Βρετανία: Συγκέντρωση υπογραφών για να παραμείνει η Uber

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Συγκέντρωση υπογραφών για να παραμείνει η Uber

Υπογραφές κατά της απαγόρευσης λειτουργίας της Uber επί Βρετανικού εδάφους συγκεντρώνουν τα τελευταία 24ωρα οι Λονδρέζοι. Το αίτημα-διαμαρτυρία που διακινείται μέσω διαδικτύου κατάφερε μάλιστα να συγκεντρώσει περί τις 500.000 υπογραφές μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα 24ωρο.

Η συγκέντρωση υπογραφών ξεκίνησε έπειτα από απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Μεταφορών του Λονδίνου (TfL) για αφαίρεση του δικαιώματος εκμετάλλευσης της εφαρμογής στη βρετανική πρωτεύουσα μετά τη λήξη της άδειάς της στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η αίτηση καλεί τον δήμαρχο Λονδίνου Σαντίκ Καν, ο οποίος προεδρεύει της TfL, να ανακαλέσει την απόφαση για αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας παροχής υπηρεσιών μεταφοράς στη βρετανική πρωτεύουσα.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Uber ανακοίνωσε αμέσως χθες την πρόθεσή της να κινηθεί δικαστικά κατά της απόφασης: «Η Υπηρεσία Μεταφορών του Λονδίνου και ο Δήμαρχος υποχώρησαν στις απαιτήσεις μικρού αριθμού ανθρώπων που θέλουν να περιορίσουν τις επιλογές των καταναλωτών», ανέφερε χαρακτηριστικα΄σε ανακοίνωση η εταιρεία. «Πρόθεσή μας είναι να πολεμήσουμε την απόφαση στη δικαιοσύνη.

Η Uber λειτουργούσε με προσωρινή άδεια τεσσάρων μηνών και αιτήθηκε πενταετή άδεια. Η αίτηση της εταιρείας απορρίφθηκε καθώς η Αρχή εντόπισε πως «η προσέγγιση και ο τρόπος λειτουργίας της Uber δείχνουν μια έλλειψη εταιρικής υπευθυνότητας» σε μια σειρά από ζητήματα.


Η εταιρεία έχει δικαίωμα να εφεσιβάλει την απόφαση μέσα σε 21 μέρες και θα μπορεί να κυκλοφορεί τα αυτοκίνητά της μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της έφεσης.

Η εφαρμογή της αμερικανικής εταιρείας είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους Λονδρέζουν και η Βρετανία μια από τις μεγαλύτερες αγορές της. Ενδεικτικό το γεγονός ότι απασχολούνται περίπου 40.000 οδηγοί, τους οποίους προτιμούν να χρησιμοποιούν οι κάτοικοι των πόλεων έναντι των πιο ακριβών παραδοσιακών ταξί της βρετανικής πρωτεύουσας.

Οι πιέσεις ενάντια στην Uber αυξάνονται ημέρα με την ημέρα. Ιδιοκτήτες ταξί, πολιτικοί, ακόμη και οι ίδιοι οι οδηγοί της εταιρείας έχουν εκφραστεί κατά των πρακτικών της. Οι εκπρόσωποι των ταξί κατηγορούν την εταιρεία για αθέμιτο ανταγωνισμό και εγείρουν ζητήματα ασφάλειας των επιβατών. Οι οδηγοί της από την άλλη, έχουν διαμαρτυρηθεί για τις πολλές ώρες που αναγκάζονται να δουλέψουν και για τους χαμηλούς μισθούς που λαμβάνουν. Κατά της λειτουργίας της εταιρείας έχουν ταχθεί και πολλοί πολιτικοί, οι οποίοι κατηγορούν την εταιρεία για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας αλλά και για φοροαποφυγή διότι το μοντέλο που χρησιμοποιεί της επιτρέπει να μην πληρώνει φόρους στη Βρετανία.

Την ίδια στιγμή η εταιρεία έχει να αντιμετωπίσει και μια ακόμα δικαστική διαμάχη: μια δικαστική απόφαση που χαρακτηρίζει τους οδηγούς ως «εργαζόμενους» και όχι ως «ελεύθερους επαγγελματίες», ανεβάζοντας σημαντικά το μισθολογικό κόστος της Uber στην Αγγλία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider