Τι προβλέπει το τελικό σχέδιο για την διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι προβλέπει το τελικό σχέδιο για την διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ

Στη Βουλή οδεύει την ερχόμενη εβδομάδα η διάταξη του υπουργείου Εργασίας για την ασφάλιση όλων των εργαζόμενων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τον ΕΔΟΕΑΠ. Η ρύθμιση περιλαμβάνει διπλασιαμό των εισφορών των μισθωτών και επιβολή εισφοράς 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων ΜΜΕ, μια απόφαση που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων τύπου που προειδοποιούν για απώλεια θέσεων εργασίας αν εφαρμοστεί η σχετική διάταξη.

Στον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης και Περιθάλψεως (Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.) θα υπάγονται στο εξής όλοι οι μισθωτοί σε επιχειρήσεις, σε πρακτορεία ειδήσεων και γραφεία τύπου, ή εκμεταλλεύσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ψυχαγωγίας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως του τρόπου διανομής εκπομπής ή μετάδοσης. Για ιατροφαρμακευτική- νοσοκομειακή περίθαλψη, ασφαλίζονται στον ΕΔΟΕΑΠ και οι συνταξιούχοι του Οργανισμού.

Πιο συγκεκριμένα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εργαζόμενων στα μέσα ενημέρωσης, ορίζεται εισφορά 2,55% για τον ασφαλισμένο και 4,55% για τον εργοδότη επί των πάσης φύσεως τακτικών μηνιαίων αποδοχών του εργαζομένου. Για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των συνταξιούχων το ποσό της μηνιαίας εισφοράς υπολογίζεται σε ποσοστό 5% επί του ποσού της καταβαλλόμενης από τον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. σύνταξης.

Για την επικουρική ασφάλιση το ποσό της μηνιαίας εισφοράς υπολογίζεται σε ποσοστό 3,5% για τον ασφαλισμένο και σε ποσοστό 3,5% για τον εργοδότη επί των πάσης φύσεως τακτικών μηνιαίων αποδοχών του εργαζομένου.

Για παροχή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης το ποσό της μηνιαίας εισφοράς των ασφαλισμένων υπολογίζεται σε ποσοστό 1% επί των πάσης φύσεως τακτικών μηνιαίων αποδοχών του εργαζομένου.

Παράλληλα, προβλέπεται εργοδοτική εισφορά ποσοστού 2% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών κάθε επιχείρησης ή εκμετάλλευσης.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη εργοδοτική εισφορά του 2% και οι προβλεπόμενες εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επικούρηση και εφάπαξ για τα πρόσωπα που ήταν, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος Νόμου, ήδη ασφαλισμένα στον ΕΔΟΕΑΠ, ισχύουν αναδρομικά από 1/1/2017. Η υποχρέωση αυτή καταβάλλεται σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, της πρώτης εξ αυτών καταβαλλόμενης μέχρι την 31-12-2017.

Η προβλεπόμενη εργοδοτική εισφορά 2% θα προσδιορίζεται κατά μήνα επί του κύκλου εργασιών εκάστου υπόχρεου και αποδίδεται στον ΕΔΟΕΑΠ το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

Μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου κάθε έτους οι εργοδότες που είναι υπόχρεοι για την καταβολή της εισφοράς καταθέτουν στον ΕΔΟΕΑΠ εκκαθαριστική κατάσταση και καταβάλλουν την επιπλέον διαφορά που προκύπτει. Η τυχόν επιπλέον καταβληθείσα εισφορά συμψηφίζεται με τις εισφορές του επόμενου εξαμήνου.

Για καθυστερούμενες εισφορές κάθε είδους (εργοδοτών/εργαζομένων, επί του κύκλου εργασιών) ο ΕΔΟΕΑΠ μπορεί να επιδιώκει την είσπραξή τους με τη μεταβίβασή τους στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Το νέο διοικητικό σχήμα

Ο ΕΔΟΕΑΠ θα διοικείται στο εξής από ενδεκαμελές διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα έχει τριετή θητεία και στο οποίο συμμετέχει ένας εκπρόσωπος των εργοδοτών.

Ο εκπρόσωπος των εργοδοτών και ο αναπληρωματικός του ορίζονται κατά την έναρξη της θητείας εκάστης Διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και επιλέγονται μεταξύ προσώπων που προτείνουν οι λειτουργούσες εργοδοτικές Ενώσεις εντός πέντε (5) ημερών από την ημέρα γνωστοποίησης του εκλογικού αποτελέσματος σε αυτές.

Οι δέκα εκπρόσωποι των ασφαλισμένων/συνταξιούχων εκλέγονται με άμεση καθολική ψηφοφορία και πλειοψηφικό σύστημα σε εκλογές που ορίζονται και οργανώνονται από τον ΕΔΟΕΑΠ.

Οι αντιδράσεις

Στην εκτίμηση ότι η επιβολή νέου φόρου επί του τζίρου θα οδηγήσει στη βέβαιη απώλεια θέσεων εργασίας και ενδεχομένως στο κλείσιμο των επιχειρήσεων του έντυπου τύπου, προχωρούν με ανακοίνωσή τους εκδοτικές επιχειρήσεις.

Πρόκειται για τις εταιρείες 'Αλτερ 'Εγκο ΜΜΕ ΑΕ, Αττικές Εκδόσεις ΑΕ, Εκδόσεις Πρώτο Θέμα Εκδοτική ΑΕ, Ελευθερία του Τύπου Εκδοτική ΑΕ, Καθημερινές Εκδόσεις ΑΕ, Παραπολιτικά Α.Ε., που μέσω κοινής τους ανακοίνωσης εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τον φόρο 2% επί του τζίρου που σχεδιάζεται υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, τονίζοντας ότι "οι εταιρείες που έμειναν όρθιες δε θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν, τελεία και παύλα".

Εξάλλου, αντίθετη στην εφαρμογή πόρου υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, δηλώνει με ανακοίνωσή της και η Ένωση Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αθηνών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider