Επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ για τα 25 χρόνια της Βίκος

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ για τα 25 χρόνια της Βίκος

Με το λανσάρισμα στην αγορά νέων προϊόντων, επενδύσεις που βρίσκονται εν εξελίξει συνολικού ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και μια εξαγορά από την οποία θα υπάρξουν σημαντικές συνέργιες, η εταιρεία Bίκος Α.Ε γιορτάζει φέτος τα 25 χρόνια λειτουργίας της. Με τις επιχειρηματικές αυτές κινήσεις, η ελληνική εταιρεία η οποία έχει πρωταγωνιστική θέση στην αγορά νερού αλλά και παρουσία στην αγορά των αναψυκτικών στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη της. Ανάπτυξη την οποία όπως φαίνεται κι από τα αποτελέσματα της δεν έχει ανακόψει ούτε η οικονομική κρίση και η πτώση της κατανάλωσης.

Στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας Βίκος του Πέτρου Σεπετά που βρίσκεται σε εξέλιξη περιλαμβάνονται: η εγκατάσταση μιας επιπλέον γραμμής εμφιάλωσης νερού στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Περίβλεπτο Ιωαννίνων, η επέκταση της μονάδας εμφιάλωσης νερού και παραγωγής και εμφιάλωσης αναψυκτικών στο έτερο εργοστάσιο του Καλπακίου με εγκατάσταση νέας γραμμής παραγωγής αναψυκτικών καθώς και την κατασκευή νέων αποθηκευτικών χωρών συνολικής έκτασης 15.000 τ.μ. Στο ίδιο επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιείται και θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017 περιλαμβάνεται και η ενίσχυση της μονάδας παραγωγής εξειδικευμένων πλαστικών στο εργοστάσιο της PETCOM Plastics του ομίλου Βικος, με την εγκατάσταση νέου υπερσύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού που ενισχύει την δυνατότητα εμφιάλωσης της εταιρείας κατά 81.000 φιαλών την ώρα.

«Συνολικά η εταιρεία έχει υλοποιήσει επενδύσεις 125 εκατ. ευρώ μέσα στα 25 χρόνια λειτουργίας της», δηλώνει ο κ. Πέτρος Σεπετάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙΚΟΣ Α.Ε προσθέτοντας ότι οι επενδύσεις αυτές είναι απόλυτα σύμφωνες με το επενδυτικό μοντέλο που πάντοτε ακολουθεί η Βίκος και στοχεύουν στον συνεχή εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της εταιρείας. «Πρόκειται για επενδύσεις που πραγματοποιούνται με ίδια κεφάλαια, δίνουν αξία και τόνωση στην τοπική οικονομία της Ηπείρου, και δημιουργούν νεες θέσεις εργασίας», υπογραμμίζει ο κ. Σεπετάς.

Για την εταιρεία Βίκος όπως τονίζουν οι άνθρωποι της οι νέες επενδύσεις έρχονται ως φυσική εξέλιξη και συνέπεια της διαρκώς αυξανόμενης ζήτησης για τα προϊόντα της τόσο για το νερό στο οποίο κατέχει την 1η θέση στην αγορά όσο και για τα αναψυκτικά της, ενώ προτεραιότητα αποτελεί οι επενδύσεις να είναι σύμφωνες με τα κορυφαία ποιοτικά και περιβαλλοντικά πρότυπα.

Παράλληλα η Βίκος εκτός των εγκαταστάσεων της στην Ήπειρο διαθέτει πλέον γραμμή παραγωγής και αποθηκευτικούς χώρους στους Καλιάνους της Στυμφαλίας, στον νομό Κορινθίας, μετά την πρόσφατη εξαγορά του 70% της εταιρείας Νατούρα Εμφιαλωτική, η οποία διαθέτει στην αγορά το φυσικό μεταλλικό νερό «Υάς» και το επιτραπέζιο νερό «Ίρις». Μάλιστα όπως λέει ο πρόεδρος Σεπετάς στόχος της Βίκος ΑΕ είναι εντός της επόμενης διετίας να αποκτήσει το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της Νατούρα Εμφιαλωτική. Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο η Βίκος έχει ήδη πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 2 εκατ. ευρώ για την δημιουργία μιας ακόμα γραμμής παραγωγής νερού αλλά και επέκταση των αποθηκευτικών χώρων της εταιρείας. Σύμφωνα με τον κ. Σεπετά η εταιρεία αυτή θα συνεχίζει να παράγει στα δυο σήματα (Ίρις και Υας) αλλά και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για πελάτες της εταιρείας. Με την απόκτηση της Nατουρα εκτιμάτε οτι η Bικος θα μπορεί πλέον να καλύπτει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα την αγορά της Νότιας Ελλάδας και της Πελοποννήσου και κυρίως την αγορά της Αττικής.

Παράλληλα η Βίκος συνεχίζει να συμμετέχει με ποσοστό 25% και στην εταιρεία παραγωγής αναψυκτικών «Έψα». Το μερίδιο αυτό είχε αποκτηθεί πριν η εταιρεία μπει στην αγορά των αναψυκτικών. Αναφορικά με το ενδεχόμενο για απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου στην εταιρεία ή διεύρυνση της συνεργασίας, ο πρόεδρος της Βίκος δήλωσε ότι δεν υπάρχει στον ορίζοντα ενδεχόμενο αύξησης του μεριδίου αυτού αλλά δεν απέκλεισε διεύρυνση της συνεργασίας με την ΕΨΑ την επόμενη διετία στο κομμάτι των αναψυκτικών σε γυάλινη συσκευασία.

Για το 2017 η Βίκος προχωρά και στην παραγωγή νέων προϊόντων διευρύνοντας την γκάμα των αναψυκτικών της στην κατηγόρια των ολιγοθερμιδικών αναψυκτικών. Μετά την τοποθέτηση στην αγορά της Βίκος Cola με στέβια, η εταιρεία θα λανσάρει σύντομα πορτοκαλάδα, λεμονάδα και κρύο τσάι με στέβια.

Από την άποψη των οικονομικών μεγεθών το 2016 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για την εταιρεία καθως έκλεισε με τζίρο 67,5 εκατ. ευρώ (από 64,23 εκατ. ευρώ το 2015) και κέρδη περίπου 13 εκατ. ευρώ. Για το 2017 εκτιμάται ότι η καλή πορεία θα συνεχιστεί και θα κλείσει με αύξηση των πωλήσεων κατά 4%-5% καθώς ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2017 ο κύκλος εργασιών της Βικος αυξήθηκε κατά 10,55%. Πάντως ο άσσος στο μανίκι της Βίκος παραμένει το νερό, όπου κατέχει μερίδιο 21% και όπως είπε ο πρόεδρος της εταιρείας βρίσκεται στην πρώτη θέση από το 2006 ενώ σημαντική ανάπτυξη παρουσιάζουν και τα αναψυκτικά με τις πωλήσεις τους το πρώτο τρίμηνο να έχουν ενισχυθεί κατά 70%.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές της αντιστοιχούν στο 5% του συνολικού τζίρου της με κυριότερους προορισμούς για τα προϊόντα της “Βίκος” τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Κορέα, την Κύπρο και την Αλβανία. Η εταιρεία σήμερα διαθέτει συνολικά 28 γραμμές παραγωγής (11 γραμμές εμφιάλωσης νερού και 17 γραμμές παραγωγής preforms και πωμάτων), 3 εργοστάσια, 2 logisticcenters, 4 πηγές ενώ απασχολεί πάνω από 300 εργαζομένους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider