NOSTOS 2017: Ο εναλλακτικός τουρισμός επιστρέφει δυναμικά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
NOSTOS 2017: Ο εναλλακτικός τουρισμός επιστρέφει δυναμικά

Ο εναλλακτικός τουρισμός θα βρεθεί για 2η συνεχόμενη χρονιά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της NOSTOS 2017, της μοναδικής εκθεσιακής – συνεδριακής εκδήλωσης για τον συγκεκριμένο τομέα, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε ειδικό εκθεσιακό χώρο στην πόλη της Ναυπάκτου στις 13-16 Οκτωβρίου 2017.

Η NOSTOS 2017 διοργανώνεται από το Δήμο Ναυπακτίας, στην περιοχή του οποίου έχουν ήδη γίνει σημαντικές επενδύσεις στον τομέα του εναλλακτικού – θεματικού τουρισμού, ο οποίος θεωρείται από τα μεγάλα στοιχήματα για το σύνολο του ελληνικού τουριστικού κλάδου.

Η φετινή διοργάνωση θα επιδιώξει να συνεχίσει την πετυχημένη πορεία της NOSTOS 2016, της πρώτης έκθεσης αποκλειστικά αφιερωμένης στον εναλλακτικό τουρισμό που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2016. Σημειώνεται πως η NOSTOS 2016 συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περισσότερων από 7000 επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, 92 εκθετών, 32 hosted buyers από συνολικά 9 χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία, Ισραήλ, Ρωσία, Σερβία, Ελλάα και Κύπρο) και 25 ομιλητών στη NOSTOS Conference.

«Η επιτυχία της NOSTOS 2016 μας δίνει την ώθηση προκειμένου φέτος να κάνουμε το επόμενο βήμα. H πρώτη διοργάνωση μας έδειξε το δρόμο για να συμπληρώσουμε κενά και να εμπλουτίσουμε τη φετινή NOSTOS με εκδηλώσεις και γεγονότα που έχουν ως στόχο την ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Η άποψη μας είναι πως ο εναλλακτικός τουρισμός είναι ένας τομέας που μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στις τοπικές οικονομίες περιοχών όπως είναι η Ναυπακτία αλλά και να προσφέρει τη δυνατότητα για αξιοποίηση των ομορφιών όλης της Ελλάδας» σημείωσε ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, Παναγιώτης Λουκόπουλος, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της εκδήλωσης που έγινε σε εκπροσώπους των ελληνικών μέσων ενημέρωσης.

Το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στο εκθεσιακό τμήμα της NOSTOS 2017 είναι ήδη αρκετά μεγάλο τόσο από τις περιφέρειες της χώρας όσο και από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο του εναλλακτικού τουρισμού. Παράλληλα, ενδιαφέρον υπάρχει και για συμμετοχές από το εξωτερικό. «Αυτή τη στιγμή, είμαστε σε φάση επαφών με τους ενδιαφερόμενους οργανισμούς και επιχειρήσεις και το μόνο βέβαιο είναι πως ο αριθμός των συμμετεχόντων θα ξεπεράσει εκείνον της περσινής έκθεσης» επεσήμανε ο Γιάννης Σύψας, αντιδήμαρχος Ναυπακτίας και επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής της NOSTOS 2017.

Έντονο ενδιαφέρον υπάρχει και από hosted buyers, καθώς οι περισσότεροι από όσους είχαν συμμετάσχει στην περσινή έκθεση σκοπεύουν να έρθουν και φέτος, δεδομένων των εξαιρετικών αποτελεσμάτων που είχαν μετά τις συναντήσεις που πραγματοποίησαν στο πλαίσιο της NOSTOS 2016. Σημειωτέον πως η οργανωτική επιτροπή της NOSTOS 2017 έχει τη συνεργασία του ΕΟΤ προκειμένου να έρθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι εξειδικευμένοι hosted buyers.

Παράλληλα με την έκθεση και τις Β2Β συναντήσεις, θα υπάρξουν μία σειρά από εκδηλώσεις, το πρόγραμμα των οποίων οριστικοποιείται αυτή την περίοδο.

Μία σημαντική καινοτομία είναι η διοργάνωση του NOSTOS Forum, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 13 Οκτωβρίου και έχει ως στόχο να αποτελέσει το διεθνές ετήσιο βήμα επιμόρφωσης, ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων για τον ειδικό και εναλλακτικό τουρισμό κάθε μορφής. Απευθύνεται στους φορείς διαχείρισης προορισμών, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους επαγγελματίες και σκοπός του είναι η ανάδειξη βέλτιστων πρακτικών καθώς και η παρουσίαση των τάσεων στον κλάδο. Μεταξύ άλλων, κεντρικοί ομιλητές στο NOSTOS Forum θα είναι οι Μιχάλης Καβαρατζής (Αναπληρωτής Καθηγητής Μάρκετινγκ, Πανεπιστήμιο του Λέστερ), Θεόδωρος Μεταξάς (Λέκτορας, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Εργαστήριο Τουριστικού Σχεδιασμού, Έρευνας και Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και Jordan Liane (European Ramblers Association, Deutscher Wanderverband).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να συγκεντρώσει η ενότητα NOSTOS Food Tourism, η οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον γαστρονομικό τουρισμό και την Ελληνική Κουζίνα. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εκδήλωσης, καταξιωμένοι chefs και επαγγελματίες του κλάδου πρόκειται να παρουσιάσουν τις νέες τάσεις στην παραδοσιακή μαγειρική προτείνοντας μοναδικές τοπικές γεύσεις και προϊόντα που παράγονται σε όλη τη χώρα και αποτελούν σημείο αναφοράς για τη μεσογειακή διατροφή.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται δραστηριότητες και επιδείξεις αθλημάτων όπως mountain bike, ιππασία, τοξοβολία και kite surf σε ειδικά διαμορφωμένους εξωτερικούς χώρους της Έκθεσης.

Η NOSTOS 2017 διοργανώνεται υπό την αιγίδα των υπουργείων Τουρισμού, Εσωτερικών, Ναυτιλίας & Νησιωτική Πολιτικής, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, του Visitgreece.gr, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Τουρισμού & Τουριστικών Πρακτορείων (fedHATTA), της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού και της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ).

Χορηγοί επικοινωνίας είναι η GTP, το Travel Daily News, το Tornos News και το Όμορφα Ταξίδια.

Λίγα λόγια για τη Nostos 2017

Η NOSTOS διοργανώνεται από τον Δήμο Ναυπακτίας και αποτελεί τη σημαντικότερη εκδήλωση στο χώρο του εναλλακτικού τουρισμού στην Ελλάδα και φιλοδοξεί να αποτελεί διεθνές σημείο αναφορά για τον κλάδο και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η ετήσια συνάντηση αποσκοπεί στην ανάπτυξη, τη συνεργασία και τη δικτύωση όλων, όσοι φιλοδοξούν να αξιοποιήσουν τις δυναμικές νέες τάσεις στον τουρισμό. Στο πλαίσιο της NOSTOS, εκτός του εκθεσιακού τομέα (NOSTOS EXPO) πραγματοποιούνται μία σειρά από εκδηλώσεις όπως είναι το NOSTOS Forum και το NOSTOS Food Tourism, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πραγματοποίηση Β2Β συναντήσεων μεταξύ εξειδικευμένων hosted buyers από την Ελλάδα και το εξωτερικό και των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων και εκπροσώπων περιφερειών.

Η διοργάνωση απευθύνεται σε:

  • Φορείς διαχείρισης προορισμών (Περιφέρειες, Δήμους, Επιμελητήρια, Αναπτυξιακές Εταιρείες κ.ά.)
  • Επιχειρήσεις διαμονής (Ξενοδοχεία, Παραδοσιακοί ξενώνες, spa resorts, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καταλύματα αγροτουρισμού και camping)
  • Επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού (επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κρουαζιέρες κάθε μορφής, mountain bike, canoe, kayak, rafting, kite and wind surf, αναρρίχηση, hiking, trekking, ορειβασία, skiing, snowboarding, sailing, cook lessons, γαστρονομία κτλ.)
  • e-υπηρεσίες (επιχειρήσεις που εξειδικεύονται σε ηλεκτρονικά συστήματα οργάνωσης και εξυπηρέτησης, e-travel, e-hospitality, e-booking engines, web promotion κ.ά.)
  • Συγκοινωνίες και Επιχειρήσεις Μεταφοράς
  • Tour Operators και Τουριστικά γραφεία

Ο Δήμος Ναυπακτίας είναι Δήμος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που συστάθηκε από τη συνένωση των προϋπαρχόντων Δήμων Αποδοτίας, Ναυπάκτου, Πλατάνου, Πυλλήνης, Αντιρρίου και Χάλκειας. Ο πληθυσμός του Δήμου πλησιάζει τις 30.000.

Η πόλη της Ναυπάκτου αποτελεί μία από τις πλέον ιστορικές της Ελλάδας, ενώ στον Δήμο Ναυπακτίας υπάρχουν πολλά τουριστικά αξιοθέατα με το Κάστρο της Ναυπάκτου, το καλύτερα διατηρημένο ενετικό κάστρο στην Ελλάδα, να είναι το πιο γνωστό.

Τα τελευταία χρόνια, ο τουρισμός παρουσιάζει σημαντική άνοδο με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού να είναι αυτές που δίνουν τη μεγαλύτερη ώθηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Ναυπακτίας είναι από τους δήμους της χώρας όπου έχουν αναπτυχθεί πολλές μορφές εναλλακτικού τουρισμού καθώς υπάρχουν υποδομές για κανόε – καγιάκ, rafting, mountain bike, αναρρίχηση, kite surf κ.ά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.