Το πρώτο λευκό ρούμι της Ευρώπης θα είναι ελληνικό (pics)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το πρώτο λευκό ρούμι της Ευρώπης θα είναι ελληνικό (pics)

«Στα σκαριά» βρίσκεται αυτή τη στιγμή η παρασκευή ενός αλκοολούχου ποτού το οποίο παραδοσιακά εισάγεται σε όλη την Ευρώπη από τα νησιά της Καραϊβικής και μάλιστα με ελληνική σφραγίδα. Μια φιλόδοξη ομάδα πανεπιστημιακών στην Ελβετία μελετά τους τρόπους για να παρασκευάσει το πρώτο ευρωπαϊκό λευκό ρούμι στον κόσμο χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη πετιμέζι από την Ξάνθη.

Φυσικά η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ενεργοποιήθηκε από την έντονη δραστηριότητα που αναπτύσσει η ΚΟΙΝΣΕΠ Πετιμέζι Γενισέας Ξάνθης. Ο γυναικείος συνεταιρισμός έχοντας αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια μέχρι στιγμής στην υλοποίηση των στόχων του έχει πλέον τις δικές του εγκαταστάσεις και υποστήριξη από το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του αγωγού ΤΑP. Βασική δραστηριότητα του συνεταιρισμού είναι η επεξεργασία ζαχαροκάλαμου με τις ίδιες διαδικασίες που γινόταν παλιά.

Όπως αναφέρει ο συνεταιρισμός, «ήταν μια μεγάλη απόφαση για τα δεδομένα της περιοχής μας και την τότε χρονική περίοδο. Κατασκευάστηκε η μηχανή για την επεξεργασία και ξοδέψαμε πολλές ώρες εργασίας για να καλύψουμε την διαδρομή από την σπορά έως και την παρασκευή του προϊόντος. Αντιμετωπίζοντας εμπόδια όπως η ποιότητα του σπόρου, που μας οδήγησε να πάμε στον Πόντο και να φέρουμε σπόρο από εκεί, δεν μας πτόησαν και σήμερα έχουμε σαν αποτέλεσμα το προϊόν μας να έχει κατοχυρωθεί, να έχει πάρει έγκριση από το Χημείο του Κράτους καθώς και πιστοποιήσεις, βάση χημικών αναλύσεων, από Πανεπιστήμια».

Η πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Πετιμέζι Γενισέας, Αναστασία Αμανατίδου, μιλάει στο insider.gr και αναφέρει ότι «δεν έχει ακόμη παρασκευαστεί το συγκεκριμένο ποτό. Βρίσκεται στο αρχικό στάδιο μελέτης από μια φιλόδοξη ομάδα σε ένα ελβετικό πανεπιστήμιο και χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το πετιμέζι μας».

Αναφερόμενη στην ανάπτυξη του συνεταιρισμού η κα Αμανατίδου σημειώνει ότι είχαμε δυσκολίες αλλά προχωράμε πολύ καλά. Μόλις τώρα αποκτήσαμε δικές μας εγκαταστάσεις με τη βοήθεια του δήμου Αβδήρων και του προγράμματος στήριξης του αγωγού ΤΑP. Χρειάζεται να γίνουν αρκετά πράγματα ακόμη για να επεκτείνουμε τη δραστηριότητά μας και την παραγωγική μας δυνατότητα».

Το δικό της εργαστήριο σε χώρο, που της παραχώρησε ο Δήμος Αβδήρων στον οικισμό της Συδινής έχει αποκτήσει η ΚΟΙΝΣΕΠ Πετιμέζι Γενισέας Ξάνθης.

Σημειώνεται ότι τα μηχανήματα για ολόκληρο το στήσιμο της γραμμής παραγωγής του εργαστηρίου, τα χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου με 70.000 ευρώ ο αγωγός ΤΑP, στο πλαίσιο των ανταποδοτικών οφελών του στο συγκεκριμένο δήμο.

Λίγα λόγια για το πετιμέζι της ΚΟΙΝΣΕΠ «Πετιμέζι Γενισέας Ξάνθης»

Το πετιμέζι είναι ουσιαστικά το σιρόπι του επεξεργασμένου ζαχαροκάλαμου το οποίο καλλιεργείται, παρασκευάζεται και συσκευάζεται από τις γυναίκες του συλλόγου. Η ποιότητα του προϊόντος είναι πιστοποιημένη από το Ι.ΤΕ.ΓΕ.Π. Χρησιμοποιείται για πρωινό, για επιδόρπιο, στο μαγείρεμα κρεατικών όπως χοιρινό, κοτόπουλο ή γαλοπούλα αλλά και για την δημιουργία σαλτσών για σαλάτες. Το προϊόν κυκλοφορεί σε Ελλάδα και Ευρώπη, εισάγεται από την Αμερική και προέρχεται από καλλιέργεια υβρίδιου σπόρου.

Το πρώτο λευκό ρούμι της Ευρώπης θα είναι ελληνικό (pics)
Το πρώτο λευκό ρούμι της Ευρώπης θα είναι ελληνικό (pics)
Το πρώτο λευκό ρούμι της Ευρώπης θα είναι ελληνικό (pics)
Το πρώτο λευκό ρούμι της Ευρώπης θα είναι ελληνικό (pics)
Το πρώτο λευκό ρούμι της Ευρώπης θα είναι ελληνικό (pics)
Το πρώτο λευκό ρούμι της Ευρώπης θα είναι ελληνικό (pics)
Το πρώτο λευκό ρούμι της Ευρώπης θα είναι ελληνικό (pics)
Το πρώτο λευκό ρούμι της Ευρώπης θα είναι ελληνικό (pics)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider