Σκοπιανό: Τι θα γίνει με τα εμπορικά σήματα μετά τη συμφωνία

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκοπιανό: Τι θα γίνει με τα εμπορικά σήματα μετά τη συμφωνία

Το θέμα της χρήσης των εμπορικών σημάτων ελληνικών εξαγωγικών προϊόντων θέτουν οι Έλληνες εξαγωγείς της Βορείου Ελλάδος εκφράζοντας την ανησυχία τους σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για το ονοματολογικό με τη γείτονα χώρα.

Εξαγωγείς και επιχειρηματίες από όλη τη χώρα, αλλά κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, θέτουν επί τάπητος τον προβληματισμό τους για το θέμα αυτό. «Προβληματισμό και έντονη ανησυχία προκαλεί στην ελληνική επιχειρηματικότητα ο προσδιορισμός της εντοπιότητας των μακεδονικών μας προϊόντων», δηλώνει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης. Όπως σημειώνει από εμπορικής πλευράς τα αρνητικά εντοπίζονται στα εξής:

-Πρώτον, το χρονοδιάγραμμα είναι τέτοιο, που απαιτεί πολλές προσπάθειες και αρκετό καιρό για τη διευθέτηση πολύ σημαντικών θεμάτων, όπως για παράδειγμα είναι οι εμπορικές χρήσεις. Το γεγονός δηλαδή ότι δεν λύθηκαν οι εμπορικές χρήσεις, δημιουργεί ένα κενό το οποίο θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν ένθεν κακείθεν, οι δύο πλευρές και αυτό για εμάς είναι εν δυνάμει αρνητικό.

-Δεύτερον στο ζήτημα των εμπορικών χρήσεων μπορεί να έχουμε τη δημιουργία ενός οικονομικού ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών, διότι θα κοιτάξουν μέχρι να λυθεί το ζήτημα των εμπορικών χρήσεων, να κατοχυρώσουν οι Σκοπιανοί, διεθνώς κάποιες ονομασίες, πέρα από τις κατοχυρωμένες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, με πατέντες, σήματα και άλλα, που ούτως ή άλλως δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

«Επειδή λοιπόν δεν είμαστε«έμποροι πατριωτισμού» αλλά οι Έλληνες έμποροι έχουμε επανειλλημένως επιδείξει οικονομικό πατριωτισμό, θεωρώ ότι η εν λόγω συμφωνία, εκτός από τα μείζονα εθνικά θέματα που δημιουργεί, στα ελάσσονα, δεν δίνει στην ελληνική πλευρά ούτε οικονομικά, ούτε επιχειρηματικά, κάποια προστιθέμενη αξία, αλλά αντιθέτως μας αφαιρεί...» τονίζει ο κ. Κορκίδης

Παράλληλα αναφέρει ότι το ονοματολογικό της πΓΔΜ δεν ενισχύει την ελληνική οικονομία αλλά αυτή των Σκοπίων. "Από το κείμενο της Συμφωνίας των Πρωθυπουργών Ελλάδος-Σκοπίων,δεν επιβεβαιώνεται ότι θα υπάρξουν αμοιβαία οφέλη, τόσο στο οικονομικό, όσο και στο γεωπολιτικό επίπεδο. Άλλωστε η χώρα μας είναι ήδη μεταξύ των πέντε κορυφαίων επενδυτών στα Σκόπια, με τις ελληνικές επενδύσεις, κυρίως στους τομείς των πετρελαιοειδών και καυσίμων, των τραπεζών και του λιανεμπορίου, να υπερβαίνουν το 1 δις ευρώ. Είναι, επίσης, ο έκτος κυριότερος εμπορικός εταίρος της πΓΔΜ, με το συνολικό διμερές εμπόριο να φθάνει σε αξία τα 787 εκατ. ευρώ το 2016 και τις ελληνικές εξαγωγές προς τη γείτονα χώρα τα 566 εκατ. ευρώ», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο ειδικά για τη πΓΔΜ, η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί απαραίτητο εμπορικό εταίρο, ενώ το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι η σημαντικότερη πύλη για τη διακίνηση των αγαθών της. Συνεργασία επίσης ήδη υπάρχει και στον τομέα του τουρισμού, με περισσότερες από 1 εκ. διελεύσεις/αφίξεις επισκεπτών από τα Σκόπια κάθε χρόνο, κυρίως στη Χαλκιδική, αλλά και σε άλλες περιφέρειες της χώρας μας. «Μία κοινά αποδεκτή λύση,κατά προτίμηση, χωρίς τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» στο θέμα των Σκοπίων, θα επέτρεπε στη γειτονική χώρα να δρομολογήσει ομαλά την ζωτικής σημασίας γι αυτή ένταξη της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, προκαλώντας σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Με αυτές τις προϋποθέσεις, θα μπορούσε ίσως κανείς να δει μία περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων, με αμοιβαία οφέλη για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Επιπλέον, τότε μόνο θα επέτρεπαν οι συνθήκες στην Ελλάδα να ενισχύσει χωρίς προβλήματα την ευρωπαϊκή θέση της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και να αξιοποιήσει αποτελεσματικότερα τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο διαμετακομιστικό εμπόριο, περιορίζοντας ταυτόχρονα την εκτεταμένη αιμορραγία ύψους 800 εκ. ευρώ της διασυνοριακής κατανάλωσης από την Ελλάδα στην πΓΔΜ.

Την περασμένη εβδομάδα στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος με αφορμή την διοργάνωση του συνεδρίου Export Summit τόνισαν ότι ζητούν να εξεταστεί προσεκτικά το θέμα και θα δοθούν τα εχέγγυα ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα, σύγχυση στην αγορά και ταυτόχρονα να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι ελληνικές εξαγωγές.

Σύμφωνα με τους εξαγωγείς της Βόρειου Ελλάδος είναι εμφανής η σύγχυση στις διεθνείς αγορές σε σχέση με τη ονομασία. Ενδεικτικά ανέφεραν τις πιπεριές Φλωρίνης, που στο εξωτερικό είναι γνωστές ως "μακεδονικές πιπεριές", το πράσινο μακεδονικό πιπεράκι, τον μακεδονικό χαλβά, αλλά και τα κρασιά και τα τσίπουρα από τη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία οι Έλληνες οινοπαραγωγοί έχουν καταφέρει να καθιερώσουν με τον όρο "μακεδονικό κρασί":

Για "περίπλοκη συμφωνία με γκρίζα σημεία" έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Καπνοπώλης, υπογραμμίζοντας ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».Όπως τονίζει «για τον επιχειρηματικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας, η λύση, στην τελική της μορφή, θα πρέπει να περιλαμβάνει την προστασία των ελληνικών επενδύσεων και όλων των ζητημάτων που αφορούν τις εμπορικές χρήσεις των ελληνικών προϊόντων και των επωνυμιών τους, και γενικότερα τις ομαλές οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που δεν θα δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό»

Πάντως πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφεραν ότι οι πωλήσεις των προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη προστατεύονται εντός της ΕΕ και σε τρίτες χώρες με τις οποίες υπάρχουν σχετικές συμφωνίες. Τα προϊόντα της χώρας μας που έχουν χαρακτηριστεί σαν ΠΟΠ – ΠΓΕ έχουν κατοχυρωθεί σαν τέτοια με βάση γεωγραφικά δεδομένα που αφορούν ΜΟΝΟΝ σε γεωγραφικές περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας συμπεριλαμβανομένης και της Μακεδονίας. «Ως εκ τούτου τα προϊόντα που είναι Ονομασίας Προέλευσης ή Γεωγραφικής Ένδειξης και έχουν κατοχυρωθεί στην Χώρα μας είναι αδιαπραγμάτευτα», σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες.

Υπογράμμιζαν ακόμα ότι η αναγνώριση εδώ και 25 χρόνια της πΓΔΜ από 140 Χώρες ως Μακεδονία ήταν αυτή που δημιούργησε την σύγχυση στη διεθνή αγορά και επέτρεψε την οικειοποίηση, από την πλευρά των επιχειρήσεων της πΓΔΜ, του brand και της φήμης που έχουν αρκετά Μακεδονικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές.

«Το γεγονός ότι σήμερα έχουμε συμφωνία θα έχει σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση των διαπραγματεύσεων για ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και μέσω αυτής την ακόμη περισσότερη διασφάλιση και προστασία των Ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ – ΠΓΕ» τόνιζαν προσθέτοντας ότι «τυχόν διεκδίκηση αναγνώρισης δικών τους προϊόντων ως ΠΟΠ-ΠΓΕ μπορεί να γίνει μόνον μετά την ένταξή τους και προφανώς με τους κανόνες της ΕΕ και άρα αναγνωρίζοντας και λαμβάνοντας υπόψη την ύπαρξη των δικών μας ΠΟΠ-ΠΓΕ».

Τέλος, η προστασία των ΠΟΠ μας είναι και εσωτερική μας υπόθεση και θα πρέπει να εργαστούμε όλοι για να σταματήσει η όποια επιχείρηση υπονόμευσης από όπου κι αν προέρχεται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider