Ανατροπή με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανατροπή με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί

Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, παρά τις πρόσφατες εξαγγελίες της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, ότι τελικά κυβέρνηση και δανειστές έκριναν ικανοποιητική την πορεία των εσόδων από τον ΕΦΚ στο κρασί.

«Το κρασί είναι στην αιχμή του δόρατος των εξαγωγών μας και κάνουμε ότι μπορούμε να το στηρίξουμε. Μέσα στις ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες και πιέσεις που περνάει η χώρα μας επιβάλαμε ένα φόρο στο κρασί ο οποίος σύντομα, δηλαδή πριν το κλείσιμο της χρονιάς, θα καταργηθεί, μετά τη συνεννόηση και τη διαβεβαίωση που έχουμε από το Υπουργείο Οικονομικών», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αποστόλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) μόνο στο 35% των διακινούμενων με κάθε μορφή οίνων, επιβάλλεται ΕΦΚ, ενώ το 65% (βάσει αναλογίας δηλούμενων στρεμμάτων επί του συνόλου νόμιμων και παράνομων), διακινείται παράνομα από οινοποιεία και αμπελουργούς.

Η Ένωση εκτιμά ότι δεδομένου ότι οι πιέσεις για διακίνηση οίνων εκτός πεδίου ΕΦΚ έχει ενταθεί, η τάση αυτή έχει ήδη επεκταθεί και στο χώρο των οργανωμένων οινοποιείων. Ενδεικτικό επίσης στην κατεύθυνση αυτή είναι και η μείωση των πωλήσεων των οργανωμένων οινοποιείων το πεντάμηνο του 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2015», αναφέρει σε σχετικό υπόμνημα που είχε καταθέσει η Ένωση στους υπουργούς κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

Παράλληλα, έκανε λόγο για αστοχία στην επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί σημειώνοντας ότι «είναι προφανές ότι η έξαρση της παραοικονομίας έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια όχι μόνο των προσδοκώμενων εσόδων από τον ΕΦΚ, αλλά κυρίως την απώλεια μέρους και των εισπραττόμενων κατά το παρελθόν εσόδων από το ΦΠΑ και τον Φόρο Εισοδήματος»

Σημειώνεται ότι την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί είχε προαναγγείλει στην αρχή του έτους ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημειώνοντας ότι «το θέμα για το κρασί δεν είχε την αναμενόμενη απόδοση, αντίθετα παρατηρήθηκαν πολλά φαινόμενα παραοικονομίας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider