Το digital «κλέβει» τη λάμψη από την Οξφόρδη και το Κέιμπριτζ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το digital «κλέβει» τη λάμψη από την Οξφόρδη και το Κέιμπριτζ

Με πελάτες την Google και την Amazon, οι εταιρείες εύρεσης προσωπικού γυρνούν την πλάτη στην Οξφόρδη και το Κέιμπριτζ και αναζητούν τους μελλοντικούς μάνατζερ σε σχολές που ειδικεύονται στις ψηφιακές τεχνολογίες.


Η ζήτηση για τους άλλοτε περιζήτητους αποφοίτους των ιστορικών βρετανικών πανεπιστημίων έχει μειωθεί στο μισό σε σύγκριση με το 2011, ενώ πανεπιστήμια με σπουδές στην κυβερνοασφάλεια και τις εγκληματικές μελέτες (forensics), όπως το Bristol βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων των συμβουλευτικών εταιρειών.

Παρότι τα 2/3 των προσλήψεων εξακολουθούν να προέρχονται από τα κορυφαία βρετανικά πανεπιστήμια του Russell Group, η ζήτηση των εταιρειών προσλήψεων στελεχών στρέφεται πλέον σε πιο «προσιτά» πανεπιστήμια με ισχυρό τεχνολογικό υπόβαθρο, όπως τα Loughborough και Portsmouth.

Σχεδόν το 1/3 των συμβουλευτικών υπηρεσιών σήμερα αφορούν σε ψηφιακές τεχνολογίες, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση της Ένωσης Εταιρειών Επιχειρηματικών Συμβουλών (MCA).

Οι εταιρείες στελέχωσης είδαν τον κλάδο τους να αναπτύσσεται κατά 9,5% τον τελευταίο χρόνο και τον αριθμό των προσλήψεων που κάνουν για λογαριασμό των πελατών τους να εκτινάσσεται στις 45.000 ετησίως. Το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου των 5,5 δισ. λιρών που κατέγραφαν παγκοσμίως οι εν λόγω εταιρείες προέρχονταν από τους κλάδους διαχείρισης έργου και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, όμως, οι 12.000 από τις προσλήψεις αυτές έγιναν για μεγάλους πελάτες του κλάδου ψηφιακών τεχνολογιών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της MCA, η οποία αντιπροσωπεύει τις σημαντικότερες συμβουλευτικές εταιρείες στελέχωσης, όπως οι KPMG, Accenture, IBM και Arup, υπογραμμίζει ότι «κάτω από την επιφάνεια, ο κλάδος βιώνει μια κοσμογονική αλλαγή».

Όπως εξηγεί, τα στελέχη που προσλαμβάνουν πλέον διαφοροποιείται με ραγδαίους ρυθμούς, καθώς τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας προσπαθούν να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες σε επίπεδο ψηφιακών τεχνολογιών, ανάλυσης δεδομένων, κοινωνικών δικτύων και τεχνητής νοημοσύνης.

Η αύξηση της ζήτησης, όμως, δεν προέρχεται μόνο από τον ιδιωτικό τομέα, όπως θα φανταζόταν κανείς. Η ζήτηση για συμβουλευτικές εταιρείες στελέχωσης από το βρετανικό Δημόσιο αυξήθηκε κατά 4,9% το 2015, αν και ο συνολικός τζίρος του 1 δισ. ευρώ από το Δημόσιο εξακολουθεί να βρίσκεται στο μισό των επιπέδων πριν την χρηματοοικονομική κρίση του 2009.

Και παρότι η ζήτηση αυξάνεται σταθερά από το 2012, οι δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης σε συμβουλευτικές υπηρεσίες σημείωσαν νέα πτώση το 2015. Η μείωση αυτή, όμως, αντισταθμίστηκε από την αύξηση των δαπανών αυτών στην τοπική αυτοδιοίκηση, με τους δήμους και τις περιφέρειες να ζητούν περισσότερα στελέχη για να εκσυγχρονίσουν τις ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχουν στους πολίτες, σύμφωνα με την MCA.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Συντάξεις Αυγούστου: Ποιοι πληρώνονται σήμερα - Αναλυτικά οι ημερομηνίες

Αυτά είναι τα 14 επαγγέλματα που θα σημειώσουν σημαντική ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία στην Ελλάδα

Φοιτητική Στέγη: Στα «ύψη» τα ενοίκια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη - Χαμηλή διαθεσιμότητα για προσιτή κατοικία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider