Τα ρεκόρ στις ολυμπιακές πισίνες «μπάζουν νερά»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα ρεκόρ στις ολυμπιακές πισίνες «μπάζουν νερά»

Όσοι παρακολουθούν στενά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και ιδιαίτερα την κολύμβηση, θα έχουν προσέξει ότι «κάτι τρέχει στην πίσινα». Στις τελευταίες διοργανώσεις, με αποκορύφωμα το Λονδίνο και τώρα το Ρίο, τα ρεκόρ καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο, τη στιγμή που σε άλλα αθλήματα μένουν τα ίδια για δεκαετίες.

Μέχρι σήμερα έχουν καταρριφθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 15 παγκόσμια και ολυμπιακά ρεκόρ στα αγωνίσματα της κολύμβησης. Οι πρωταθλητές της πισίνας έχουν ακόμη τρεις ημέρες για να πιάσουν τον στόχο των 25 νέων ρεκόρ που είχαν σημειωθεί στο Λονδίνο το 2012. Οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αυστραλή Cate Campbell που κατέκτησε την Τετάρτη νέο ολυμπιακό ρεκόρ στους ημιτελικούς των 100 μέτρων ελεύθερο.

Πώς εξηγείται, όμως, η αλματώδης βελτίωση των αποδόσεων; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στο πολύ υψηλό επίπεδο των αθλητών. Όμως ειδικά στους κολυμβητές, η ευκολία με την οποία καταρρίπτουν τα ρεκόρ είναι αξιοσημείωτη, αφού σε κάθε ολυμπιακή διοργάνωση μετά το 2008, έχει σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ.

Μια εξήγηση είναι οι γρήγορες πισίνες –όσο παράξενο και αν ακούγεται αυτό, αφού στην τελική το νερό είναι νερό, πόσο να βελτιωθεί; Και όμως, η τεχνολογική αναβάθμιση των πισινών, με συστήματα που περιορίζουν τους κυματισμούς και διατηρούν τις ιδανικές συνθήκες, έχει εκτοξεύσει διαχρονικά τις επιδόσεις των αθλητών.

Από τους Ολυμπιακούς του Πεκίνο το 2008, η Διεθνής Ομοσπονδία Κολύμβησης (FINA), πρότεινε να καθιερωθεί σε όλες τις ολυμπιακές πισίνες σταθερό βάθος τριών μέτρων, προκειμένου να βελτιωθεί η άνωση και να μειωθούν οι αναταράξεις στην επιφάνεια του νερού.

Επιπλέον, στις πισίνες του Ρίο τοποθετήθηκαν ειδικά διαχωριστικά διαδρομών που απορροφούν τους κραδασμούς και ειδικές σχάρες αποστράγγισης για μείωση των κυματισμών –δύο βελτιώσεις που βοηθούν σημαντικά τους αθλητές να «γλιστρούν» στο νερό. Επίσης, η θερμοκρασία του νερού μεταξύ 25-28 βαθμών Κελσίου βοηθά τους μύες να διατηρούνται ούτε πολύ σφιχτοί ούτε πολύ χαλαροί, ενώ οι πισίνες διαθέτουν 15.000 οπές που εξασφαλίζουν φυσικό εξαερισμό.

«Είναι οι πισίνες όπου κολυμπάμε σε κάθε νέα διεθνή διοργάνωση που φέρνει τα παγκόσμια ρεκόρ», εξηγεί ο Αυστραλός κολυμβητής Cameron McEvoy.

Οι εξαιρετικά υψηλές αποδόσεις των τελευταίων χρόνων, βέβαια, εγείρουν έντονες υποψίες και για τη χρήση αναβολικών. Οι αποκαλύψεις για κρατική χρηματοδότηση του ντόπινγκ στη Ρωσία επισκίασε την τελική ευθεία προς τους Ολυμπιακούς του Ρίο.

Η οργή μεταφέρθηκε και στις κερκίδες του Ρίο, από τις οποίες ακούστηκαν έντονες αποδοκιμασίες ενάντια σε κολυμβητές όπως η Ρωσίδα Yulia Efimova, στην οποία επιβλήθηκε 16μηνο αποκλεισμό από τους αγώνες για χρήση ουσιών. Η Αμερικανίδα Lilly King, η οποία νίκησε την Efimova στα 100 μέτρα πρόσθιο δήλωσε αμέσως μετά τα νίκη της: «Χαίρομαι που κέρδισα και είμαι καθαρή».

Εκτός από το χημικό ντόπινγκ, όμως, υπάρχει και το τεχνολογικό –και εδώ εντάσσονται οι βελτιώσεις στα υλικά των πισίνων και των στολών. Άλλοι, πάλι, υποστηρίζουν ότι οι κορυφαίες επιδόσεις πρέπει να πιστώνονται στη σκληρή δουλειά των αθλητών και μόνων, παραφράζοντας τη γνωστή ρήση: «οι γρήγοροι κολυμβητές κάνουν τις γρήγορες πισίνες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider