Κορκίδης: Μέρα απολογισμού κι όχι πανηγυρισμού η 21η Αυγούστου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορκίδης: Μέρα απολογισμού κι όχι πανηγυρισμού η 21η Αυγούστου

«H 21η Αυγούστου για τους μικρομεσαίους της αγοράς είναι ημέρα απολογισμού και όχι πανηγυρισμού, αφού τα μνημόνια μπορεί να φεύγουν, αλλά τα μέτρα μένουν και οι φόροι συνεχίζουν να έρχονται. Η χώρα μας εξέρχεται, επιτέλους έστω και τυπικά, από μία μακρά μνημονιακή περίοδο 8 ετών, χωρίς ωστόσο να ξεχνά ότι αφήνει πίσω της 924.000 ανέργους, 250.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να έχουν βάλει λουκέτο και τους περισσότερους Έλληνες με ένα «εσωτερικό χρέος» 227 δις ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες» επισημαίνει μεταξύ των άλλων ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, με την ευκαιρία της εξόδου από το γ' πρόγραμμα στήριξης.

Ο κ. Κορκίδης τονίζει στη δήλωση του ότι «κατά τη διάρκεια των μνημονίων, τρόικα και κυβερνήσεις με την επιβολή των γνωστών "ισοδύναμων μέτρων" προσπάθησαν να επιτύχουν την πολυπόθητη δημοσιονομική εξυγίανση και τα απαιτούμενα πλεονάσματα. Ωστόσο, η δραματική μείωση των εισοδημάτων, των μισθών και της φορολογητέας ύλης, τους οδήγησε στην εύκολη λύση της υπέρμετρης αύξησης άμεσων και έμμεσων φόρων με αποτέλεσμα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μην είναι σε θέση σήμερα να καταβάλλουν αύριο τους "μεταμνημονιακούς φόρους"».

Και προσθέτει πως «πιστεύω λοιπόν ότι είναι πολύ πρόωρο να εφησυχάσει όποιος μικρομεσαίος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά και θα είναι τραγικό λάθος να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι τα δύσκολα πέρασαν, αφού η οικονομία έχει μεν δείξει σημάδια βελτίωσης, αλλά χωρίς αυτά να έχουν περάσει ακόμα στη καθημερινότητα της κοινωνίας. H μεταμνημονιακή περίοδος είναι κρίσιμη και ενδέχεται να αποδειχθεί εξίσου δύσκολη με την περίοδο των τριών μνημονίων. Ελπίζω όμως, ότι εάν δεν επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος και εκμεταλλευτούμε σωστά ορισμένες μεταρρυθμίσεις, τότε θα περιοριστεί σε μία μόνο περίοδο αυστηρής εποπτείας.

Για την πραγματική οικονομία, η επόμενη ημέρα της εξόδου από τα μνημόνια κανονικά θα έπρεπε να σηματοδοτεί την αύξηση του τζίρου και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, την επαναφορά της ρευστότητας στην αγορά, την άρση των capital controls, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, την επαναφορά του κατώτατου μισθού και το τέλος της υπερφορολόγησης φυσικών και νομικών προσώπων. Ως εκ τούτου, η 21η Αυγούστου για τους μικρομεσαίους της αγοράς είναι ημέρα απολογισμού και όχι πανηγυρισμού, αφού τα μνημόνια μπορεί να φεύγουν, αλλά τα μέτρα μένουν και οι φόροι συνεχίζουν να έρχονται».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.