Οι επιχειρήσεις εγκαταλείπουν την Ελλάδα

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι επιχειρήσεις εγκαταλείπουν την Ελλάδα

Μεγάλοι ξένοι όμιλοι αλλά και ελληνικές επιχειρήσεις, η μία μετά την άλλη, προστίθενται στη μακρά λίστα των εταιρειών που φεύγουν από την Ελλάδα.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, τρεις ξένες μεγάλες πολυεθνικές, σε διαφορετικούς κλάδους η κάθε μια, ανακοίνωσαν τη παύση των εργασιών τους στην ελληνική αγορά, αφήνοντας εκατοντάδες εργαζόμενους άνεργους.

Η Eldorado Gold ανακοίνωσε την αναστολή της επένδυσης της στις Σκουριές, η Bacardi έβαλε λουκέτο στην θυγατρική της στην Ελλάδα και πλέον τα προϊόντα της θα αντιπροσωπεύονται από άλλες εταιρείες, ενώ η SOFTEX, μετά από την απόφαση της πολυεθνικής Bolton Group , στην ιδιοκτησία της οποίας βρίσκεται, κατεβάζει ρολά στο εργοστάσιο που είχε στο Βοτανικό κλείνοντας την μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία προϊόντων χάρτου που υπήρχε στη Ελλάδα.

Την ίδια ώρα μια ακόμα εταιρεία βγάζει την Ελλάδα από το δικό της πλάνο. Πρόκειται για τον καναδικό ταξιδιωτικό όμιλο Transat ΑΤ που ανακοίνωσε ότι αναζητά αγοραστή για το κομμάτι των δραστηριοτήτων της στη χώρα μας.

Τα προβλήματα

Οι εταιρείες αυτές έρχονται να προστεθούν σε μια λίστα επιχειρήσεων ελληνικών και ξένων, μεγάλων αλλά και μικρομεσαίων οι οποίες τα τελευταία χρόνια εγκαταλείπουν την Ελλάδα, αναζητώντας καλύτερο οικονομικό περιβάλλον.

Η οικονομική κρίση αλλά και χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας αναγκάζουν τους επιχειρηματίες σε φυγή.

Η έλλειψη χρηματοδοτήσεων, η γραφειοκρατία και η βραδύτητα απονομής δικαιοσύνης, το ασταθές φορολογικό περιβάλλον και η υπερφορολόγηση, αποτελούν αντικίνητρα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων οι οποίες αναζητούν πλέον άλλες χώρες για να αναπτύξουν τις δραστηριότητες τους.

Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον κάθε μεγάλη επιχείρηση που φεύγει δίνει ένα αρνητικό σήμα στην αγορά βάζοντας ενδιαφερόμενους επενδυτές να ξανασκεφτούν εάν θα πρέπει να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το ακόμα και το κυνήγι των επενδυτών στο όποιο έχουν επιδοθεί όλες οι κυβερνήσεις από το 2008 είναι μέχρι στιγμής στην πραγματικότητα άκαρπο. Ακόμα και η προσπάθεια των ιδιωτικοποιήσεων δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ για τον όποιο υπήρξε μόνο ένας ενδιαφερόμενος η Cosco και με χαμηλότερη προσφορά από αυτή που ζητούσε η ελληνική πλευρά.

Θέλουν να φύγουν

Και το φαινόμενο της φυγής των επιχειρήσεων από την Ελλάδα δεν αναμένεται να υποχωρήσει γρήγορα. Έρευνα το περασμένο Ιούλιο της Endevor Greece έδειξε ότι οι δύο στους δέκα επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σκέπτονται αρκετά σοβαρά να «μετακομίσουν» σε άλλη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας περί τις 60.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μεταφέρει την έδρα τους στη Βουλγαρία ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός, προσεγγίζουν τις 10.000 που μεταφερθήκαν στην Κύπρο. Ήδη η αποβιομηχάνιση στην Βόρεια Ελλάδα είναι ορατή με την ανεργία, σε περιοχές που άλλοτε υπήρχε βιομηχανικός οργασμός, να χτύπα κόκκινο.

Ανάγκη για 105 δις ευρώ επενδύσεις εντός επταετίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει τον προβληματισμό της για το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα μετά και το αδιέξοδο με την επένδυση της Eldorado Gold στις Σκουριές Χαλκιδικής. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε πως για να ανακάμψει η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις. «Αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στις ελληνικές αρχές. Πρέπει να καλλιεργήσουν ένα θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον» είπε χαρακτηριστικά.

Με δεδομένο ότι η χώρα χρειάζεται τα επόμενα επτά χρόνια, επιπλέον επενδύσεις 105 δις ευρώ, όπως έχει διατυπώσει και ο ΣΕΒ, η φυγή επιχειρήσεων από την Ελληνική αγορά θα πρέπει να σταματήσει και να γένει κάθε δυνατή προσπάθεια αντιστροφής του αρνητικού κλίματος, διαφορετικά το μόνο σίγουρο θα είναι νέες στρατιές ανέργων, λένε οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider