Στην κορυφή των επιχειρήσεων... με ψηλά τακούνια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην κορυφή των επιχειρήσεων... με ψηλά τακούνια

Έχουν αρχίσει πλέον να εκτοπίζουν τους άντρες από τις υψηλές θέσεις των επιχειρήσεων. Νέες, μορφωμένες, με οικογένεια και παιδιά οι γυναίκες επιχειρηματίες αργά αλλά σταθερά αναρριχώνται στην διοικητική πυραμίδα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή στήνουν τις δικές τους επιχειρήσεις .

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε η εταιρεία Ιcap Group για 4η συνεχή χρονιά με θέμα «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα» στο διάστημα 29 Οκτωβριου-28 Νοεμβρίου 2015 αποδεικνύεται ότι οι γυναίκες επιχειρηματίες βρίσκονται κυρίως στο τιμόνι μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων με μόλις το 11,6% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα να διοικούν μεγάλες επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 250 ατόμων.

Στην πλειοψηφία τους και συγκεκριμένα οι 7 στις 10 γυναίκες εκτός της διευθυντικής ή διοικητικής θέσης που κατέχουν συνδέονται και μετοχικά με την εταιρεία τους ενώ προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους αλλά και για να επιτύχουν τις φιλοδοξίες τους για επαγγελματική ανέλιξη εργάζονται κατά μέσο όρο άνω των 51 ωρών σε εβδομαδιαία βάση δηλαδή περισσότερο από 10 ώρες ημερησίως.

Μορφωμένες και με οικογένεια

Για την συντριπτική τους πλειοψηφία (97,6%) η καριέρα τους βρίσκεται εξαιρετικά ψηλά στις προτεραιότητες τους. Σε ποσοστό 85,9% είναι κάτοχοι πτυχίου ανώτατης εκπαίδευσης ή μεταπτυχιακού ενώ οι 8 στις 10 έχουν οικογένεια και παιδιά.

Ωστόσο παρά το γεγονός ότι αποδεικνύονται ιδιαιτέρως ικανές, οι ίδιες σε ποσοστό 44,7% θεωρούν ότι η γυναικεία επιχειρηματικότητα και η σταδιοδρομία των γυναικών σε ανώτατες διοικητικές ή διευθυντικές θέσεις έχει αναπτυχτεί σε μέτριο βαθμό στην Ελλάδα.

Αναμένουν αύξηση των πωλήσεων για το 2015 και 2016

Και ενώ οι γυναίκες σύμφωνα με την μελέτη της Icap με αργά αν και σταθερά βήματα αναρριχώνται όλο και περισσότερο στην διοικητική ιεραρχία των επιχειρήσεων , οι εταιρείες που διοικούν αναπτύσσονται μάλλον γρηγορότερα καθώς οι ίδιες θέτουν αισιόδοξους στόχους και τους επιτυγχάνουν.

Παρά την οικονομική συγκυρία, η οποία δεν είναι η καλύτερη για τις πωλήσεις και τα κέρδη των επιχειρήσεων, για αυτές με μάνατζερ γυναίκες τα πράγματα φαίνεται να είναι καλυτέρα καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους τουλάχιστον η μια στις δυο επιχειρήσεις που έχει στο τιμόνι της γυναίκα μάνατζερ αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση του κύκλου εργασιών της για το 2015.

Συγκεκριμένα το 50,7% των συμμετεχουσών στην μελέτη εκτιμά ότι θα παρουσιάσει αύξηση στις συνολικές πωλήσεις για το 2015, το 24% μείωση ενώ το 25,3% στασιμότητα.

Μάλιστα στην προηγούμενη χρήση 2015/2014 οι επιχειρήσεις με αύξηση των πωλήσεων από 5% έως και 10% διαμορφώθηκε στο 27,8%.

Όμως αισιόδοξες δηλώνουν οι γυναίκες επιχειρηματίες και για το 2016. Ειδικότερα οι δυο στις τρεις γυναίκες (66,7%) προβλέπουν αύξηση των πωλήσεων στο επόμενο έτος με μόλις το 8% να δηλώνει ότι αναμένει μείωση των πωλήσεων της επιχείρησης που διοικεί.

Όσο για τις προτεραιότητες για την επομένη τριετία ,δεδομένης και της οικονομικής ύφεσης η μείωση των τιμών πώλησης των προϊόντων και των υπηρεσιών που παράγουν, η επέκταση των εγκαταστάσεων τους αλλά και ο περιορισμός ακόμα και η κατάργηση μην κερδοφόρων δραστηριοτήτων είναι ο βασικός τους σχεδιασμός μέχρι και το 2018 ώστε να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα τους και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider