Ναι με αστερίσκους από τα κανάλια για το διαγωνισμό για τις άδειες

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ναι με αστερίσκους από τα κανάλια για το διαγωνισμό για τις άδειες

Ναι υπό... προϋποθέσεις λέει η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) για τον νέο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες που θα ετοιμάσει το ΕΣΡ. Οι εκπρόσωποι των καναλιών παράλληλα ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία με παρόμοια προκήρυξη ή με τις ίδιες συνθήκες όπως αυτές του προηγούμενου που κρίθηκε αντισυνταγματικός.

Ειδικά για τις συνθήκες του προηγούμενου διαγωνισμού, τις οποίες ο πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΕΕ κ. Πάνος Κυριακόπουλος χαρακτήρισε «άθλιες» οι εκπρόσωποι των καναλιών εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Δεν θα επιτρέψω ποτέ στον εαυτό μου να ξεχάσει την προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας της δικής μου και της ομάδας μου σε αυτό το δωμάτιο του διαγωνισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της ΕΙΤΗΣΕΕ κ. Στρατής Λιαρέλης, σημειώνοντας πως για τέσσερις ημέρες δεν είχε πάρει κανείς καν τα σκουπίδια από το δωμάτιο που ήταν κλεισμένοι.

Σε ότι αφορά τον νέο διαγωνισμό που θα προωθήσει το ΕΣΡ τα ιδιωτικά κανάλια θεωρούν πως θα πρέπει να κινηθεί υπό τους εξής άξονες:

«Πρώτον η αγορά είναι ενιαία και χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση», σημείωσε ο κ. Κυριακόπουλος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε ότι δεν υπάρξει ξεχωριστή αγορά, με ειδικά θεματικά κανάλια, κανάλια εθνικής εμβέλειας και τοπικά κανάλια. Είναι μια η διαφημιστική αγορά που όλοι ανταγωνίζονται για ένα μερίδιο σημείωσε ο κ. Κυριακόπουλος

Ο πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΕΕ υπογράμμισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τον νέο διαγωνισμό είναι να γνωρίζουν οι συμμετέχοντες ποιο θα είναι το σύνολο των καναλιών που θα λειτουργήσουν σήμερα ή στο μέλλον.

«Εμείς είμαστε υπέρ της ρύθμισης, αλλά με ξεκάθαρους όρους και διαφάνεια», τόνισε ακόμη.

Αντισυνταγματικός ο νόμος για την τηλεοπτική διαφήμιση

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου ΜΜΕ για την διάθεση του διαφημιστικού χρόνου, ο κ. Κυριακόπουλος σημείωσε ότι αυτό δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη όλων των τμημάτων της αγοράς, ούτε των σταθμών, ούτε των διαφημιστών, ούτε των διαφημιζόμενων. Τόνισε ακόμη ότι το νομοσχέδιο ως έχει είναι ανεφάρμοστο και αντισυνταγματικό.

Όπως εξήγησε ο νόμος είναι αντισυνταγματικός σε δύο σημεία: Πρώτον παρεμβαίνει στην ελευθερία των συναλλαγών. Δεύτερον δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ ή της Αρχής Ανταγωνισμού.

Ο κ. Κυριακόπουλος σημείωσε ακόμη ότι ο συγκεκριμένος νόμος έχει θέμα συμβατότητας με την κοινοτική οδηγία για την ελευθερία παροχής υπηρεσιών εντός της ΕΕ.

Εκτός από τα θέματα αντισυνταγματικότητας η ΕΙΤΗΣΕΕ έχει καταθέσει μια σειρά προτάσεων για το νομοσχέδιο, με την πρώτη αντίδραση του υπουργού Νίκου Παππά να είναι θετική, όπως σημείωσε ο κ. Κυριακόπουλος. Οι προτάσεις αυτές αφορούν από την μια την μέθοδο πώλησης τηλεοπτικού χρόνου και αφετέρου το ποιος θα δημιουργήσει το πληροφοριακό σύστημα αγοράς.

«Το σύστημα δημοπρασίας που προβλέπει ο νόμος δεν λειτουργεί. Θα πρέπει να υπάρξει ένα σύστημα παρόμοιο με αυτό που ισχύει για τις αεροπορικές, όπου οι εταιρείες βάζουν slots με τιμές και οι πελάτες αγοράζουν», σημείωσε ο κ. Κυριακόπουλος και πρόσθεσε ότι: «Το κράτος δεν μπορεί να είναι κύριος ενός έργου που αφορά την αγορά. Το κράτος πρέπει να βάλει τους κανόνες και τις προδιαγραφές και η αγορά να αναλάβει να φτιάξει την πλατφόρμα αγορών βάσεις αυτών των κανόνων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider