Η Amazon ανοίγει βιβλιοπωλεία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Amazon ανοίγει βιβλιοπωλεία

Το αποτύπωμά της και σε άλλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής σχεδιάζει να αφήσει η Amazon, αδιαφορώντας για την πτώση που αντιμετωπίζουν τα φυσικά βιβλιοπωλεία τα τελευταία χρόνια.

Η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου με έδρα το Σιάτλ, της οποίας οι δραστηριότητες έχουν φέρει τα πάνω κάτω στην εκδοτική βιομηχανία και στα βιβλιοπωλεία, άνοιξε το πρώτο φυσικό κατάστημά της στο Σιάτλ ήδη από το περασμένο φθινόπωρο. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, ανακοίνωσε πως σκοπεύει να ανοίξει τουλάχιστον άλλα τρία.

Η εκπρόσωπος της Amazon, Deborah Bass, δήλωσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να ανοίξει καταστήματα στο Σικάγο, το Σαν Ντιέγκο και το Πόρτλαντ. Μάλιστα αυτό του Σικάγου πρόκειται να είναι έτοιμο μέσα στο νέο έτος. Η επένδυση σε φυσικά καταστήματα σηματοδοτεί μια στροφή από την μέχρι χθες αποκλειστική εστίαση της εταιρείας στις ηλεκτρονικές πωλήσεις, ενώ, σύμφωνα με γνώστες της αγοράς, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο και για άλλου τύπου φυσικά καταστήματα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ήδη στο κατάστημά της στο Σιάτλ πουλάει εκτός από βιβλία και μερικά από τα πιο περιζήτητα gadget της, όπως τα eReaders Kindle, η τηλεόραση Fire-tv και φυσικά το Echo, το φωνητικά ελεγχόμενο βοηθό για το σπίτι.


Όσο για τις τιμές των βιβλίων στο κατάστημά της, αν και τις περισσότερες φορές ακολουθούν εκείνες του ηλεκτρονικού καταστήματός της, δεν είναι σταθερές γι' αυτό και δεν αναγράφονται στα βιβλία.

Ενώ η Amazon δεν έχει επεκταθεί σχετικά με τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στα βιβλιοπωλεία της, οι αναλυτές εκτιμούν ότι απώτερος στόχος της εταιρείας είναι να επιτρέψει στους πελάτες να δοκιμάσουν από κοντά τις δικής της ετικέτας συσκευές.

Το πείραμα της Amazon με τα φυσικά βιβλιοπωλεία δεν είναι ο μόνος τομέας του παραδοσιακού λιανεμπορίου με τον οποίο καταπιάνεται η εταιρεία και προσπαθεί να αποκτήσει τεχνογνωσία.

Η εταιρεία αυξάνει συνεχώς τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που διαθέτει, συμπεριλαμβανομένου του καφέ, των παιδικών τροφών και των ειδών ένδυσης.

Την ίδια στιγμή οι λιανοπωλητές μεγάλων αλυσίδων, όπως Walmart, Staples και Macy αγωνίζονται να δημιουργήσουν μια επιτυχημένη στρατηγική που να συνδυάζει τις φυσικές με τις ηλεκτρονικές τους δραστηριότητες. Ένα πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η εξαγορά από μέρους της Walmart της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Jet.com έναντι 3,3 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες το νέο κατάστημα της Amazon στο Σικάγο θα βρίσκεται στη μοντέρνα γειτονιά του Southport Corridor, περιοχή γεμάτη μικροζυθοποιίες και εστιατόρια, και μάλιστα δεν θα απέχει πολύ κι από το Wrigley Field, όπου παίζει και η ομάδα μπέιζμπολ Chicago Cubs. Η τοποθέσια δεν μοιάζει τυχαία αφού σε κοντινή ακτίνα δεν εντοπίζει κανείς κάποιο άλλο βιβλιοπωλείο - ακόμα κι ένα παιδικό βιβλιοπωλείο που υπήρχε έχει κλείσει εδώ και αρκετά χρόνια.

Παρόλα αυτά η πόλη του Σικάγο διατηρεί ακόμα κάποια μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία, το πιο διάσημο εκ των οποίων είναι το Seminary Co-op (το οποίο βρίσκεται μακριά από το Southport Corridor ενώ γειτνιάζει με το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Ο πιο διάσημος από τους τακτικούς του πελάτες μάλιστα είναι ο αμερικανός πρόεδρος Barack Obama και η σύζυγός του Michel. Ακόμα και αυτό το βιβλιοπωλείο όμως, το οποίο ετοιμάζεται να γιορτάσει φέτος τα 55α γενέθλια και διατηρεί μια σταθερή βάση πελατών, έχει πραγματοποιήσει διάφορες υποστηρικτικές δράσεις στο παρελθόν για να συνεχίσει να λειτουργεί με τα ίδια πρότυπα, δίνοντας δηλαδή προτεραιότητα σε στοχαστικά πονήματα κι όχι σε best-sellers.

Όσο για τα Barnes & Noble – τη μοναδική επιζήσασα εθνική εταιρεία λιανικής πώλησης βιβλίων στις ΗΠΑ μετά την Amazon - καταγράφει πτώση των πωλήσεων τα τελευταία επτά συναπτά έτη. Στα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου της μάλιστα η εταιρεία ανέφερε ότι οι πωλήσεις του Nook eReader της είχαν πέσει 20%. Σε μια έσχατη προσπάθεια επιβίωσής της αποφάσισε πρόσφατα να αντικαταστήσει τον διευθύνοντα σύμβουλό της Ronald Boire επειδή δεν «ταίριαζε αρκετά», όπως δήλωσε. Κανείς όμως δεν ξέρει αν αυτή η στρατηγική θα είναι αρκετή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider