«Ξεμπλοκάρουν» οι αγροτικές επιδοτήσεις που κατάσχονται

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ξεμπλοκάρουν» οι αγροτικές επιδοτήσεις που κατάσχονται

Το θέμα της κατάσχεσης των αγροτικών επιδοτήσεων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς επανέρχεται στο προσκήνιο με τον ευρωβουλευτή Νότη Μαριά να θέτει το θέμα στο ευρωκοινοβούλιο. Ο ευρωβουλευτής συντάχθηκε με την άποψη φορών και μεγάλης μερίδας αγροτών οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η κατάσχεση των κοινοτικών επιδοτήσεων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς αντιβαίνει στο κοινοτικό δίκαιο. Ως εκ τούτου, όπως υποστηρίζουν η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προσαρμόσει το θεσμικό πλαίσιο ώστε να καταλήγουν ακέραιες οι επιδοτήσεις στα χέρια των δικαιούχων.

Όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στο insider.gr, «οι πληρωμές των ενισχύσεων που πραγματοποιεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ, που είναι ο αρμόδιος οργανισμός του υπουργείου, καταβάλλονται στο ακέραιο στους δικαιούχους με απευθείας πίστωση στον τραπεζικό τους λογαριασμό, ο οποίος έχει υποδειχθεί από τους ίδιους κατά την υποβολή της αίτησής τους.

Επιπλέον, εξαιρούνται της κατασχέσεως κάθε είδους κοινοτικές ενισχύσεις ή επιδοτήσεις στα χέρια του ΟΠΕΚΕΠΕ ως τρίτου, μέχρι την κατάθεσή τους στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων ή την με άλλο τρόπο καταβολή τους σε αυτούς.

Από εκεί και πέρα, από τη στιγμή που τα χρήματα μπουν στο λογαριασμό του δικαιούχου, ισχύει ότι ισχύει για κάθε Έλληνα και βεβαίως ισχύει και ότι περιλαμβάνει η σύμβαση που έχει ο κάθε αγρότης με την Τράπεζα».

Οι αγρότες καταγγέλλουν ότι το θέμα δεν είναι να γίνει η κατάθεση των επιδοτήσεων και μετά να τις πάρει η τράπεζα ή τρίτοι (ταμεία κλπ) σε περίπτωση που ο δικαιούχος χρωστάει αλλά να καταλήγουν πραγματικά στους δικαιούχους καθώς σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, οι επιδοτήσεις είναι εκείνες που «κινούν» την αγροτική παραγωγή και για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να συνδέονται με τυχόν χρέη.

Ωστόσο, στην Ελλάδα, παρά το ιδιαίτερο καθεστώς των capital controls και του ακατάσχετου ορίου των 1250 ευρώ, το 80% των περιπτώσεων των αγροτών που αποφάσισαν να «εξαντλήσουν» το θέμα, κατάφεραν να αποδεσμεύσουν τα χρήματά τους από τους λογαριασμούς. Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και η διαδικασία απαιτεί την αποστολή εξώδικου στην τράπεζα προκειμένου να αποδεσμευθεί ο λογαριασμός. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει λίγες ημέρες ή περισσότερο ανάλογα με το πόσο γρήγορα κινείται το νομικό τμήμα κάθε τράπεζας.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής του νομικού τμήματος του «Συνηγόρου του Αγρότη», Ευαγγελία Γιαλίδη μιλώντας στο insider.gr, η κοινοτική νομοθεσία αναφέρει ότι «τα χρήματα των κοινοτικών επιδοτήσεων πρέπει να καταλήγουν ακέραια στα χέρια των δικαιούχων. Υπάρχει μια στρέβλωση στο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο καθώς προβλέπεται ότι οι επιδοτήσεις (προκαταβολές και ενδιάμεσες πληρωμές) είναι ακατάσχετες στα χέρια του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο αγρότης όμως δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει ανάληψη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Όταν τα χρήματα μεταφέρονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην τράπεζα εκεί αρχίζει το πρόβλημα. Μόλις γίνει η κατάθεση, οι τράπεζες πολλές φορές δεσμεύουν τα χρήματα.»

Η κα Γιαλίδη αναφέρει ότι όταν κάποιος αγρότης «κινήσει» το θέμα στην τράπεζα συνήθως αποδεσμεύονται τα χρήματα αλλά κάποιες φορές χρειάζεται να προχωρήσει δια της δικαστικής οδού. «Το θέμα είναι να μην φθάνουμε στα δικαστήρια και να λύνεται το θέμα εξωδικαστικά», σημειώνει.

Σημειώνεται ότι τυπικά προστατεύονται από κατασχέσεις χρήματα τα οποία βρίσκονται σε λογαριασμούς από αγροτικές επιδοτήσεις ή από πώληση παραγωγής και προορίζονται για πληρωμή μισθών, προμηθευτών και εξόδων. Αυτά τα χρήματα μπορούν να ξεμπλοκαριστούν σε περίπτωση που τα έχει δεσμεύσει κάποια τράπεζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider