ΣΕΒΕ: Η ελλιπής ρευστότητα το μεγάλο πρόβλημα των εξαγωγέων

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΣΕΒΕ: Η ελλιπής ρευστότητα το μεγάλο πρόβλημα των εξαγωγέων

Σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού δημιουργεί για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις η ελλιπής ρευστότητα, ενώ η υπερφορολόγηση επιτείνει το πρόβλημα αποτρέποντας τις επενδύσεις και αυξάνοντας το φαινόμενο του brain drain. Αυτό υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι των Ελλήνων εξαγωγέων στη διάρκεια της 42η Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι για έναν ακόμη χρόνο τα προβλήματα που μαστίζουν την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα παραμένουν πολλά και δυσεπίλυτα.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), κ. Κυριάκος Λουφάκης, στη διάρκεια της ανοικτής συνέλευσης του ΣΕΒΕ αναφέρθηκε στην πορεία των εξαγωγών, οι οποίες αυξήθηκαν το 2016 κατά 1,2% σε ετήσια βάση (χωρίς καύσιμα), τονίζοντας ότι και το α’ τρίμηνο του 2017 σημείωσαν άνοδο κατά 20,3% και εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών αυξήθηκαν κατά 6,4% σε ετήσια βάση.

Ωστόσο τόνισε ότι οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα με εξέχον αυτό της ρευστότητας καθώς η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα είναι ελλιπής. «Το κόστος δανεισμού από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι σχεδόν το τριπλάσιο απ’ ότι το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη. Η έλλειψη ρευστότητας επιτείνεται από το γεγονός ότι το κράτος δεν αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του προς αυτές, με το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγείςνα είναι η μη έγκαιρη επιστροφή του πιστωτικού υπολοίπου του ΦΠΑ», είπε ο κ. Λουφάκης προσθέτοντας ότι συνυπολογίζοντας την υψηλή φορολόγηση των επιχειρήσεων όπου συμπεριλαμβάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, οι επιπτώσεις και οι φόβοι στο επιχειρείν είναι εντονότατοι. «Η υπερβολική αύξηση των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών επιβαρύνει υπέρμετρα αυτούς που πληρώνουν και ενθαρρύνει τη φοροδιαφυγή», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ.

Ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη μεγάλη σημασία της βελτίωσης των υποδομών που έχει επιτευχθεί όπως είναι η αξιοποίηση του λιμανιού, του αεροδρομίου, αλλά και των οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων της χώρας, και επεσήμανε τις μεγάλες προοπτικές που μπορεί να έχει η απόφαση της Κίνας να επενδύσει στην Ελλάδα. «Αφού όλοι συμφωνούμε στη σημασία του λιμανιού, θα πρέπει αυτό να κοινοποιηθεί και να γίνει εθνικός στόχος η επίσημη αναφορά της Θεσσαλονίκης στο κινέζικο σχέδιο για το νέο δρόμο του μεταξιού ως ένα σημαντικό hub».

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας αναφέρθηκε στην ελληνική κρίση, τονίζοντας ότι η οικονομία πλέον βρίσκεται σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης έπειτα από 7 χρόνια παρατεταμένης και βαθιάς συρρίκνωσης και υπογράμμισε την ανάγκη που υπάρχει να κατανοήσουμε τα διδάγματα που αντλήσαμε μέσα από αυτή την ύφεση. Επίσης τόνισε το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας που έλειπε από την οικονομία της Ελλάδας και την αλλαγή νοοτροπίας και παραγωγικού μοντέλου που απαιτείται για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Τέλος, ο κ. Πιτσιόρλας αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός προτύπου οικονομικής μεγέθυνσης, το οποίο δε θα βασίζεται στην υπερκατανάλωση αλλά στην παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα επιφέρουν αύξηση εξαγωγών και επενδύσεων σε παραγωγικούς τομείς.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, κ. Νικόλαος Βέττας, αναφέρθηκε στις βραχυχρόνιες προοπτικές της οικονομίας, που είναι γενικά θετικές, και στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές όπου η δημιουργία συνθηκών για βιώσιμη ανάπτυξη παραμένει ζητούμενο. Σύμφωνα με τον κ. Βέττα, για το τρέχον και το επόμενο έτος, καθώς η οικονομία ξεκινά από χαμηλή βάση και πλησιάζει σε μια κανονικότητα, αναμένεται ανάκαμψη έστω και με ρυθμούς χαμηλότερους από τους επίσημους στόχους.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ προανήγγειλε το επικείμενο συνέδριο του ΣΕΒΕ «EXPORTSUMMITV» που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου στο Makedonia Palace, με θέμα “AddingValuetoExports: Certification, Labelling, Packaging. Transportand Distribution Networks”. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό συνεδριακό γεγονός που συγκεντρώνει πάνω από 400 εκπροσώπους επιχειρήσεων και φορέων κάθε χρόνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider