Ποιος είναι ο φιλελεύθερος 40άρης που θέλει να μεταμορφώσει τη Γαλλία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιος είναι ο φιλελεύθερος 40άρης που θέλει να μεταμορφώσει τη Γαλλία

Αποφάσισε να παραιτηθεί και να τραβήξει μόνος του, τον δικό του δρόμο, μακριά από τον μέχρι πρότινος μέντορά του…

Ο λόγος για τον παραιτηθέντα υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας, Emmanuel Macron, που άφησε έναν εξαιρετικά νευραλγικό υπουργικό θώκο για να μπει στην κούρσα για τη διεκδίκηση της γαλλικής προεδρίας.

Ο 38χρονος πολιτικός, ο οποίος στήριξε με κάθε τρόπο και μέσο την άνοδο του Francois Hollande στην εξουσία το 2012 αλλά και αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο στενούς συμβούλους του σοσιαλιστή προέδρου, υπέβαλε την παραίτησή του την Τρίτη, προετοιμάζοντας – ακόμη κι αν δεν το επιβεβαιώνει – την υποψηφιότητά του για τη γαλλική προεδρία.

Τα καθήκοντα του Macron θα αναλάβει ο Michel Sapin, ένας από τους πιο πιστούς συνεργάτες του Francois Hollande.

«Έφτασα στα όρια του συστήματός μας, με συμβιβασμούς της ύστατης στιγμής και μη ικανοποιητικές λύσεις», παραδέχθηκε ο παραιτηθείς υπουργός Οικονομίας σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε επισήμως η αποχώρησή του από τη γαλλική κυβέρνηση.

Παράλληλα εξέφρασε την πρόθεσή του να «οικοδομήσει ένα σχέδιο για να μεταμορφώσει τη Γαλλία από την επόμενη χρονιά». «Η χώρα μας δικαιούται να πάρει το ρίσκο. Είμαι αποφασισμένος να κάνω τα πάντα ώστε οι αξίες μας, οι ιδέες μας, η δράση μας να μπορέσουν να μεταμορφώσουν τη Γαλλία από την επόμενη χρονιά», σημείωσε.

Στη Γαλλία «η μοναδική στιγμή όπου μπορεί να γίνουν οι απαραίτητες δημόσιες συζητήσεις για να αποφασιστούν αυτές οι αλλαγές είναι οι προεκλογικές εκστρατείες για τις προεδρικές εκλογές», εξήγησε ο 38χρονος πολιτικός.

Ο Macron ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Γαλλίας, Francois Hollande, για την εμπιστοσύνη που του έδειξε αλλά φάνηκε ότι γυρίζει πλέον σελίδα καθώς δήλωσε «πεπεισμένος πως οι Γάλλοι θα αποδώσουν δικαιοσύνη στον πρόεδρο καθώς αντιμετώπισε ασυνήθιστες δυσκολίες».

Η παραίτησή του είχε ωριμάσει από καιρό, πρόσθεσε, λέγοντας ότι «επέλεξε να αναλάβει τις ευθύνες του ώστε να είναι ελεύθερος». Κάνοντας λόγο για την αρχή «μιας νέας φάσης», ανακοίνωσε πως θα παρουσιάσει στα τέλη Σεπτεμβρίου τις προτάσεις του κινήματός του, του En Marche! και υποσχέθηκε «ένα σχέδιο που θα στηρίζεται στην πραγματικότητα και θα δίνει ξανά στη Γαλλία τη θέση που της αξίζει».

Καθώς απομένουν λιγότεροι από οκτώ μήνες για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, η παραίτηση του Macron από την κυβέρνηση ήταν αναμενόμενη, αφού από καιρό προετοίμαζε την εκστρατεία του για να φτάσει στο υψηλότερο βάθρο της γαλλικής πολιτικής σκηνής. Ο 38χρονος πολιτικός ενημέρωσε τον Γάλλο πρόεδρο για την απόφασή του να παραιτηθεί από το αξίωμα του υπουργού Οικονομίας από το πρωί της Δευτέρας.

Άγνωστος στο ευρύ κοινό ως το 2014 – όταν ο Ηollande αποφάσισε να τον αναβαθμίσει σε υπουργό Οικονομίας από οικονομικό του σύμβουλο – ο Macron έγινε γρήγορα δημοφιλής, μέσα από τον αγώνα του να «σπάσει» παραδοσιακά αριστερά ταμπού όπως το εργασιακό 35ωρο και ο φόρος πλούτου. Ο 38χρονος Γάλλος πολιτικός μετεξελίχθηκε πολύ γρήγορα σε σύμβολο της μοντέρνας γαλλικής πολιτικής σκηνής, που βασίζεται σε φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα.

Τον περασμένο Απρίλιο ο Macron προχώρησε στη δημιουργία του δικού του πολιτικού κινήματος, του En Marche!, για το οποίο δήλωσε πως δεν ανήκει ούτε στον δεξιό, αλλά ούτε και στον αριστερό πολιτικό χώρο.

Τη Δευτέρα ο Γάλλος πρόεδρος επιχειρήσει – ανεπιτυχώς – να πείσει τον Macron να ανακαλέσει την απόφασή του να παραιτηθεί. Στη συνέχεια, του ζήτησε να στηρίξει την προσπάθειά του να επανεκλεγεί. Ο Macron αρνήθηκε.

«Στην κούρσα για τη διεκδίκηση της γαλλικής προεδρίας, ο Macron θα είναι αντίπαλος με τον Hollande. Ωστόσο θα αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο για τον Macron να δημιουργήσει το δικό του πολιτικό ρεύμα. Ο κεντρώος πολιτικός χώρος στη Γαλλία είναι ήδη πολυπληθής», επισημαίνει ο Bruno Cautrès, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Sciences Po. «Παρά τον αέρα της φιλελεύθερης οικονομικής στάσης που τον διακατέχει, ο Μacron δεν διαθέτει ουσιαστικό κύρος απέναντι σε καυτά θέματα που απασχολούν τη Γαλλία, όπως η τρομοκρατία και ζητήματα ασφάλειας», προσθέτει ο καθηγητής Cautrès.

«Η υποψηφιότητα του Emmanuel Macron για τη γαλλική προεδρία εντείνει τις πιέσεις για τον Francois Hollande, ο οποίος συνεχίζει να δίνει μάχη για να αντιμετωπίσει τις φτωχές επιδόσεις της γαλλικής οικονομίας και τον εφιάλτη της τρομοκρατίας. Όμως πολλά είναι τα εμπόδια και για τον ίδιο τον Macron, o οποίος δεν έχει ποτέ εκλεγεί και η βάση του κόμματός του βρίσκεται ακόμη εν τη γενέσει», καταλήγουν οι Financial Times.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider