Αυξάνονται τα light γλυκά στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνονται τα light γλυκά στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία

Κερδίζουν έδαφος τα λεγόμενα γλυκά light καθώς οι Έλληνες ζαχαροπλάστες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τη στέβια ή εναλλακτικά γλυκαντικά και συνταγές με λιγότερα λιπαρά προκειμένου να «γλυκάνουν» το ελληνικό καταναλωτικό κοινό.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου προσαρμόζουν τα προϊόντα τους στην απαίτηση για λιγότερα λιπαρά, λιγότερες θερμίδες και μια πιο υγιεινή διατροφή και κάνουν πραγματικά θαύματα (τουλάχιστον για τους λάτρεις των γλυκών).

Πριν από μερικά χρόνια θα ήταν αδιανόητο σε έναν διαβητικό ότι θα μπορούσε τελικά να απολαμβάνει γλυκά. Το ίδιο ισχύει και για τους καταναλωτές που προσέχουν τη σιλουέτα τους. Κανείς δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι θα υπάρχουν προφιτερόλ, μιλφέιγ, τσουρέκια, σοκολάτες, τάρτες, cheesecake, brownies, λεμονόπιτες και πορτοκαλόπιτες χωρίς θερμίδες ή λίπαρα. Και όμως...

Τα γλυκά είναι απόλαυση και ίσως είναι η μοναδική που δεν αποκτά περισσότερη αξία όταν «συνδέεται με την αμαρτία». Στην ελληνική αγορά λοιπόν κυκλοφορούν αρκετά «μη αμαρτωλά» γλυκά. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Ζαχαροπλαστείο Slim Bites

Μους σοκολάτας, προφιτερόλ και πάστες που δεν ξεπερνούν τις 150 θερμίδες και τάρτες με 200 θερμίδες. Τσουρέκια και μπισκότα light και τούρτες (κατά παραγγελία) με στέβια. Χαρακτηριστικό του καταστήματος είναι ότι εναλλάσσει τα γλυκά (ή ορισμένα όπως π.χ η πάστα αμυγδάλου να έχουν καταργηθεί), οπότε συχνά μπορεί να χρειάζεται να γίνει ειδική παραγγελία.

Ζαχαροπλαστείο Κωνσταντινίδης

Ο «θρύλος» του μιλφέιγ προσφέρει το αγαπημένο γλυκό σε «έκδοση» με λιγότερες θερμίδες. Το ίδιο ισχύει και για το διάσημο προφιτερόλ του αλλά και για άλλα γλυκά και παγωτά. Το μόνο που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε είναι οι θερμίδες καθώς δεν καταγράφονται.

Ζαχαροπλαστείο Fresh

Είναι από τα πρώτα ζαχαροπλαστεία που έβγαλαν γλυκά και παγωτά 0%. Κάποια από τα πιο δημοφιλή είναι το κέικ πορτοκάλι, το κέικ διπλής σοκολάτας, το cheesecake, η τούρτα τρούφας, οι μαρμελάδες (κεράσι, φράουλα, ροδάκινο, βερίκοκο), η μους σοκολάτας και η μους γιαούρτι με λάιμ.

Χρήσιμα tips

  • Όταν ψωνίζουμε γλυκά light πρέπει να διευκρινίζουμε τι είδους υποκατάστατο έχει καθώς μερικές επιχειρήσεις μπορεί να υποστηρίζουν ότι τα γλυκά δεν έχουν ζάχαρη αλλά όταν τα καταναλώνει π.χ ένας διαβητικός αποδεικνύεται ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
  • Το γεγονός ότι καταναλώνουμε ένα light γλυκό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παρασυρόμαστε και να τρώμε δύο ή τρία (γιατί τότε πάει η δίαιτα...)
  • Όταν ένα γλυκό δεν περιέχει την κλασική ζάχαρη δεν σημαίνει ότι δεν έχει λιπαρά κλπ. Πρέπει να ζητούμε ενημέρωση και για τα υπόλοιπα συστατικά.
  • Δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα γλυκά πωλούνται σε σχετικά τσουχτερές τιμές καλό είναι να απαιτούμε ως καταναλωτές να μην είναι προϊόντα που έχουν καταψυχθεί (και μετά έχουν μπει στο ψυγείο). Τα κατεψυγμένα γλυκά αποτελούν μια πάγια τακτική πολλών ζαχαροπλαστείων και τουλάχιστον όταν αυτά διατείνονται ότι προσφέρουν premium προϊόντα θα πρέπει να αναλαμβάνουν και το κόστος να μην πωλούν προϊόντα τα οποία έχουν παρασκευαστεί πριν από κάποιες ημέρες.

Σημείωση: Τα χρήσιμα tips αποτελούν γενικές συμβουλές και δεν αφορούν συγκεκριμένα στα παραπάνω ζαχαροπλαστεία (τα οποία αναφέρονται ενδεικτικά στο πλαίσιο του ρεπορτάζ αγοράς που κάνει το insider.gr).




Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider