωσε πρόσφατα Γερμανός βουλευτής του CDU. «Υπάρχει η αίσθηση πως χωρίς εκείνη, η κατάσταση για το κόμμα δεν θα βελτιωθεί. Όμως κανείς δεν ξέρει πόσο αποφασιστικά θα κινηθεί η ίδια για να ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη, ή πόσο καιρό θα χρειαστεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η Angela Merkel καταρρέει», σχολίασε πριν από μερικά 24ωρα ο επικεφαλής του AfD, Frauke Petry.

To AfD, που μετρά μόλις τρία χρόνια ζωής, κατόρθωσε να συγκεντρώσει ποσοστό 20,8% στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, ενώ τα ποσοστά του CDU υποχώρησαν στο 19%, από 23% το 2011. Το 19% αποτελεί το μικρότερο ποσοστό που έχει καταγράψει ποτέ το κόμμα της Merkel στο συγκεκριμένο κρατίδιο.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος για τη Γερμανίδα Καγκελάριο εντοπίζεται, ωστόσο, στην ακόμη πιο σκληρή στάση που έχει αρχίσει να υιοθετεί εναντίον της το «αδερφό» κόμμα του CDU, το CSU, το οποίο ζητά επισταμένα αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα της χώρας, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων που περνούν στο γερμανικό έδαφος.

«Τα αισθήματα των Γερμανών πολιτών δεν μπορούν πλέον να αγνοηθούν», δήλωσε, πρόσφατα, ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας – και εκ των πιο σκληροπυρηνικών του CSU – Markus Söder.

Μετά την εκλογική ήττα της περασμένης Κυριακής, η Merkel βρίσκεται αντιμέτωπη με τέσσερις ακόμη τοπικές εκλογές προσεχώς, πριν το μεγάλο «τεστ»: Τις κοινοβουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο του 2017.

Και ακόμη η ίδια δεν έχει ανακοινώσει επισήμως εάν θα διεκδικήσει για τέταρτη θητεία την Καγκελαρία. Για τους περισσότερους πολιτικούς αναλυτές, οι πιθανότητες είναι 50-50.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider