Οι Κινέζοι υποκλίνονται στη «στρογγυλή Θεά»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι Κινέζοι υποκλίνονται στη «στρογγυλή Θεά»

Με την υποστήριξη του προέδρου Xi Jinping και τις ευλογίες των επενδυτών, το κινεζικό ποδόσφαιρο δεν έμοιαζε ποτέ τόσο ελκυστικό. Μεγάλες συμφωνίες κλείνουν για διεθνείς παίκτες, ενώ τα δικαιώματα μετάδοσης αναβαθμίζουν ακόμη περισσότερο το προφίλ του κινεζικού ποδοσφαίρου. Είναι όμως τελικά επικερδές;

«Η ζωή μου στην Κίνα δεν έχει ακόμη αρχίσει, αλλά το κινεζικό ποδόσφαιρο εμφανίζει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Πολλοί φίλοι από τον κόσμο του ποδοσφαίρου μου έδωσαν συγχαρητήρια και που εξέφρασαν τη βούλησή τους να με συνοδεύσουν (στην Κίνα)», δήλωσε ο Ιβοριανός άσσος Gervinho.

Σε μια χώρα πιο γνωστή για τις εξαγωγές της παρά για τις εισαγωγές της, ο 28χρονος Gervinho, πρώην παίκτης της Arsenal και της Roma, ετοιμάζεται να αποτελέσει μέρος της νέας «κινεζικής επανάστασης». Εκείνης που έχει στόχο να κάνει το μεγαλύτερο κοινό του κόσμου να αγαπήσει το πιο δημοφιλές άθλημα του πλανήτη.

Ο Gervinho άφησε τα ευρωπαϊκά γήπεδα τον Ιανουάριο για την Qinhuangdao, μια κινεζική πόλη διάσημη για το εμπόριο άνθρακα. Η μεταγραφή του Ιβοριανού ποδοσφαιριστή στην Hebei Fortune FC κόστισε περί τα 20 εκατ. δολάρια, ενώ πρόσφατα η ομάδα όχι μόνο πήρε το εισιτήριο για την κινεζική Σούπερ Λίγκα, αλλά και μετεξελίχθηκε μέσα από ένα ξαφνικό επενδυτικό «κύμα» από τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της.

Ο αντίκτυπος τέτοιου είδους επενδυτικών κινήσεων δεν περνά απαρατήρητος. Μέσα από τις μεταγραφές διεθνών ποδοσφαιριστών που έχουν «θητεύσει» στα γήπεδα ευρωπαϊκών ομάδων όπως της Manchester City, αλλά και της απόκτησης των δικαιωμάτων μετάδοσης από τη FIFA, οι πολυδάπανες κινήσεις της Κίνας στο ποδόσφαιρο «αντηχούν» σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με τη στήριξη ορισμένων από τους πιο διάσημους μεγιστάνες της χώρας – όπως ο Jack Ma της Alibaba και ο Wang Jianlin της Wanda – το κινεζικό ποδόσφαιρο επιδίδεται σε άνευ προηγουμένου αποκτήσεις, εφάμιλλες άλλων assets. Kαι σε αυτό το σημείο, γεννώνται εύλογα ερωτήματα.

Αυτός ο αγώνας δρόμου για (αθλητικά) deals μεγάλου βεληνεκούς μπορεί να αποδειχθεί βιώσιμος ή το κινεζικό ποδόσφαιρο θα καταστεί μια ακόμη φούσκα, έτοιμη να σκάσει;

Όσα αφορούν στο κινεζικό ποδόσφαιρο, φαίνεται πως έχουν ένα και μόνο σημείο αναφοράς: Έναν άνθρωπο. Τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping, μεγάλο οπαδό του αθλήματος, με διακαή πόθο να κάνει την Κίνα μια υπερδύναμη στο ποδόσφαιρο, αντανακλώντας τις φιλοδοξίες του Πεκίνου να πραγματοποιήσει δυναμικό «άνοιγμα» και σε άλλες βιομηχανίες.

«Mετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Xi Jinping, ο κινεζικός αθλητισμός έχει τονωθεί», σχολιάζει ο Zhang Dazhong, κορυφαίο στέλεχος της Alibaba.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο πως ολοένα και περισσότερες κινεζικές ομάδες έχουν κλείσει μερικές από τις καλύτερες μεταγραφές της σεζόν, φέρνοντας στα γήπεδά τους, τους πολυτιμότερους παίκτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ομάδων. Μόλις τον Φεβρουάριο «κλείδωσε» η μεταγραφή – ρεκόρ του 26χρονου Βραζιλιάνου άσσου Alex Teixeira, από την ουκρανική Shakhtar Donetsk στην κινεζική Jiangsu Suning έναντι τιμήματος 55 εκατ. δολαρίων. Προτού γίνει «Κινέζος» ο Teixeira είπε «όχι» σε αντίστοιχη πρόταση της βρετανικής Liverpool.

Όπως μαρτυρούν παράγοντες της αγοράς, η απόφαση της Κίνας να «ρίξει» τόσο πολύ χρήμα στο ποδόσφαιρο, καταβάλλοντας τις υψηλότερες αμοιβές παικτών στη βιομηχανία της «στρογγυλής θεάς» είναι ικανή να αλλάξει τη δυναμική της παγκόσμιας αγοράς.

«Η απόφαση του Πεκίνου να επενδύσει στο χώρο του ποδοσφαίρου δημιουργεί μια ακόμη χρήσιμη αγορά, σε περίπτωση που αποφασίσουμε να πουλήσουμε παίκτες», δηλώνει ο Edward Woodward, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Manchester United, της τρίτης πλουσιότερης ποδοσφαιρικής ομάδας του πλανήτη, βάσει εσόδων.

«Σε μερικές εβδομάδες από τώρα, οι διεθνείς ισορροπίες στο ποδόσφαιρο θα έχουν αλλάξει», δηλώνει ο Simon Chadwick, καθηγητής αθλητικών επιστημών στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Salford. «Η Κίνα και το ποδόσφαιρο φλέρταραν μεταξύ τους εδώ και δύο δεκαετίες. Πλέον κάτι άρχισε να κινείται. Αυτό που άλλαξε τώρα είναι η μεγάλη στήριξη του ίδιου του Κινέζου προέδρου και η λαχτάρα του όχι μόνο να φιλοξενήσει το Μουντιάλ, αλλά και να το κερδίσει».

Όπως ακριβώς καταρτίζει σχέδια για κάθε άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα, η κινεζική κυβέρνηση έχει αναπτύξει φιλόδοξο πλάνο για την ανάπτυξη του κινεζικού αθλητισμού και δη του κινεζικού ποδοσφαίρου, προκειμένου η ίδια η χώρα να καταστεί «έθνος των μεγάλων σπορ», με μια βιομηχανία που θα αγγίζει τα 760 δισ. δολάρια έως το 2025.

Ο απόλυτος στόχος όμως είναι να κατορθώσει η Κίνα να φιλοξενήσει το Μουντιάλ και να δοθεί κίνητρα στην εθνική ομάδα της Κίνας – που βρίσκεται στην 96η θέση παγκοσμίως – να ανταγωνιστεί τις άλλες ποδοσφαιρικές ομάδες στο υψηλότερο επίπεδο. Αυτός είναι και ο λόγος που οι Κινέζοι μεγιστάνες έχουν επενδύσει πολλά στο στοίχημα της ανάπτυξης του κινεζικού ποδοσφαίρου.

Μόλις πριν από μερικούς μήνες, Wanda και Alibaba υπέγραψαν με τη FIFA μεγάλες συμφωνίες για χορηγίες.

«Δεν γνωρίζουμε εάν τα ποσά που καταβάλλουν οι ομάδες για την απόκτηση παικτών είναι δικαιολογημένα γιατί δεν μπορούμε να τα αποτιμήσουμε», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Adrian Chen, κορυφαίος αξιωματούχος της R&F Properties, που είναι ιδιοκτήτρια της ομάδας Guangzhou R&F. «Ελπίζουμε πως θα κατορθώσουμε να βελτιώσουμε τη γενικότερη ποιότητα του κινεζικού ποδοσφαίρου», προσθέτει.

Ο Mr Li, μεγιστάνας των media, εκτιμά ότι η ανάπτυξη του κινεζικού ποδοσφαίρου μπορεί να ισχυροποιήσει γενικότερα την κινεζική αγορά των media.

«Ακόμη κι αν μπαίνει βαθιά το χέρι στην τσέπη, η ανάπτυξη της βιομηχανίας του ποδοσφαίρου στην Κίνα δεν συνιστά μια εύκολη υπόθεση», σχολιάζει ο Richard Battle, αναλυτής της Deloitte.

Την ίδια ώρα, οι υποστηρικτές του ποδοσφαίρου στην Κίνα εκφράζουν φόβους πως το ενδιαφέρον των μεγιστάνων για το άθλημα δεν θα διαρκέσει για πάντα. «Πολλά θα εξαρτηθούν και από τον Κινέζο πρόεδρο. Εάν συμβεί κάτι σε εκείνον, τι θα γίνει μετά με το ποδόσφαιρο;», αναρωτιούνται κάποιοι.

«Εάν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, θα πρέπει να μάθουμε πως λειτουργεί ο κόσμος του ποδοσφαίρου. Πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη επένδυση, ωστόσο η Κίνα βρίσκεται ακόμη σε… εμβρυακό στάδιο», σχολιάζουν παράγοντες της ομάδας Guangzhou R&F.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider