Έρχεται σαπούνι κάνναβης από τον «ΘΕΟΓΕΝΗ»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται σαπούνι κάνναβης από τον «ΘΕΟΓΕΝΗ»

Οι πρωτότυπες ιδέες τις περισσότερες φορές γεννιούνται από μεράκι ή από ανάγκη. Και σίγουρα μια επιχείρηση δεν χρειάζεται να έχει μεγάλο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης για να συμβεί αυτό. Απτή απόδειξη της συγκεκριμένης διαπίστωσης αποτελεί η επιτυχημένη πορεία των προϊόντων του ης Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Τυχερού «ΘΕΟΓΕΝΗΣ», του δήμου Σουφλίου ο οποίος προωθεί την καλλιέργεια και συγκεκριμένα προϊόντα κάνναβης.

Πέρυσι για πρώτη φορά στον Ελλαδικό χώρο, ο «ΘΕΟΓΕΝΗΣ», «έδωσε» στην αγορά συνολικά 250 λίτρα ελαίου κάνναβης, το οποίο σημείωσε μεγάλη εμπορική ζήτηση.

Το insider.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του «ΘΕΟΓΕΝΗΣ», κ. Σπύρο Δέδογλου, ο οποίος μίλησε για τα σχέδια της επιχείρησης και για την παραγωγή σαπουνιού από κάνναβη. «Το έλαιο πήγε πολύ καλά. Τώρα παράγουμε μια μικρή ποσότητα σε σαπούνι, η οποία είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο. Κάνουμε δοκιμές». Τα προϊόντα του συνεταιρισμού βρίσκονται σε αρκετά σημεία πώλησης στην Ελλάδα (Αθήνα, Κρήτη, Έβρος) αλλά ο όπως ανέφερε ο πρόεδρος εξετάζεται και το ενδεχόμενο εξαγωγών. «Αυτή τη στιγμή, οι ποσότητες που παράγουμε είναι μικρές. Ωστόσο, ήδη έχουμε κάνει επαφές κυρίως με Ευρώπη και κάποιες σκανδιναβικές χώρες, με τη Γαλλία και τη Σουηδία. Ξέρετε, στη Γαλλία υπάρχει μεγάλη παραγωγή αλλά υπάρχει και μεγάλη ζήτηση. Επομένως βλέπουμε ότι υπάρχου ευκαιρίες», σημειώνει σχετικά.

Ο συνεταιρισμός εξετάζει και το πως θα αξιοποιήσει και άλλα παράγωγα της κάνναβης καθώς θεωρεί ότι υπάρχουν πολλές προοπτικές δεδομένου ότι εδαφολογικά και κλιματολογικά η καλλιέργειά της ευνοείται ιδιαίτερα.

Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Θεογένης συστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 από πέντε κατοίκους του Τυχερού του Δήμου Σουφλίου στον Νομό Έβρου, και πήρε οριστική βεβαίωση από το μητρώο κοινωνικής οικονομίας τον Φλεβάρη του 2015. Σήμερα τα μέλη – εταίροι είναι εννέα ενώ υνεργαζόμενα μέλη της ομάδας παραγωγών οσπρίων είναι 18 αγρότες. Παράλληλα, στην ομάδα παραγωγών πεπονιού «Χρυσή Κεφαλή» είναι 23 αγρότες, και στις δύο ομάδες υπάρχει η δυνατότητα αύξησης του αριθμού.

Βασικός στόχος της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΘΕΟΓΕΝΗΣ είναι η διατήρηση και αξιοποίηση τοπικών αγροτικών καλλιεργειών και προϊόντων τα οποία είναι φημισμένα στον νομό, την περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και σε όλη την Ελλάδα. Τα προϊόντα αυτά είναι:

1. Όσπρια (Φασόλι Τυχερού – Θράκης, Ρεβίθι, Φακή , Φιστίκι )

2. Πεπόνι «Χρυσή Κεφαλή Τυχερού» χαρακτηρισμένο ως προϊόν ΠΟΠ

Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΘΕΟΓΕΝΗΣ ενδιαφέρεται να συλλέγει τα ανωτέρω προϊόντα από παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής του Τυχερού και του Έβρου και μαζί με τα προϊόντα των μελών του συνεταιρισμού να τα εμπορεύεται, να τα τυποποιεί (όσπρια, μέλι) ή να τα μεταποιεί (παραγωγή λικέρ πεπονιού, μαρμελάδα) έτσι ώστε η αξία των παραγόμενων προϊόντων της γης της Θράκης να αυξάνεται επιφέροντας μεγαλύτερη οικονομική αξία στους παραγωγούς και στις οικογένειες τους απ’ ότι σήμερα.

Επίσης η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. στοχεύει στην έρευνα νέων καλλιεργειών που θα ενισχύσει τους μικροκτηματίες, και θα δώσει την δυνατότητα αύξησης του εισοδήματος τους, παράλληλα με την ενθάρρυνση νέων ανέργων για την ενασχόληση τους με τον αγροτικό τομέα .

Για τον λόγο αυτό έχει έρθει σε συμφωνία με την περιφερειακή ενότητα Έβρου για την συνεργασία της επιστημονικής της ομάδας μαζί της.

Το Γκότζι Μπέρι, η Αρώνια , το Ιπποφαές , η στέβια και η κάναβις σατίβα είναι κάποιες από τις καλλιέργειες οι οποίες παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider