Μια απόφαση Τσακαλώτου – Σπίρτζη καθυστέρει τη μεταβίβαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μια απόφαση Τσακαλώτου – Σπίρτζη καθυστέρει τη μεταβίβαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Ζήτημα ημερών θεωρείται η μεταβίβαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική Ferrovie Dello Stato και η καταβολή του τιμήματος των 45 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ.

Προ ημερών το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε την απάντηση της ιταλικής Ferrovie αναφορικά με μια σειρά από εκκρεμότητες σχετικά με τη σύμβαση πώλησης του 100% της ελληνικής επιχείρησης και όλα δείχνουν ότι η υπόθεση μπορεί να κλείσει ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.

Εκκρεμεί η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) από τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, σχετικά με τις υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας. Δηλαδή την αποζημίωση για την παροχή από την εταιρεία υπηρεσιών στη λεγόμενη «άγονη γραμμή».

Σχετικά με τις άγονες γραμμές, οι οποίες αποτελούσαν ή αποτελούν το τελευταίο «αγκάθι» για τη μεταβίβασή της στους Ιταλούς της FS, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ υποστηρίζει ότι διεκδικεί τον καθορισμό της τιμολογιακής πολιτικής από την ίδια ή τουλάχιστον από κοινού με το ελληνικό δημόσιο και όχι μονομερώς από το δημόσιο.

Μάλιστα, με επιστολές προς το υπουργείο Μεταφορών αιτείται την αποσαφήνιση των όρων της μεταξύ τους σύμβασης για τις άγονες γραμμές, καθώς και την αναδιαπραγμάτευση του ύψους της ετήσιας επιχορήγησης.

Να σημειωθεί πως το συνολικό ποσό αποζημιώσεων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το Δημόσιο για την εκτέλεση υπηρεσιών δημόσιας υπηρεσίας δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 50 εκατ. ευρώ ετησίως για τα έτη 2015 έως 2020.

Σε κάθε περίπτωση αφού υπογραφεί η απόφαση και δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, θα προχωρήσει και το οικονομικό κλείσιμο της σύμβασης με τη μεταβίβαση των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη Ferrovie.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider