Με επενδύσεις σε ομόλογα και μετοχές η αγορά της χρυσής βίζας

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με επενδύσεις σε ομόλογα και μετοχές η αγορά της χρυσής βίζας

Σκέψεις για διεύρυνση του προγράμματος χορήγησης άδειας διαμονής στην Ελλάδα σε ξένους που αγοράζουν κατοικίες ή ακίνητα αξίας άνω των 250.000, γνωστό και ως Greek Golden Visa, κάνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Πιτσιόρλας, μιας και το πρόγραμμα που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα είναι το πλέον ανταγωνιστικό στην Ευρώπη κι έχει καταφέρει να φέρει σημαντικές επενδύσεις στη χώρα, στο μέλλον θα επεκταθεί και θα συμπεριλάβει κι άλλες αξίες πέραν της κατοικίας ή των ακινήτων.

Με στόχο την προσέλκυση ακόμα περισσότερων επενδυτών η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή εξετάζει την ένταξη στο πρόγραμμα Golden Visa επενδύσεις στην αγορά ομολόγων ή μετοχών επενδυτικών ταμείων ύψους τουλάχιστον 250.000 ευρώ, όριο το οποίο διατηρείται και για τα ακίνητα.

Αφορμή για αλλαγή ήταν το έντονο ενδιαφέρον που έδειξαν κινεζικές εταιρείες για συντονισμένες επενδύσεις στη χώρα και μάλιστα σε συγκεκριμένους κλάδους όπως στα δίκτυα, στις υποδομές αλλά και στον χρηματοπιστωτικό τομέα, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κίνα όπου αποφασίστηκε και η συμμετοχή της χώρας στο, λεγόμενο, νέο «δρόμο του μεταξιού».

Άλλωστε οι κινέζοι ήταν αυτοί που αξιοποίησαν περισσότερο από όλους το πρόγραμμα «Greek Golden Visa», που προσφέρει άδειες διαμονής σε κατοίκους τρίτων χωρών και μέλη των οικογενειών τους, όταν αυτοί επενδύουν πάνω από 250.000 ευρώ σε ακίνητα και οποιαδήποτε άλλη επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Οι κινέζοι ψηφίζουν Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας έως την 31η Ιανουαρίου 2017 είχαν χορηγηθεί 1.573 άδειες διαμονής σε κατοίκους τρίτων χωρών που επένδυσαν σε ακίνητα στην Ελλάδα. Οι Κινέζοι που έδειξαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αξιοποίηση του προγράμματος έχουν λάβει 664 άδειες. Δεύτερη χώρα προέλευσης αναδεικνύεται η Ρωσία με 348, τρίτη η Αίγυπτος με 77, τέταρτος ο Λίβανος με 73 και πέμπτη η Ουκρανία με 67. Οι πρώτες χώρες σε άδειες διαμονής, αν συμπεριληφθούν και οι άδειες που έχουν δοθεί στους συγγενείς των επενδυτών (συνολικά 3.809), είναι η Κίνα με 1.580 άδειες, η Ρωσία με 787, το Ιράκ με 211, ο Λίβανος με 203 και η Αίγυπτος με 179.

Ώθηση φαίνεται να δίνει η χρυσή βίζα και στην αξία των κατοικιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η αξία των κατοικιών που πωλήθηκαν σε ξένους επενδυτές αυξήθηκε το 2016 κατά 34,5% και ανήλθε σε 250 εκατ. ευρώ, έναντι 186 εκατ. ευρώ το 2015. Όμως, σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, το πραγματικό ποσό που δαπανήθηκε είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που καταγράφει η ΤτΕ.

Για φέτος καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον από αγοραστές κυρίως από την Τουρκία, την Κίνα, την Αίγυπτο, τη Ρωσία και άλλες χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Οι επενδύσεις αυτές γίνονται κυρίως σε κατοικίες της πρωτεύουσας ή άλλων δημοφιλών προορισμών, δεδομένης της χαμηλής τους αποτίμησης αποτελούν πολύ ανταγωνιστική επένδυση συγκρινόμενα με ανάλογα ακίνητα άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών και προορισμών.

Η Greek Golden Visa από τις φθηνότερες της Ευρώπης

Παρότι πολλά κράτη διαθέτουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα με διαφορετικές παροχές το καθένα, οι χρυσές βίζες της Ισπανίας, της Πορτογαλίας της Μάλτας της Ελλάδας και της Κύπρου τιτλοφορούνται ως πολλά υποσχόμενες χωρίς όμως να είναι όλες το ίδιο επιτυχημένες από άποψη εσόδων και απήχησης. Ο λόγος έχει να κάνει κυρίως με τις παροχές της καθεμιάς.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα χρυσής βίζας της Λετονίας, κάθε πολίτης μπορεί να επενδύσει 80.000 ευρώ σε κάποια επιχείρηση ή 250.000 ευρώ για την αγορά ενός ακινήτου για να λάβει άδεια παραμονής έως και πέντε έτη.

Η Κύπρος, προσφέρει δύο προγράμματα χρυσής βίζας μέσω επενδύσεων σε ακίνητα. Ένα αφορά στη μόνιμη κατοικία, και ένα στην ιθαγένεια. Στην πρώτη περίπτωση οι υποψήφιοι θα πρέπει να επενδύσουν 300.000 ευρώ σε κάποιο ακίνητο για να αποκτήσουν άδεια παραμονής στη χώρα τόσο οι ίδιοι όσο και τα μέλη της οικογένειάς τους με την μόνη υποχρέωση να επισκέπτονται τη χώρα μια φορά κάθε δύο χρόνια. Ωστόσο στην περίπτωση της υπηκοότητας η Κύπρος υποχρεώνει τους ενδιαφερόμενους σε επένδυση που φτάνει τα 2 ή 2,5 εκατ. ευρώ.

Επένδυση 511.000 περίπου ευρώ σε κρατικά ομόλογα απαιτεί και η Βουλγαρία για την χορήγηση βίζας. Το χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων επενδύεται για πέντε χρόνια και στο τέλος της πενταετούς περιόδου, το συνολικό ποσό θα επιστρέφεται στον επενδυτή. Το μικρό έθνος της Μάλτας από την άλλη επιτρέπει σε πλούσιους αλλοδαπούς να αποκτήσουν διαβατήριο για μια επένδυση 650.000 ευρώ χωρίς την υποχρέωση διαμονής, πρόγραμμα που χαρακτηρίζεται άκρως επιτυχημένο. Τέλος η Ισπανία, η Ισπανία η οποία ξεκίνησε το πρόγραμμα της χρυσής βίζας το 2013 ένα χρόνο πριν βγει από το μνημόνιο προβλέπει επενδύσεις 500.000 ευρώ σε ακίνητη περιουσία για την παροχή οικογενειακής άδειας παραμονής.

Οι περιοχές που κερδίζουν τις προτιμήσεις

Το ενδιαφέρον αυτό εστιάζεται στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, των παραλιακών προαστίων από το Φάληρο και ανατολικά. Επίσης ανάλογο ενδιαφέρον υπάρχει για ποιοτικά ακίνητα στους τουριστικούς προορισμούς υψηλού προφίλ (Μύκονος, Σαντορίνη, Σπέτσες, Αντίπαρος, περιοχές της Κρήτης) αλλά και περιοχές της χώρας μεγάλης ομορφιάς. Στις πιο περιζήτητες περιοχές, όπως στη Μύκονο, οι αξίες ήδη γνωρίζουν σημαντική ανάκαμψη αλλά η ανοδική πορεία τους συνεχίζεται.

Οι επικείμενοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ήδη έχουν ενεργοποιήσει περαιτέρω το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών που σε συνάρτηση με το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει την φθηνότερη Golden Viza της ΕΕ, δείχνουν σημάδια ανάκαμψης της αγοράς Ενδεικτικά για την Κύπρο η υπηκοότητα και η αγορά ακινήτου συνοδεύεται από 2 εκ ευρώ, η μόνιμη άδεια παραμονής στις 300 χιλιάδες, 650 χιλιάδες για την Golden Viza στην Μάλτα, 300 χιλιάδες για την Ουγγαρία και μισό εκατομμύριο για την Ισπανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider