Υποχρεωτική η αναγραφή χώρας προέλευσης σε γάλα και κρέας

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υποχρεωτική η αναγραφή χώρας προέλευσης σε γάλα και κρέας

Από την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα από την Πέμπτη 19 Απριλίου τίθεται σε εφαρμογή η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας άμελξης για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και η υποχρεωτική αναγραφή στις ταμειακές μηχανές της χώρας προέλευσης του κρέατος.

Η πρόβλεψη για αναγραφή της προέλευσης στα γαλακτοκομικά αλλά και της αναγραφής της χώρας προέλευσης του κρέατος στις ταμειακές μηχανές των κρεοπωλείων υπήρχε στο νομό που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Οκτώβριο για τη «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις» ( νόμος 4492/17), και το οποίο εισήγαγε μεταξύ άλλων την υποχρεωτική επισήμανση της προέλευσης στο γάλα και σε γαλακτοκομικά προϊόντα και την υποχρεωτική επισήμανση της καταγωγής - προέλευσης στο κρέας. Μάλιστα δόθηκε και ένα εξάμηνο προσαρμογής πριν την εφαρμογή του νόμου που ήταν απαραίτητο προκειμένου οι επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του νόμου.

Συγκεκριμένα και σε ότι αφορά το γάλα, εισάγεται υποχρέωση επισήμανσης της προέλευσης του γάλακτος καθώς και του γάλακτος ως συστατικό γαλακτοκομικών προϊόντων τόσο στα προσυσκευασμένα όσο και στα μη προσυσκευασμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος θα πρέπει να περιλαμβάνει τις εξής ενδείξεις:

-το όνομα της χώρας όπου έγινε το άρμεγμα

-το όνομα της χώρας που έγινε η επεξεργασία

- το όνομα της χώρας που έγινε η συσκευασία.

Αν το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν γίνει στην ίδια χώρα, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν μπορεί να αποδοθεί ενιαία ως «Προέλευση: Όνομα χώρας». Σε άλλη περίπτωση, δηλαδή αν το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν γίνει σε περισσότερα μέλη της ΕΕ η ένδειξη προέλευσης μπορεί να αποδοθεί ενιαία ως «Προέλευση ΕΕ» ή «Προέλευσης εκτός ΕΕ» αν το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν γίνει σε περισσότερες χώρες εκτός ΕΕ.

Η απαίτηση για τις εν λόγω υποχρεωτικές επισημάνσεις αφορούν μόνο στο γάλα που παράγεται και μεταποιείται στη χώρα μας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται ή και επεξεργάζονται στη χώρα και στα οποία ενδέχεται να έχει χρησιμοποιηθεί γάλα, οποιασδήποτε μορφής, με προέλευση άλλη από αυτή τη Ελλάδας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider