Επένδυση 300 εκατ. ευρώ από την Παπαστράτος

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επένδυση 300 εκατ. ευρώ από την Παπαστράτος

Στην μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων ετών επί ελληνικού εδάφους προχωρά η εταιρεία Παπαστράτος και η μητρική της Philip Morris με στόχο να αλλάξει στο μέλλον όλο το status quo της βιομηχανίας καπνικών προϊόντων. Όπως ανακοίνωσε σήμερα κατά την παρουσίασή της στο Ζάππειο Μέγαρο, η εταιρεία θα επενδύσει 300 εκατ. ευρώ για την μετατροπή και επέκταση του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο δημιουργώντας συνάμα 400 νέες θέσεις εργασιας. Μετά την επένδυση η χώρας μας θα γίνει η τρίτη χώρα παγκοσμιως, μετά την Ελβετία και την Ιταλία, όπου θα παράγονται προϊόντα καπνού που δεν περιλαμβάνουν καύση, δηλαδή οι νέοι ράβδοι καπνού του IQOS.

Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης, η επένδυση αφορά στην αναβάθμιση και ανάπτυξη νέων γραμμών παραγωγής του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή των καπνικών προϊόντων heets για IQOS, του νέου ραγδαία αναπτυσσόμενου καπνικού προϊόντος μειωμένου κινδύνου της Παπαστράτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία αδειοδότησης για την κατασκευή των νέων παραγωγικών μονάδων έχει ήδη ξεκινήσει ενώ οι πρώτες νέες μηχανές θα τοποθετηθούν το φθινόπωρο.

Συγκεκριμένα όπως όπως διευκρίνισε ο κ. Χαρπαντίδης θα κατασκευαστούν 3 νέα κτήρια τα οποία θα περιλαμβάνουν δύο νέες γραμμές παραγωγής επεξεργασίας καπνού και 10 γραμμές παραγωγής ράβδων καπνού. Η πρώτη παραγωγή των ράβδων καπνού θα ξεκινήσει σε μόλις 10 μήνες από σήμερα. Με την ολοκλήρωση της επένδυσης στην Ελλάδα θα παράγονται ετησίως 20 δισ. ράβδοι καπνού ενώ σταδιακά θα σταματήσει η παραγωγή των παραδοσιακών τσιγάρων. Να διευκρινίσουμε ότι σήμερα η μονάδα παραγωγής του Ασπροπύργου φτάνει τα 12 δισ. τσιγάρα το 60% των οποίων εξάγεται στο εξωτερικό ενώ το 40% διατίθεται στην ελληνική αγορά

Πέρα από το ότι η χώρα θα συγκαταλεγεί στα ελάχιστα διεθνή κέντρα παραγωγής καπνικών προϊόντων νέας γενιάς, με την δημιουργία των νέων παραγωγικών μονάδες, οι οποίες θα είναι έτοιμες τον Ιανουάριο του 2018, θα ενισχυθούν σημαντικά και οι εξαγωγές.

Στο εργοστάσιο αυτό θα δημιουργηθούν 400 νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις 800 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας που προσφέρει ήδη η Παπαστράτος αλλά και στις 250 προσλήψεις που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες αποκλειστικά για τη δραστηριότητα του IQOS.

Ζωτικής σημασίας αναμένεται να είναι η επένδυση για τις εξαγωγές αλλά και για την ελληνική καπνοκαλλιέργεια, καθώς συμβάλλει στη διασφάλιση του μέλλοντος χιλιάδων καπνοκαλλιεργητών. Όπως διευκρινίστηκε οι νέες ράβδοι καπνού περιέχουν σημαντικό ποσοστό ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου ενώ η Philip Morris International και η Παπαστράτος δευσμέτηκε να συνεχίσει να απορροφά και να εξάγει μεγάλο μέρος της ελληνικής παραγωγής καπνών.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων της Παπαστράτος περιλαμβάνεται το κορυφαίο παγκοσμίως σήμα Marlboro, το Philip Morris, το L&M, τον ιστορικό ΑΣΣΟ, αλλά και το πρώτο νέο καπνικό προϊόν δυνητικά μειωμένου κινδύνου σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα, το IQOS.

Η Παπαστράτος διαθέτει στην Ελλάδα περίπου 25.000 άμεσους και έμμεσους εμπορικούς συνεργάτες και 900 προμηθευτές, ενώ η PMI είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής των ελληνικών καπνών αγοράζοντας άνω του 50% της ελληνικής παραγωγής ανατολικών καπνών με τριετείς δεσμεύσεις (2013-2015 και 2016-2018).

Η νέα επένδυση έρχεται να προστεθεί στα 700 εκατ. ευρώ που έχει επενδύσει η Philip Morris στην Ελλάδα από το 2003. Στο ερώτημα γιατί τώρα και γιατί στο δυσχερές αν όχι στρεβλό επιχειρηματικό περιβάλλον της Ελλάδας ο κ. Χαρπαντίδης στάθηκε στα ισχυρά πλεονεκτήματα της χώρας: ισχυρή γεωγραφική θέση, ισχυρή παράδοση στα καπνά και υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό.

«Η Παπαστράτος τολμά να βλέπει μπροστά. Τολμά να οραματίζεται ένα μέλλον που φτιάχνεται και στην Ελλάδα. Τολμά να φέρει στη χώρα αυτό που χρειάζεται περισσότερο, παρά το αντίξοο περιβάλλον: επενδύσεις, θέσεις εργασίας, καινοτομία, εξαγωγές. Για αυτό το λόγο τοποθετεί σήμερα τη χώρα στο κέντρο της τεράστιας αλλαγής που φέρνει το IQOS διεθνώς. Πρόκειται για μια επένδυση–σταθμό για ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου και για την ελληνική οικονομία, με άμεσο και ουσιαστικό αποτύπωμα στην πρωτογενή παραγωγή και την κοινωνία. Πέρα από τα οικονομικά οφέλη, η νέα επένδυση δίνει ανάσα αισιοδοξίας στην κοινωνία. Η Ελλάδα αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια νέα διεθνή αγορά που αναμένεται να αναπτυχθεί με μεγάλη ταχύτητα» τόνισε ο κ. Χαρπαντίδης.

Το IQOS είναι ένα από τα τέσσερα προϊόντα της Philip Morris International που δεν περιλαμβάνουν καύση και που απευθύνονται στις ανάγκες και διαφορετικές προτιμήσεις των ενήλικων καπνιστών. Είναι ένα θερμαινόμενο καπνικό προϊόν που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2014 και αναμένεται ως τα τέλη του 2017 να βρίσκεται σε περισσότερες από 30 χώρες. Από το 2008, η ΡΜΙ έχει προσλάβει περισσότερους από 400 επιστήμονες και ειδικούς και έχει επενδύσει περισσότερα από 3 δισ. δολάρια στην έρευνα και ανάπτυξη και την επιστημονική τεκμηρίωση. Τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας για την τεκμηρίωση της δυνατότητας μειωμένου κινδύνου του IQOS είναι πολύ ενθαρρυντικά και η εταιρία διαθέτει ελεύθερα την επιστημονική της μεθοδολογία και τα ευρήματά της για ανεξάρτητο έλεγχο και επαλήθευση από τρίτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider