Σταθάκης: Σε τρεις μήνες αποφασίζει η διαιτησία για τις Σκουριές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταθάκης: Σε τρεις μήνες αποφασίζει η διαιτησία για τις Σκουριές
Απάντηση στην Eldorado Gold δίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης ύστερα από την απόφαση της εταιρείας να θέσει σε καθεστώς συντήρησης το έργο των Σκουριών.

Απάντηση στην Eldorado Gold δίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης ύστερα από την απόφαση της εταιρείας να θέσει σε καθεστώς συντήρησης το έργο των Σκουριών. Ο κ. Σταθάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη ανέφερε ότι η Διαιτησία θα αποφασίσει για τα επίμαχα θέματα της σύμβασης, η οποία πιθανολογείται ότι θα κλείσει σε τρεις μήνες. «Η Διαιτησία είναι το ασφαλές όχημα μέσα από το οποίο θα αποσαφηνιστούν τα προβλήματα που εκπορεύονται από την πρώτη σύμβαση του 2006, που έχει το ελληνικό δημόσιο με την εταιρεία. Είχε φτάσει σε κάποιο αδιέξοδο όλη η συζήτηση. Η Διαιτησία θα αποσαφηνίσει τα δύο επίμαχα θέματα της σύμβασης. Την καθετοποίηση της δραστηριότητας και τα περιβαλλοντικά θέματα. Η Ελλάδα πέρα από το ποσοστό που έχει στην εκμετάλλευση, εάν είναι καθετοποιημένο το σύστημα παίρνει όλους τους φόρους και μέρος της προστιθέμενης αξίας που προκύπτει. Άρα έχει τεράστια σημασία εάν η δραστηριότητα είναι 100 ευρώ σε όλο τον κύκλο του επενδυτικού σχεδίου ή εάν είναι 15 ευρώ το οποίο παράγεται και εξάγεται. Μιλάμε για έναν κύκλο δραστηριότητας της τάξης των 20 δισ. ευρώ.

Οι Σκουριές έχουν νόημα αν έχουμε το πλήρες επενδυτικό σχέδιο με το εργοστάσιο μεταλλουργίας. Υπενθυμίζω ότι η προηγούμενη εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο, απέτυχε να αποδείξει ότι μπορεί να παράγει χρυσό με μέθοδο αποδεκτή περιβαλλοντικά. Η σημερινή εταιρεία ισχυρίζεται ότι μπορεί να προχωρήσει με μια συγκεκριμένη μέθοδο. Η Διαιτησία καλείται να επιλύσει αυτό το πρόβλημα, το οποίο αποτελούσε μέρος της διαμάχης της κυβέρνησης και εταιρείας εδώ και αρκετά χρόνια. Η Διαιτησία θα κλείσει πιθανότατα σε τρεις μήνες», σημείωσε σχετικά.

Υπενθυμίζεται ότι η Eldorado Gold έθεσε σήμερα το έργο των Σκουριών σε καθεστώς συντήρησης λόγω της καθυστέρησης της έκδοσης των απαραίτητων αδειών παρά τον συνεχόμενο διάλογο με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Παράλληλα η καναδική εταιρεία προχώρησε σε προσφυγές στο ΣτΕ για να προφυλάξει τα δικαιώματά της στη χώρα μας.

Το υπουργείο δεν προχώρησε στην έκδοση της άδειας τροποποίησης Εγκατάστασης Ηλεκτρομηχανολογικού Εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού Σκουριών, καθώς και άλλα θέματα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μετεγκατάσταση αρχαιοτήτων στο έργο των Σκουριών, αναφέρει η ανακοίνωση της Eldorado Gold.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider