Πληρώνει 8,6 δισ. δολάρια για το Clash of Clans!

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πληρώνει 8,6 δισ. δολάρια για το Clash of Clans!

Στην απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου στη Supercell, τη φινλανδική κατασκευάστρια εταιρεία του δημοφιλούς παιχνιδιού στρατηγικής μέσω κινητού Clash of Clans, προχωρά η Tencent.

Η εταιρεία σχεδιάζει την εξαγορά του 84% της Supercell από την ιαπωνική SoftBank έναντι τιμήματος 8,6 δισ. δολαρίων, σε ένα deal το οποίο αναμένεται να μετασχηματίσει τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Tencent σε μια διεθνούς βεληνεκούς υπερδύναμη, στον χώρο του online gaming.

Η εξαγορά του 84% της Supercell σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη υπερπόντια απόκτηση για την Tencent, η οποία διαθέτει στο «βιογραφικό» της μια σειρά από σημαντικές επενδύσεις σε εταιρείες των ΗΠΑ, όπως στις Riot Games, Glu Mobile και Epic Games.

Η εν λόγω εξαγορά εντάσσεται στο κύμα των μεγάλων deals που συνάπτουν οι κινεζικές εταιρείες με ομίλους του εξωτερικού. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που παρουσιάζει το Thomson Reuters, από τις αρχές του 2016, οι μεγαλύτεροι κινεζικοί όμιλοι έχουν συνάψει deals σωρευτικής αξίας 120 δισ. δολαρίων. Για το σύνολο του 2015 τα αντίστοιχα deals των κινεζικών εταιρειών είχαν φτάσει σε αξία τα 111,5 δισ. δολάρια.

Οι κινήσεις της Tencent έρχονται την ώρα που η ιαπωνική SoftBank, ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και του internet, βιώνει μια δύσκολη περίοδο. Η Softbank απέκτησε πλειοψηφικό πακέτο στη Supercell το 2013, αποφασίζοντας πέρυσι να αυξήσει έτι περαιτέρω τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, επιχειρώντας να διασφαλίσει την επιτυχία μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής κίνησης. Κι όμως το χρέος της Softbank δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό, αφού πλέον έχει σκαρφαλώσει στα επίπεδα των 11,9 δισ. γεν (114 δισ. δολάρια), ιδίως μετά την απόκτηση – επίσης το 2013 – της αμερικανικής εταιρείας Sprint έναντι τιμήματος 22 δισ. δολαρίων.

Πρόσφατα η Softbank ανακοίνωσε ότι συμφώνησε για την πώληση των μετοχών που κατέχει στην Alibaba, έναντι 10 δισ. δολαρίων, κίνηση η οποία θα μειώσει το μερίδιό της στην Alibaba στο 27%, από 32,2% προηγουμένως. Ταυτόχρονα, έχει ήδη ανακοινώσει την πώληση σχεδόν του συνόλου του μεριδίου που κατέχει στην GungHo Online Entertainment, ενώ πούλησε ήδη έναντι 250 εκατ. δολαρίων το μερίδιό της στη Legendary Entertainment. Αγοραστής ήταν η κινεζική Dalian Wanda.

Από την άλλη πλευρά η Supercell αναδεικνύεται σε έναν ισχυρό «παίκτη» της αγοράς, ικανό να ξεπεράσει τους ανταγωνιστές της. Πρόσφατα ανακοίνωσε την κυκλοφορία του τέταρτου παιχνιδιού της, του Clash Royale, παιχνίδι καρτών που βασίζεται κατά πολύ στο δημοφιλές Clash of Clans. Ταυτόχρονα, η Supercell είναι μια από τις λίγες εταιρείες, στον κλάδο του gaming, που έχουν κατορθώσει να συνδυάσουν την επιτυχία στην Ασία με την κυριαρχία σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Οι πωλήσεις της Supercell αυξήθηκαν κατά 36% το 2015, φτάνοντας στα επίπεδα των 2,11 δισ. ευρώ, εφόσον είχε ήδη προηγηθεί τριπλασιασμός τους το αμέσως προηγούμενο έτος, 2014. Για το 2015, τα κέρδη EBITDA σημείωσαν αύξηση κατά 65%, διαμορφούμενα στα 848 εκατ. ευρώ.

«Με τα κεφάλαια που θα εισπράξει από την πώληση της Supercell η Softbank εκτιμάται πως θα επιχειρήσει να αποπληρώσει τα χρέη της. Στην πραγματικότητα όμως τίποτα δεν είναι σίγουρο γιατί η Softbank δεν αποκαλύπτει ποτέ τα σχέδιά της», σχολιάζει ο Tomoaki Kawasaki, αναλυτής της Iwai Cosmo Securities.

Στο κυοφορούμενο deal οι Morgan Stanley, Fenwick & West και White & Case λειτουργούν ως σύμβουλοι της Supercell, ενώ οι The Raine Group, Morrison & Foerster και Hannes Snellman εργάζονται για τη SoftBank. Για την Tencent, ρόλο οικονομικού συμβούλου έχει αναλάβει η Bank of America Merrill Lynch, ενώ ως νομικοί σύμβουλοι λειτουργούν οι Covington & Burling και Slaughter.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider