Σπάνιο κρασί πουλήθηκε 51.750 δολάρια (vid)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σπάνιο κρασί πουλήθηκε 51.750 δολάρια (vid)

Την τιμή ρεκόρ των 51.750 δολαρίων Αυστραλίας έπιασε ένα σπάνιο κρασί του Penfolds στην Αυστραλία, σύμφωνα με ανακοίνωση τοπικού οίκου δημοπρασιών.

Πρόκειται για ένα σπάνιο κόκκινο Penfolds Grange 1951 με βάση το syrah, το οποίο «κουβαλά» μια παράδοξη ιστορία καθώς θυμίζει τα έργα καλλιτεχνών τα οποία αναγνωρίζονται «μετά θάνατον». Στην περίπτωση του Grange βέβαια, ο εμπνευστής του είχε την ευκαιρία να το δει, έστω με καθυστέρηση, να κατακτά το κοινό. Όλα ξεκίνησαν το 1950 όταν ο οινοποιός Max Schubert δημιούργησε για πρώτη φορά τη συγκεκριμένη ποικιλία και κάλεσε γνωστούς, γευσιγνώστες και φίλους να το δοκιμάσουν. Το αποτέλεσμα ήταν η απόλυτη καταστροφή. Το κρασί δεν άρεσε σε κανέναν και μάλιστα ένας από τους καλεσμένους, είπε απευθυνόμενος στον Schubert «σε συγχαίρω γιατί αυτό το κρασί κανείς δεν θα το αγοράσει, επομένως μπορούμε να το απολαύσουμε μόνοι μας».

Ο Schubert όμως δεν το έβαλε κάτω. Με την βοήθεια του Jeffrey Penfold Hyland, ο οποίος ήταν επικεφαλής στο Magill Estate Winery, έκρυψε το κρασί στα κελάρια και το άφησε να ωριμάσει. Παράλληλα, συνέχισε να πειραματίζεται και μάλιστα στα «κρυφά» και εν αγνοία της διοίκησης. Κατά ο διάστημα 1951-1955 έκανε έγινε γευσιγνωσία και το κοινό ενθουσιάστηκε με το κρασί. Το 1960, η διεύθυνση της εταιρείας ζήτησε να ξαναρχίσει η παραγωγή και από εκεί και ύστερα το κρασί μπήκε στο δρόμο της διεθνούς αναγνώρισης.

Η Αυστραλία έχει μακρά παράδοση στο κρασί η οποία μετρά πάνω από 200 χρόνια και έχει περάσει από πολλές φάσεις, καλές και κακές (ευρωπαϊκοί περιορισμοί κλπ). Από πολύ νωρίς η Penfolds κατείχε σημαντική θέση στον οινοποιητικό τομέα και έδωσε ταυτότητα στη σύγχρονη οινοποιία της χώρας κάνοντας το αυστραλέζικο κρασί διάσημο στο εξωτερικό. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1844, μόλις οκτώ χρόνια μετά την ίδρυση της Νότιας Αυστραλίας και το κρασί της χαρακτηρίστηκε από ποιότητα όπως αυτή προκύπτει από την μυστική μέθοδο εμφιαλώσεως που ακολουθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider