Sears: H εταιρεία που διαμόρφωσε την κατανάλωση στην Αμερική κήρυξε πτώχευση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Sears: H εταιρεία που διαμόρφωσε την κατανάλωση στην Αμερική κήρυξε πτώχευση
Ο αμερικανικός κολοσσός του λιανεμπορίου νικήθηκε από το βάρος των χρεών.

Η Sears, η εμβληματική αλυσίδα λιανεμπορίου των ΗΠΑ, μετά από 132 χρόνια ιστορίας κατά τη διάρκεια των οποίων καθόρισε τον τρόπο που οι Αμερικανοί πραγματοποιούν τις αγορές τους, κήρυξε πτώχευση.

Για αρκετά χρόνια η εταιρεία αγωνίστηκε να αντεπεξέλθει στα χρέη και τις δανειακές υποχρεώσεις.
Όμως, μια οφειλή 134 εκατ. δολ που έπρεπε να καταβληθεί τη Δευτέρα ξεχείλισε το ποτήρι.

Η μητρική εταιρεία της «Sears», η οποία κατέχει τη «Sears» και την «Kmart», συγκαταλέγεται μεταξύ δεκάδων σημαντικών και συχνά ιστορικών εμπόρων λιανικής πώλησης, που κατέληξαν να κηρύξουν πτώχευση στην εποχή της Amazon.

Συγκεκριμένα, η κατάθεση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο πτώχευσης στη Νέα Υόρκη ήρθε λίγο μετά τα μεσάνυχτα πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Η εταιρεία εξέδωσε δήλωση που δηλώνει ότι σκοπεύει να παραμείνει στην επιχείρηση, διατηρώντας τα καταστήματα που είναι κερδοφόρα ανοιχτά, μαζί με τις ιστοσελίδες αγορών «Sears» και «Kmart».

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το CNN δήλωσε ότι αναζητά αγοραστή για ένα μεγάλο αριθμό από τα υπόλοιπα καταστήματά της και ότι θα κλείσει τουλάχιστον άλλα 142 καταστήματα κοντά στο τέλος του τρέχοντος έτους, επιπλέον των 46 καταστημάτων που έχουν ήδη προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα.

Η «Sears» εγκλωβίστηκε υπό το βάρος του τεράστιου φορτίου χρέους της και της συρρίκνωσης των ρευστών διαθεσίμων της.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, η Sears πούλησε πολλά από τα πιο πολύτιμα ακίνητα της και άλλα περιουσιακά στοιχεία για να αυξήσει τα μετρητά που χρειάστηκαν για να κρατηθεί στη ζωή.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο, η αξία αγοράς της «Sears» είχε πέσει κάτω από τα 100 εκατ. δολ., κάτω από το 25% της αξίας μιας εκ των brand name ηλεκτρικών συσκευών που κατείχε, της Kenmore.

Η «Sears» αγωνιζόταν να επιβιώσει για χρόνια. Την περασμένη χρονιά προειδοποίησε τους επενδυτές για το ενδεχόμενο να μην είναι σε θέση να παραμείνει στην αγορά λιανικής.

Από το 2010 που ήταν το τελευταίο έτος κερδοφορίας, έχει απολέσει 11,7 δισ.

Οι πωλήσεις έκτοτε μειώθηκαν κατά 60%. Η εταιρεία έκλεισε περισσότερα από 2.600 καταστήματα τα τελευταία 13 χρόνια.

Με το ενδεχόμενο της χρεωκοπίας να είναι κάτι περισσότερο από πιθανό, οι προμηθευτές ζήτησαν από την «Sears» να πληρώνει μετρητά και προκαταβολικά για τα εμπορεύματα στα καταστήματά, τοποθετώντας την εταιρεία σε μεγαλύτερο ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με άλλους εμπόρους λιανικής πώλησης.

Η «Whirlpool», η οποία είχε ξεκινήσει πριν από έναν αιώνα τις πωλήσεις των συσκευών της στα «Sears», έβγαλε τα διάφορα εμπορικά σήματα της από τα καταστήματα Sears και Kmart το 2017.

Η άλλοτε κυρίαρχος λιανοπωλητής ηλεκτρικών συσκευών στη χώρα, το 2017 η Sears αντιπροσώπευε μόλις το 3% των πωλήσεων της Whirlpool παγκοσμίως.

Η Sears ήταν κάποτε ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής των ΗΠΑ και ο μεγαλύτερος εργοδότης στην Αμερική. Στην ακμή της ήταν η Walmart και η Amazon μαζί εκείνης της εποχής.

Δημιουργήθηκε το 1886 από τον εκπρόσωπο του σιδηροδρομικού σταθμού Richard Sears και ξεκίνησε ως επιχείρηση ρολογιών στο North Redwood της Μινεσότα.

Ο Sears μετακόμισε στο Σικάγο το 1887 και προσέλαβε τον ωρολογοποιό Alvah Roebuck ως συνεργάτη του. Ο πρώτος κατάλογος της Sears με ρολόγια και κοσμήματα τυπώθηκε το 1896.

Αυτός ο κατάλογος ήταν ο τρόπος που πολλοί Αμερικανοί άρχισαν να αγοράζουν για πρώτη φορά μαζικά παραγόμενα προϊόντα. Αυτή ήταν μια τεράστια αλλαγή για τους ανθρώπους που ζούσαν σε αγροκτήματα και σε μικρές πόλεις και έφτιαξαν πολλά από τα προϊόντα που χρειάζονταν μόνοι τους, συμπεριλαμβανομένων των ρούχων και των επίπλων.

Τα καταστήματα της Sears συνέβαλαν στην αναμόρφωση της Αμερικής, αντλώντας τους αγοραστές μακριά από τους παραδοσιακούς εμπόρους της Main Street. Ο Sears έφερε τους ανθρώπους σε εμπορικά κέντρα, πράγμα που βοήθησε να οδηγήσει στην προαστιοποίηση της Αμερικής μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι συσκευές της Kenmore εισήγαγαν πολλές αμερικανικές κατοικίες στις συσκευές οικιακής χρήσης που άλλαξαν τη δυναμική της οικογένειας. Τα εργαλεία της για τους τεχνίτες και οι εγγυήσεις για μια ζωή αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο της μεσαίας τάξης Αμερικής.

Ωστόσο πολύ πριν από την άνοδο της Amazon και των online αγορών, η Sears αγωνιζόταν να συμβαδίσει με τις μεταβαλλόμενες αγοραστικές συνήθειες των Αμερικανών. Τα μεγάλα εμπορικά όπως η Walmart την ξεπέρασαν και σε προσφορές τιμών και σε ποικιλία αγαθών προς πώληση.

Το 1999, βγήκε από τον δείκτη Dow Jones, όπου παρέμενε για 75 χρόνια. Τη θέση της Sears ο μεγάλος ανταγωνιστής της, η Home Depot.

Στα 2005 η Sears και η Kmart συγχωνεύθηκαν για να σχηματίσουν τη Sears Holdings.

Την εποχή εκείνη υπήρχαν 3.500 καταστήματα στην Αμερική. Σήμερα έχουν απομείνει λιγότερα από 900.

Τον Ιούλιο, η Sears έκλεισε το τελευταίο κατάστημα στο Σικάγο, την άλλοτε «γενέτειρα» της επιχείρησης.

Τον Αύγουστο η εταιρεία ανακοίνωσε το κλείσιμο άλλων 46 καταστημάτων. Η εταιρεία είχε 89.000 εργαζόμενους τον Φεβρουάριο. Λίγο μετά τη συγχώνευση στις αρχές του 2006, οι εργαζόμενοι αριθμούσαν 317.000.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider