Google: Η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει το «τρένο» της ψηφιακής εποχής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Google: Η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει το «τρένο» της ψηφιακής εποχής

Η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πίσω στις ψηφιακές τεχνολογίες, καθώς τόσο οι ρυθμιστικές αρχές όσο και οι κυβερνήσεις αποθαρρύνουν τους επιχειρηματίες και «στραγγαλίζουν» τις εταιρείες τεχνολογίας με τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες τους, υποστηρίζει κορυφαίο στέλεχος της Google.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times, ο επικεφαλής του τεχνολογικού κολοσσού στην Ευρώπη Matt Brittin ομολογεί ότι οι ευρωπαϊκές αρχές αντιμετώπισαν εξ’ αρχής με καχυποψία τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, θεσπίζοντας μια σειρά από κανονισμούς που λειτουργούν ως τροχοπέδη για την προσαρμογή της γηραιάς ηπείρου στις νέες τάσεις, αφήνοντας χώρο στην Κίνα να ηγηθεί σε αυτές.

Οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών είναι, στην πλειονότητά τους, «καλοί άνθρωποι που προσπαθούν να ενημερώνονται για τις εξελίξεις ανά τον κόσμο αλλά ίσως θα μπορούσαν να είναι καλύτερα ενημερωμένοι», αναφέρει ο Brittin. «Υπάρχουν κέντρα και συμφέροντα στην Ευρώπη που πρώτο τους μέλημα είναι να προστατέψουν το παρελθόν από το μέλλον. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο εκπαίδευσης –τόσο εμείς όσο και άλλοι έχουμε πολλά να κάνουμε».

Η Google βρίσκεται εδώ και χρόνια στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κομισιόν διεξάγει έρευνα για το κατά πόσο ο διαδικτυακός γίγαντας παραβιάζει τους αντιμονοπωλιακούς κανονισμούς εκμεταλλευόμενος την παντοδυναμία του στις διαδικτυακές αναζητήσεις. Ετοιμάζεται, μάλιστα, να ανοίξει και νέα υπόθεση κατά της Google που εστιάζει στο λειτουργικό σύστημα Android.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Κομισιόν απεφάνθη ότι η υπηρεσία YouTube της Google θα πρέπει να εκχωρεί μεγαλύτερο μερίδιο των κερδών της στους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων των βίντεο. Στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών αρχών βρίσκονται και άλλοι «μύθοι» της Silicon Valley, όπως το Facebook, που κατηγορούνται για παραβίαση του προσωπικού απορρήτου.

Ένας από αυτούς είναι και η Apple που αποτελεί αντικείμενο έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει επωφεληθεί από μια παράνομη φορολογική συμφωνία στην Ιρλανδία. Τα στελέχη των τεχνολογικών εταιρειών διαμαρτύρονται έντονα ότι οι αρχές, οι οποίες μέχρι πρότινος επέβλεπαν κολοσσούς και παραδοσιακές βιομηχανίες εντός των ευρωπαϊκών συνόρων, δεν αντιλαμβάνονται τη φύση των εργασιών τους.

«Η επόμενη πενταετία, όπου οι χρήστες του Διαδικτύου θα διπλασιαστούν, αποτελεί τεράστια ευκαιρία… Πρέπει να βοηθήσουμε τους Ευρωπαίους επιχειρηματίες να αδράξουν την ευκαιρία», τονίζει ο Brittin.

«Πιστεύω, όμως, ότι ο κίνδυνος να χάσουμε το τρένο είναι μεγάλος. Εάν δεν βρίσκουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που θα χρησιμοποιούν στην Ευρώπη, θα στραφούν στην Κίνα, την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και τη Silicon Valley και αυτό σημαίνει ότι θα έχει χαθεί μια τεράστια ευκαιρία.

Οι παρατηρήσεις του κ. «Google Ευρώπης» έρχονται μια εβδομάδα μετά τις δηλώσεις της σουηδικής Spotify –της μεγαλύτερης εταιρείας διαδικτυακών υπηρεσιών μουσικής παγκοσμίως, ότι αν δεν λάβει στήριξη από την κυβέρνηση της χώρας, θα μετακομίσει στις ΗΠΑ.

Η Google έχει κάνει πολύ σημαντικές επενδύσεις στην Ευρώπη στηρίζοντας, μεταξύ άλλων, εκατοντάδες ευρωπαϊκές start-ups. Αυτό που ζητάει είναι η ΕΕ να προχωρήσει ταχύτερα σε μια ενιαία ψηφιακή αγορά που θα περικλείει τα 28 κράτη-μέλη της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider