Μπόνους στα ποσοστά ενίσχυσης των επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπόνους στα ποσοστά ενίσχυσης των επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ

Μπόνους έως και 15% στα ποσοστά ενίσχυσης των εξαγωγικών επιχειρήσεων που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, μέσω του προγράμματος του ΕΣΠΑ για αναβάθμιση υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανήγγειλε η ειδική γραμματέας του ΕΣΠΑ Ευγενία Φωτονιάτα μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων. Πρακτικά, όπως ανέφερε, το ποσοστό ενίσχυσης των επιχειρήσεων αυτών μπορεί να ξεπεράσει και το 60% καθώς οι εξαγωγικές επιδόσεις προσθέτουν 10% στα προβλεπόμενα ποσοστά ενίσχυσης και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας επιπλέον 5%.

Ο νέος κύκλος του προγράμματος αναβάθμισης μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα ενεργοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου ενώ η υποβολή των προτάσεων θα γίνει σε δύο φάσεις, τον προσεχή Σεπτέμβριο και στις αρχές του 2018. Η κα Φωτονιάτα ανέφερε ότι ο νέος κύκλος του προγράμματος καθυστέρησε εξαιτίας της αντίστοιχης καθυστέρησης στην αξιολόγηση των προτάσεων που υπεβλήθησαν στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου. Η αξιολόγηση αυτή έχει ολοκληρωθεί και τον επόμενο μήνα όπως ανέφερε η ίδια θα διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία 220 εκατομμύρια ευρώ. Ανήγγειλε επίσης την ενεργοποίηση νέας δράσης ειδικά για τις μικρομεσαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις που θα ενισχύει τη συμμετοχή σε εκθέσεις και επιχειρηματικές αποστολές. Η δράση αυτή θα ενεργοποιηθεί στο τέλος Ιουλίου και θα έχει προϋπολογισμό 30 εκατομμύρια ευρώ.

Στο ίδιο συνέδριο τόσο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου οικονομίας Ηλίας ξανθάκος όσο και ο γενικός γραμματέας στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων λόης Λαμπριανίδης στάθηκαν στην ανάγκη μετασχηματισμού του Κράτους προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδύσεις. Ο κ. Λαμπριανίδης ανέφερε ακόμη ότι η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και δεν οδήγησε σε σημαντική αύξηση των εξαγωγών αλλά χρειάζεται αλλαγή του αναπτυξιακού υποδείγματος με μετάβαση στην οικονομία της γνώσης.

Κριτική τόσο στους δανειστές όσο και στις ελληνικές κυβερνήσεις για το γεγονός ότι αποσκοπούσαν στην ικανοποίηση εσωτερικών ακροατηρίων και όχι στην αντιμετώπιση της Ελληνικής κρίσης άσκησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος. Πρόσθεσε ακόμη ότι μετά από ένα εξάμηνο αβεβαιότητας με έντονο αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά η συμφωνία αποκατέστησε έναν βαθμό ηρεμίας. "Έχουμε την ευκαιρία να χτίσουμε πάνω σε αυτό το κλίμα και να επιδιώξουμε την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης", ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Ο πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα Efisio Luigi Marras υπογράμμισε ότι η Ιταλία είναι ο πρώτος προορισμός για τα ελληνικά προϊόντα ενώ σημείωσε ότι οι δύο χώρες έχουν πολλές ομοιότητες και καλά στοιχεία. "Η Ελλάδα, πρόσθεσε, χρειάζεται μία νέα ταυτότητα και να μην στηρίζεται μόνο στη ναυτιλία και τον τουρισμό. Αυτό που έχει σημασία για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές δεν είναι το δημόσιο χρέος αλλά το πόσο φιλικό είναι το σύστημα προς αυτούς. Η δικαιοσύνη και η δημόσια διοίκηση δεν είναι πολύ αποτελεσματικές. Χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας".

Η Εμπορική ακόλουθος της κινεζικής Πρεσβείας στην Ελλάδα Zhou Ruojun μίλησε για μεγάλες δυνατότητες στην ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών. Όπως είπε το διμερές εμπόριο αντιστοιχεί μόλις στο 0,12% των διεθνών εμπορικών σχέσεων της Κίνας ενώ οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα φθάνουν στο 1,2 δισ. ευρώ.

Χαρακτήρισε το παράδειγμα της επένδυσης της Cosco στον ΟΛΠ ως το πιο επιτυχημένο στην Ελλάδα και την Ευρώπη και τόνισε ότι η εταιρεία είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις για την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων αλλά και για επισκευές πλοίων. Συνδυάζοντας πτήσεις τσάρτερ και κρουαζιέρα ανέφερε η Εμπορική ακόλουθος η Cosco 20 σκοπεύει να προσελκύσει περισσότερους Κινέζους τουρίστες στην Ελλάδα. Η Ελλάδα, κατέληξε, προορίζεται να γίνει περιφερειακός κόμβος μεταφορών logistics και ενέργειας μεταξύ Ασίας Αφρικής και Ευρώπης πράγμα που συνδυάζεται αρμονικά με την κινεζική στρατηγική μία ζώνη ένας δρόμος. Η Κίνα χρειάζεται την Ελλάδα όσο και η Ελλάδα χρειάζεται την Κίνα.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΣΕΒ Μιχάλης Μασουράκης ανέφερε ότι ενώ οι άλλες χώρες τεχνολογικά τρέχουν με γοργούς ρυθμούς, ο δημόσιος διάλογος στην Ελλάδα παραμένει σε ζητήματα του 19ου αιώνα. Δεν είναι εύκολο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, να πάμε από τις καφετέριες στις αυτοκινητοβιομηχανίες παρά σε βάθος δεκαετιών. Χρειάζεται να εκμεταλλευτούμε την γεωγραφική μας θέση στους τομείς των μεταφορών, τουρισμού, γεωργίας και ενέργειας και να ενισχύσουμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της βιομηχανίας καθώς ο ήλιος και η θάλασσα μπορούν να μας πάνε μέχρι ένα ορισμένο σημείο.

Τέλος, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Σταύρος Ιωάννου προέβλεψε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα δούμε βήματα άρσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων ενώ χαρακτήρισε την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και των στρατηγικών κακοπληρωτών όχι μόνο οικονομικό αλλά κυρίως ηθικό ζήτημα που πλήττει τους πραγματικά αδύναμους οι οποίοι χρειάζονται βοήθεια και στήριξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider