Τα ελληνικά προϊόντα που είναι υποψήφια για προστασία στην Κίνα

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα ελληνικά προϊόντα που είναι υποψήφια για προστασία στην Κίνα

Επτά ελληνικά προϊόντα ονομασίας προέλευσης περιλαμβάνονται ανάμεσα στις 100 ευρωπαϊκές γεωγραφικές ενδείξεις που είναι υποψήφιες για προστασία στην αγορά της Κίνας καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα συμφώνησαν στις αρχές Ιουνίου να δημοσιεύσουν επίσημο κατάλογο διακοσίων ευρωπαϊκών και κινεζικών γεωγραφικών ενδείξεων, οι οποίες θα εξεταστούν με σκοπό την παροχή προστασίας στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας που αναμένεται να υπογραφεί εντός του 2017. Σήμερα η αξία της αγοράς γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ πλησιάζει τα 54,3 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 15% των συνολικών εξαγωγών τροφίμων και ποτών της ΕΕ.

Με τη δημοσίευση αυτή ξεκινάει η διαδικασία για την προστασία των απαριθμούμενων προϊόντων από απομιμήσεις και παράνομη ιδιοποίηση, η οποία αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε αμοιβαία εμπορικά οφέλη και αύξηση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών και της ζήτησης για προϊόντα υψηλής ποιότητας και από τις δύο πλευρές.

Ο κατάλογος της ΕΕ με τα προϊόντα που θα πρέπει να προστατεύονται στην Κίνα περιλαμβάνει τα ελληνικά προϊόντα: Φέτα, Ούζο, Σάμος (κρασί), Σητεία Λασιθίου Κρήτης (ελαιόλαδο και ελιές), Ελιές Καλαμάτας, Μαστίχα Χίου.

Η έγκριση της προστασίας τους ανοίγει ένα παράθυρο για ενδυνάμωση των ελληνικών εξαγωγών στη χώρα του δράκου και παράλληλα περιορίζει τους κινδύνους παραποίησης των προϊόντων αυτών στις ξένες αγορές.Τα ενδιαφερόμενα μέρη έχουν στη διάθεσή τους δύο μήνες για να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με τα προϊόντα που έχουν επιλεγεί από τα δύο μέρη και, εφόσον απαιτείται, να εκφράσουν τυχόν ανησυχίες στις αρχές της ΕΕ ή τις κινεζικές αρχές.

Στην λίστα των προϊόντων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η κυπριακή ζιβανία, η γερμανική μπύρα Bayerisches Bier, το ισπανικό τυρί Queso Manchego, η γαλλική Champagne, η ιταλική Gorgonzola και το Chianti, η πολωνική Polska Wódka, το πορτογαλικό Porto, ενώ μεταξύ των κινεζικών προϊόντων τα οποία οι κινεζικές αρχές επιθυμούν να υπαχθούν στο καθεστώς προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων στην ΕΕ συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων τα μήλα Yantai (Yantai Ping Guo), το τσάι με γιασεμί Hengxian (Hengxian Mo Li Hua Cha), το ρύζι Panjin (Panjin Da Mi) και το μάνγκο Baise (Baise Mang Guo).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider