Ξεκινούν οι μισθολογικές διαπραγματεύσεις στη Ryanair

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινούν οι μισθολογικές διαπραγματεύσεις στη Ryanair

Tις μισθολογικές διαπραγματεύσεις με την Ryanair αναμένεται να ξεκινήσει την Τετάρτη στο Δουβλίνο το γερμανικό συνδικάτο Verdi μετά το μεγάλο κύμα απεργιών που αντιμετώπισε η εταιρεία.

Συγκεκριμένα όπως ανακοινωσε το γερμανικό συνδικάτο θα συναντηθεί με τη Ryanair στο Δουβλίνο την Τετάρτη για να ξεκινήσει συζητήσεις για τους μισθούς περίπου 1.000 υπαλλήλων που ανήκουν στο προσωπικό καμπίνας και εργάζονται στη Γερμανία

Το Verdi επιδιώκει σημαντική αύξηση μισθών για το προσωπικό καμπίνας, σύμφωνα με σημερινή του ανακοίνωση, και θέλει η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία low cost να αναγνωρίσει τη γερμανική νομοθεσία και να καταβάλει εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Να υπενθυμίσουμε ότι την προηγούμενη Παρασκευή η Ryanair βρέθηκε αντιμέτωπη με τη χειρότερη 24ωρη απεργία στην ιστορία της, καθώς οι πιλότοι σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες προχώρησαν σε απεργιακή κινητοποίηση επηρεάζοντας σύμφωνα με εκτιμήσεις 55.000 επιβάτες στο αποκορύφωμα της θερινής τουριστικής σεζόν.

Μάλιστα παρά τις προσφυγές της εταιρείας στο Ολλανδικό δικαστήριο με στόχο να αποτρέψει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, η απεργία προχώρησε καθώς το δικαστήριο τις απέρριψε.

Η διαμάχη της Ryanair με τους πιλότους

Η Ryanair είναι η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους της Ευρώπης κυρίως λόγω της σφικτής τακτικής του Μάικλ Ο’ Λίρι, που βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρείας από το 1994. Πολλά από τα αιτήματα των πιλότων και των πληρωμάτων καμπίνας, τα οποία περιλαμβάνουν από αυξήσεις στους μισθούς έως και δωρεάν πόσιμο νερό, θα αυξήσουν τα έξοδα της εταιρείας. Και αυτό είναι κάτι που ο διευθυντής λειτουργίας της Ryanair έχει χαρακτηρίσει απαράδεκτο καθώς θα απειλήσει το εκπτωτικό μοντέλο της εταιρείας.

Ο Ο΄Λίρι είχε δεσμευτεί ότι δεν θα δεχόταν ποτέ τα εργατικά σωματεία στην εταιρεία του αλλά μετά από μια σειρά κινητοποιήσεων τον Δεκέμβριο αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Τα σωματεία έμειναν για κάποιο καιρό ήσυχα καθώς ετοίμαζαν τα αιτήματά τους και ξεκίνησαν τις απεργίες μέσα στο καλοκαίρι που είναι και η πιο σημαντική περίοδος για την εταιρεία.

Τα αιτήματα των πιλότων αλλάζουν από χώρα σε χώρα και μερικές φορές είναι αρκετά τεχνικά. Κάποιοι θέλουν η Ryanair να αυξήσει τα σταθερό μέρος του μισθού τους και να μειώσει το κυμαινόμενο μέρος, το οποίο εξαρτάται από τις ώρες πτήσεις, για να γνωρίζουν πόσα περίπου θα παίρνουν κάθε μήνα. Αλλά θέλουν να μην είναι τόσο εύκολο για την εταιρεία να τους μετακινεί σε άλλες πόλεις. Οι πιλότοι «δεν είναι νομάδες που στήνουν τις σκηνές τους όπου η Ryanair βλέπει ότι υπάρχουν δουλειές», αναφέρει το γερμανικό σωματείο σε ανακοίνωσή του.

Τα αιτήματα του προσωπικού καμπίνας είναι πιο άμεσα. Σωματείο που εκπροσωπεί εργαζόμενους από 21 χώρες ζητά «δίκαιο μισθό», την δυνατότητα άδειας άνευ αποδοχών, ενιαίο συνταξιοδοτικό σύστημα αλλά και δωρεάν νερό στις πτήσεις. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είναι ξεκάθαροι: Η Ryanair θα πρέπει να αποδεχτεί πως το κόστος του προσωπικού θα αυξηθεί και η «παραγωγικότητα» θα μειωθεί.

Ωστόσο η διοίκηση της εταιρείας είναι κατά καιρούς πολύ επιθετική, απειλώντας περί τους 300 υπαλλήλους στο Δουβλίνο με απόλυση το χειμώνα όπου και μειώνεται η ζήτηση ή με μετάθεση σε άλλες χώρες όπως η Πολωνία. Σύμφωνα με τους εργαζομένους η εταιρεία συνηθίζει να τηρεί τη στάση «καλού αστυνόμου και κακού αστυνόμου».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider