Οι κεντρικοί τραπεζίτες πρωταγωνιστές των εξελίξεων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι κεντρικοί τραπεζίτες πρωταγωνιστές των εξελίξεων

Μήνας των κεντρικών τραπεζών έχει χαρακτηριστεί ο Σεπτέμβριος και πολλά ερωτήματα «βασανίζουν» τους επενδυτές. Οι Financial Times επιχειρούν να «ρίξουν φως» στις επόμενες κινήσεις του Mario Draghi και των ομολόγων του.

ΕΚΤ: Θα κάνει την υπέρβαση να αγοράσει μετοχές;

Την ερχόμενη Πέμπτη συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο, και οι παράγοντες της αγοράς δεν αναμένουν αλλαγή στην πολιτική της, αφού τα στοιχεία για την οικονομία της ΕΕ δεν υποδεικνύουν σημαντικές μεταβολές. Θα προκαλούσε έκπληξη, λοιπόν, στην αγορά αν ο Mario Draghi ανακοίνωνε νέα μείωση των ήδη αρνητικών επιτοκίων ή ενίσχυση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Το ερώτημα που βασανίζει πολλούς, πάντως, είναι αν έχουν μείνει άλλα όπλα στα οπλοστάσια των κεντρικών τραπεζών, για να τα χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση νέας οικονομικής επιβράδυνσης ή εάν τα υφιστάμενα μέτρα αποδειχθούν ανεπαρκή. Πόσο πιθανό είναι η ΕΚΤ να ακολουθήσει το παράδειγμα της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) και να κάνει το μεγάλο βήμα αγοράζοντας μετοχές;

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, για να πάρει μια τέτοια απόφαση η ΕΚΤ, θα έπρεπε να αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο αποπληθωρισμού. Σε πρακτικό επίπεδο, οι αγορές θα πρέπει να γίνουν μέσω ενός διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου (ETF), ώστε να ξεπεραστούν τα ζητήματα των δικαιωμάτων κυριότητας επί των μετοχών.

Για παράδειγμα, οι μετοχές που αγόρασε το ETF της BoJ –καλύπτοντας διάφορους δείκτες– αρχικά αναλογούσαν στο 3,75% των συνολικών αγορών τίτλων και σταδιακά αυξήθηκαν στο 7,5%. Μια αντίστοιχη κίνηση από την ΕΚΤ μεταφράζεται σε ετήσιες αγορές τίτλων ύψους 72 δισ. ευρώ, ενώ ως ποσοστό (2,5%) του ισολογισμού της ΕΚΤ, οι αγορές μπορούν να ανέλθουν έως τα 82,5 δισ. ευρώ.

Wall Street: Τι μπορεί να διαταράξει τη θερινή ηρεμία;

Στα τέλη Αυγούστου, για μέρες ολόκληρες δεν «κουνιόταν φύλλο» στην αμερικανική αγορά. Ο δείκτης Vix, που αποτελεί βαρόμετρο της υποκείμενης μεταβλητότητας στη Wall Street, ξεκόλλησε νωχελικά από τα χαμηλά που ήταν στα μέσα Αυγούστου και «σύρθηκε» μέχρι τα μετριοπαθή επίπεδα των 13 μονάδων –στα μισά από τα επίπεδα που είχε ανέλθει μετά το Brexit τον Ιούνιο.

Ίσως η πτώση του αυτή να αντανακλά την ήπια ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, τα υποστηρικτικά μέτρα της Fed και την «άνετη» νίκη της Hillary Clinton στις εκλογές του Νοεμβρίου. Μήπως, όμως, αυτή είναι απλώς η εικόνα μιας αγοράς χωρίς δυναμική; Όπως σημειώνει ο Andrew Lapthorne, αναλυτής της Société Général, «μου θυμίζει την “ουρά” μιας μακροχρόνιας ανοδικής αγοράς. Οι “αρκούδες” έχουν εγκαταλείψει τα όπλα μετά το άγριο ξυλοκόπημα των τιμών που εκτοξεύτηκαν».

BoE: Πότε θα αγοράσει εταιρικά ομόλογα;

Στις αρχές Αυγούστου, η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (BoE) ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να μιμηθεί την ΕΚΤ και να προχωρήσει στην αγορά εταιρικών ομολόγων. Στα σχέδιά της είναι να αγοράσει εταιρικά ομόλογα συνολικής αξίας 10 δισ. λιρών, προκειμένου να τονώσει τη βρετανική οικονομία και να αποτρέψει μια ενδεχόμενη επιβράδυνση στον απόηχο του δημοψηφίσματος που «έδειξε» Brexit.

Η πολιτική αυτή πυροδότησε ένα κύμα πωλήσεων των ομολόγων σε λίρες, με αποτέλεσμα ο φετινός Αύγουστος να είναι πιο «δραστήριος» στην ιστορία της αγοράς, καθώς οι εταιρείες έσπευσαν να επωφεληθούν από τη φτηνή χρηματοδότηση. Παράλληλα, εκτινάχθηκαν και οι τιμές των εταιρικών ομολόγων υψηλής αξιολόγησης, με ταυτόχρονη μείωση των αποδόσεών τους, εν αναμονή της μαζικής αγοράς εταιρικού χρέους από την κεντρική τράπεζα.

Οι επενδυτές κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα» περιμένοντας τα νεώτερα από την BoE, μεταξύ των οποίων και πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα. Η ίδια η κεντρική τράπεζα, πάντως, έχει δηλώσει ότι θα επανέλθει «στις αρχές Σεπτεμβρίου» -πιθανότατα στη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου στις 15 του μήνα.

Το βασικό ερώτημα που τίθεται εδώ, βέβαια, είναι κατά πόσο οι εταιρείες έχουν κίνητρο να δανειστούν περισσότερο –έστω και φτηνό– χρήμα, τη στιγμή που οι επιπτώσεις από το Brexit παραμένουν αδιερεύνητες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider