«Απογειώνονται» οι διεθνείς αφίξεις στη χώρα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Απογειώνονται» οι διεθνείς αφίξεις στη χώρα

Αύξηση παρουσίασαν οι δείκτες των αφίξεων τον Μάιο με την μεταβολή να είνα θετική τόσο στις αεροπορικές όσο και στις οδικές και θαλάσσιες αφίξεις. Mε διψήφιο ποσοστό «τρέχουν» οι διεθνείς αφίξεις και στο πεντάμηνο Ιανουαρίου Μαϊου δίνοντας ακόμα μεγαλύτερες ελπίδες για μια τουριστική χρονιά ρεκόρ.

Αναλυτικότερα στα κυριότερα αεροδρόμια καταγράφηκε αύξηση των διεθνών αφίξεων 6,6% , 10,1% ήταν η αύξηση του πενταμήνου ενώ στα περιφερειακά αεροδρόμια η αύξηση τον Μάιο ανήλθε στο 7,8% και στην Αθήνα στο 2,6%, με αντίστοιχα ποσοστά 12,8% και +5,9% για το πεντάμηνο.

Παρόμοια εικόνα προκύπτει και από τα στοιχεία προγραμματισμού θέσεων περιφερειακών αεροδρομίων που τον Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο παρουσίασαν αύξηση +10,6%. Επίσης, σύμφωνα με τον προγραμμα-τισμό στις 31/5, η αναμενόμενη αύξηση θέσεων σε πτήσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια για το σύνολο της θερινής περιόδου 2017 αναμένεται σε 7,4%.

Πιο συγκρατημένη καταγράφηκε η αύξηση των διεθνών οδικών αφίξεων η οποία παρουσίασε άνοδο 2,3% τον Μάιο και 3,2% το 5μηνο. Σημαντική ήταν και η άφιξη θαλλάσιων αφίξεων το πεντάμηνο , 11,9% παρότι καταγράφηκε περιορισμένη τον Μάιο 1,1%.

Σύμφωνα με την Έρευνα Συνόρων της ΤτΕ, τον Απρίλιο η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε +12,0% σε σχέση με τον Απρίλιο 2016 (+3,2% στο 4μηνο) και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις-για πρώτη φορά φέτος- εμφάνισαν αύξηση κατά +11,3% (+2,4% στο 3μηνο), με οριακά αρνητική μεταβολή της ΜΚΔ.

7 στις 10 νέες θέσεις απασχόλησης προέρχονται από τον τουρισμό

Υψηλή παραμένει η συμβολή του τουρισμού στην αύξηση της απασχόλησης: σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ, από την αύξηση της μισθωτής απασχόλησης κατά 89.534 θέσεις εργασίας τον Μάιο, οι 42.871 προέρχονται από τα καταλύματα και οι 19.952 από την εστίαση.

Βελτιωμένος ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Βελτίωση δείχνει ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης στις περισσότερες αγορές του ελληνικού τουρισμού και στην πλειονότητά τους κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα από τον αντίστοιχο δείκτη του ΟΟΣΑ ως σύνολο. Δεδομένου ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη αποτελεί σημαντική παράμετρο για την πραγματοποίηση ταξιδιών αναψυχής, το στοιχείο αυτό δείχνει προ-οπτικές εξακολούθησης της ισχυρής ζήτησης για το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Εξαίρεση αποτελούν οι αγορές της Ιταλίας και της Τουρκίας που ο αντίστοιχος δείκτης είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι και η τιμή τους είναι χαμηλότερα από τον δείκτη του ΟΟΣΑ, ενώ στην Βρετανία ο δείκτης είναι μεν μειωμένος αλλά παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα από τον δείκτη του ΟΟΣΑ.

Επενδυτική κινητικότητα στα ξενοδοχεία της Αθήνας

Επενδυτική κινητικότητα παρατηρείται και στα 5* ξενοδοχεία της Αθήνας: το Athens Ledra επί της Λεωφόρου Συγγρού επωλήθη σε αμερικάνικο fund έναντι 33 εκ., ευρώ ενώ, στα ξενοδοχεία της Πλατείας Συντάγματος, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες μακροχρόνιας εκμίσθωσης του King George, καθώς και του κτιρίου του -πάλαι ποτέ- Kings Palace με προοπτική να ξαναγίνει ξενοδοχείο.

Ακόμα, μετά από πολυετείς καθυστερήσεις, το ΣτΕ έδωσε το πράσινο φως για την υλοποίηση επένδυσης 250 εκατ. ευρώ στη Σητεία.

Σημαντικές ωστόσο υπήρξαν οι εξελίξεις σε επενδυτικά θέματα στα δύο αεροδρόμια της χώρας με την μεγαλύτερη κίνηση. Συγκεκριμένα το ΤΑΙΠΕΔ αποδέχθηκε βελτιωμένη προσφορά ( 600 εκ. ευρώ) του ΔΑΑ για επέκταση της σύμβασης κατά 20 χρόνια και ξεκίνησε τις σχετικές διαδικασίες για την
σύναψη της σχετικής συμφωνίας. Κατά την διάρκεια της επέκτασης ο ΔΑΑ αναμένεται να υλοποιήσει επενδύσεις 2,35 δισ. ευρώ

Ελληνο-ινδική κοινοπραξία ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος για την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου Καστελλίου με Προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ.

Βασικό ρόλο στις προαναφερθείσες θετικές εξελίξεις έπαιξε και η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς και το εντυπωσιακά υψηλό Πρωτογενούς Πλεονάσματος της Γενικής Κυβέρνησης (ΠΠΓΚ) το 2016 που τελικά διαμορφώθηκε στο 4,2%, έναντι στόχου 0,5% του 3ου Μνημονίου και πρόβλεψης -0,2% των Θεσμών. Ως αποτέλεσμα, ήδη οι αποδόσεις των 2ετών και 10ετών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου έπεσαν στο 4,2% και 5,4% αντίστοιχα, ενώ η Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας από Caa3 σε Caa2 και τις προοπτικές από σταθερές σε θετικές. Η μέχρι στιγμής εκτέλεση του Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης εξελίσσεται με τρόπο που θα οδηγήσει σε ΠΠΓΚ άνω του 3,5% έναντι στόχου 1,75% στο 3ο Μνημόνιο.

Τέλος η αναθεωρημένη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ 2017Q1 έδειξε αύξηση 0,4% σε 3μηναία βάση και 0,8% σε ετήσια βάση, παρά την υπέρμετρη αύξηση των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 15,2% σε σταθερές τιμές 2010. Αν η αύξηση των εισαγωγών ήταν στο 10% (που και πάλι θα ήταν πολύ υψηλή έναντι αύξησης της εγχώριας τελικής δαπάνης στην οικονομία κατά 2,6% και των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 6,9%), τότε η αύξηση του ΑΕΠ στο 1ο 3μηνο 2017 θα ήταν +2,6%. Με την προϋπόθεση ότι στα επόμενα τρίμηνα θα ανακοπεί ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών, αναμένεται σημαντική ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider