Απέσυρε την υποψηφιότητά του για τον ΕΦΚΑ ο Ευστάθιος Μαρίνος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απέσυρε την υποψηφιότητά του για τον ΕΦΚΑ ο Ευστάθιος Μαρίνος

Απέσυρε την υποψηφιότητά του για διοικητής του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ο Ευστάθιος Μαρίνος, μετά τις αποκαλύψεις που προσκόμισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής χθες ο τομεάρχης Κοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης.

Οι αρνητικές διαστάσεις που έλαβε η υπόθεση τοποθέτησής του και η αναβολή της σημερινής (νέας) συνεδρίασης της επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής με θέμα την υποψηφιότητά του για τον ΕΦΚΑ, κατέστησαν σαφές πως η εμπλοκή που δημιουργήθηκε δεν μπορούσε να λυθεί αλλιώς, παρά μόνο με την απόσυρση της υποψηφιότητάς του.

Έτσι αναγκάστηκε να στείλει επιστολή παραίτησης προς την αρμόδια υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, στην οποία επισημαίνει πως «για λόγους ευθιξίας και μετά τον επικοινωνιακό πόλεμο εναντίον μου από την αξιωματική αντιπολίτευση, αποσύρομαι από τη διαδικασία επιλογής διορισμού Διοικητή στον ΕΦΚΑ».

«Όπως υποστήριξα και ενώπιον των βουλευτών-μελών της αρμόδιας επιτροπής, τίποτα το μεμπτό δεν υπάρχει στην πρόταση διορισμού μου στη θέση του Διοικητή του ΕΦΚΑ όπως και στην επαγγελματική μου σχέση με την ΗΔΙΚΑ, παρά την προσπάθεια δημιουργίας στρεβλών εντυπώσεων», αναφέρει στην επιστολή του προς ο κ. Μαρίνος και δηλώνει:

«Αποσύρομαι από τη διαδικασία γιατί δεν θέλω να δημιουργήσω πρόβλημα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στην προσπάθεια που κάνει για να σταθεί στα πόδια του το Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Εξακολουθώ να θέτω στη διάθεση της κυβέρνησης τις επιστημονικές και τεχνικές μου γνώσεις, για την υποστήριξη του έργου της».

Συγκεκριμένα η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε λόγο για μείζον θέμα ηθικής τάξεως, καθώς σύμφωνα με τον κ. Βρούτση ο υποψήφιος διοικητής του ΕΦΚΑ μετείχε σε ΕΠΕ, η οποία είχε επαγγελματική συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, της οποίας είναι σύμβουλος από το 2015.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε η ΝΔ, η ΗΔΙΚΑ, με τον κ. Μαρίνο ως σύμβουλο, έδωσε στις 26 Μαρτίου απευθείας ανάθεση ύψους 24.800 ευρώ στην εταιρεία Safe Scape, στην οποία ήταν ακόμα μέτοχος, ενώ μεταβιβάζει τη συμμετοχή του μια μέρα μετά, στις 27/3/2018, στον συνάδελφό του και εργαζόμενο στην εταιρεία κ. Καρκαλή.

Ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος που ανέλαβε την παρουσίαση του προτεινόμενου κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής φέρεται να μην γνώριζε για τις δραστηριότητες του κ. Μαρίνου, με αποτέλεσμα να του διατυπωθούν ενστάσεις για την επιλογή του ακόμη και από τους ίδιους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στις 28 Μαρτίου, ο κ. Μαρίνος εμφανίζεται ενώπιον της επιτροπής ΔΕΚΟ, ως υποψήφιος πρόεδρος του ΕΦΚΑ. Η κυβέρνηση έσπευσε να επιβραβεύσει τον κ. Μαρίνο για τις μεθόδους του και τον πρότεινε να διοικήσει τον ΕΦΚΑ. Η τοποθέτηση κρίνεται απαράδεκτη, καθώς εγείρεται μείζον ηθικό ζήτημα», ανέφερε η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.

Η κα Σπυράκη αποκάλυψε μάλιστα ότι η εταιρεία του κ. Μαρίνου πήρε το Δεκέμβριο του 2017 υπο-έργο με απευθείας ανάθεση από την ΗΔΙΚΑ, ύψους 45.000 ευρώ, όταν ο ίδιος ήταν σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ.

Στην χθεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση, θετική ψήφο αλλά «με επιφύλαξη» έδωσαν στον κ. Μαρίνο οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Τ. Χριστοδουλοπούλου, Γ. Βαρεμένος, Μ. Μπαλαούρας και Ν. Φίλης. Καθώς η ψηφοφορία έδειχνε 10 ψήφους υπέρ του κ. Μαρίνου σε σύνολο 20 βουλευτών (6 κατά και 4 παρών), ο πρόεδρος της επιτροπής Ν. Βούτσης αποφάσισε την αναβολή της διαδικασίας για σήμερα το μεσημέρι, εμφανίζοντας ως δικαιολογία την απουσία της Εύης Καρακώστα που αποχώρησε στην μέση της συνεδρίασης.

Ωστόσο πριν πραγματοποιηθεί η σημερινή συνεδρίαση, ο κ. Μαρίνος απέστειλε επιστολή με την οποία απέσυρε την υποψηφιότητά του.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο Κωστής Χατζηδάκης σχολίασε πως «χρειάστηκε ένα εικοσιτετράωρο, για να καταλάβει το Μέγαρο Μαξίμου το αυτονόητο και να αντιληφθεί αυτό που από χθες είχαν καταλάβει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως φαίνεται, ο κ. Μαρίνος έδινε έργα στον εαυτό του», ενώ και ο κ. Γιάννης Βρούτσης χαρακτήρισε «θρασείς» τους ισχυρισμούς του κ. Μαρίνου.

Μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης του κ. Μαρίνου, η ΝΔ σχολίασε με μία καυστική ανακοίνωση πέντε λέξεων: «Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη!»

Το υπουργείο Εργασίας κατηγόρησε τη ΝΔ για «πόλεμο λάσπης σχετικά με το διορισμό νέου διοικητή στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης», προσθέτοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δίνει διαπιστευτήρια με κάθε τρόπο σε ιδιωτικά συμφέροντα και υπονομεύει τη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση». «Η προσπάθειά του θα πέσει στο κενό» καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider