Μάχη γιγάντων για την κορυφή των πωλήσεων smartphones

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μάχη γιγάντων για την κορυφή των πωλήσεων smartphones

Με την τιμή της μετοχής της να φτάνει χθες στο ιστορικό υψηλό των 133,29 δολαρίων και τις πολύ καλές πωλήσεις του iPhone 7 και του iPhone 7 Plus το τελευταίο τρίμηνο του έτους – περίοδος που κατεξοχήν τροφοδοτεί αυξητικά τα αποτελέσματα του αμερικανικού κολοσσού – η Apple κατάφερε να εκτινάξει την χρηματιστηριακή της αξία στα 700 δισ. δολάρια.

Σε συνδυασμό με το πλήγμα που δέχτηκε τόσο η εικόνα όσο και οι πωλήσεις της Samsung εξαιτίας των προβλημάτων στο Galaxy Note 7, η πιο «πολύτιμη εταιρεία του κόσμου» με βάση της χρηματιστηριακή της αξία κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά τις πωλήσεις smartphones για το δ' τρίμηνο του 2016 αλλά και γίνει ακόμα πολυτιμότερη με την μετοχή της να κλείνει σε νέο ιστορικό υψηλό μέσα στην εβδομάδα φτάνοντας τα 133,29 δολάρια.

Στην ανοδική της πορεία συνέβαλαν βέβαια και οι προβλέψεις για «τρελές» πωλήσεις του επερχόμενου, νέου iPhone, το οποίο φημολογείται πως θα είναι εξαιρετικά ανανεωμένο. Σύμφωνα με το Bloomberg, η μετοχή της Apple έχει ανατιμηθεί πάνω από 15% μέσα στο 2017 ενώ από το 2016 η ανατίμηση ξεπερνά το 40%. Το εντυπωσιακό στην περίπτωση της Apple είναι το γεγονός ότι ενώ δεν διαθέτει προσιτά smartphones, εντούτοις κατόρθωσε το δ' τρίμηνο του 2016 να ξεπεράσει σε πωλήσεις τη μεγάλη της αντίπαλο της Samsung.

Αν κοιτάξει δε κανείς την τελευταία δεκαετία παρατηρεί πως η αποτίμηση της Apple έχει αυξηθεί πάνω από 1.000%, κι όλα αυτά σε μια εταιρεία με καταναλωτικό προσανατολισμό η οποία εξαιτίας της τιμής της δεν απευθύνεται σε μεγάλη μερίδα του αγοραστικού κοινού αλλά σε όσους μπορούν να διαθέσουν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό που κοστίζουν τα κινητά της.

Παρότι βέβαια στο πρώτο οικονομικό τρίμηνο της νέας χρονιάς, το οποίο αποτελεί το τέταρτο τρίμηνο της εταιρείας και περιλαμβάνει την περίοδο των γιορτών, η Apple πούλησε 78,3 εκατομμύρια iPhones, ξεπερνώντας τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για 77,4 εκατ. κομμάτια, στο σύνολο του έτους κατέγραψε πτώση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γνωστής εταιρείας ερευνών IDC, στο δ' τρίμηνο του 2016 διατέθηκαν συνολικά 428,5 εκατ. smartphones (+6,9%) με τις πωλήσεις των iPhone να φθάνουν στα 78,3 εκατ. (+4,7%) και το μερίδιο της Apple να φθάνει στο 18,3%.

Από την άλλη πλευρά, η Samsung διέθεσε 77,5 εκατ. smartphones (-5,2%) και το μερίδιο της έφθασε στο 18,1%.

Παρόλα αυτά, αυτό που προκαλεί έκπληξη δεν είναι η μάχη των γιγάντων για την κορυφή της μεγαλύτερης αγοράς στον κόσμο. Το ενδιαφέρον στοιχείο της πρώτης πεντάδας είναι πως οι κινεζικές εταιρείες που συνήθως προσφέρουν οικονομικότερες λύσεις κι έχουν πετύχει μέσα στα χρόνια την βελτίωση του προϊόντος τους, αυξάνουν συνεχώς το μερίδιο αγοράς τους. Την υπόλοιπη πεντάδα για το δ' τρίμηνο συμπληρώνουν τρεις κινεζικές εταιρείες. Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Huawei με 45,6 εκατ. συσκευές (+38,6%) και μερίδιο 10,6%, στην τέταρτη η Oppo με 31,2 εκατ. (+116,6%) και μερίδιο 7,3% και στην πέμπτη η Vivo με 27,4 εκατ. (+104,7%) και μερίδιο 5,8%.

Οι κινεζικές εταιρείες καταφέρνουν να αυξήσουν το μερίδιό τους στην τοπική αγορά να ισχυροποιήσουν διεθνώς τις πωλήσεις του και κατ επέκταση να πιέσουν ακόμα περισσότερο τους για χρόνια κυρίαρχους της αγοράς. Με τελευταία να μπαίνει στο χορό η Vivo, οι κινεζικές εταιρείες αντιπροσώπευσαν το 48% των αποστολών στη χώρα κατά την διάρκεια του 2016, σύμφωνα με την IDC, καταφέρνοντας να κερδίσουν τους καταναλωτές με ένα line-up των συσκευών τους και εισάγοντας κινητά με κυρτή οθόνη που όπως φαίνεται θα κυριαρχήσουν και στην αγορά του 2017. Την ίδια στιγμή η μείωση των αποστολών της Apple κατά το τέταρτο τρίμηνο υπογράμμισε πως το iPhone 7 απέτυχε να εντυπωσιάσει το κοινό και να υπερκεράσει τον συνεχώς κλιμακούμενο ανταγωνισμό.

Η Κίνα τροφοδότησε άλλωστε για χρόνια την θεαματική αύξηση της Apple. Αλλά η επιβράδυνση της χώρας, τα κανονιστικά μπερδέματα και η υπεροχή των φθηνότερων και πολλά υποσχόμενων τοπικών επιλογών κατάφερε να πλήξει τον αμερικανικό κολοσσό. Η κινεζική ενδοχώρα εξακολουθεί να παραμένει ζωτικής σημασίας για την εταιρεία, ιδίως με τις ανεπτυγμένες αγορές να έχουν κορεστεί την ώρα που ο αμερικανικός κολοσσός προετοιμάζει την είσοδό του σε άλλες πολλά υποσχόμενες χώρες όπως η Ινδία.

Παρά βέβαια τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και την εκτινασσόμενη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας, σύμφωνα με την έρευνα της IDC αυτό που αλλάζει αν κοιτάξει κανείς την προηγούμενη χρονιά στο σύνολό της είναι η σειρά στις δύο πρώτες θέσεις. Συνολικά, το 2016 διετέθησαν 1,47 δισ. smartphones, αριθμός αυξημένος κατά 2,3% σε σχέση με τα 1,437 δισ. τεμάχια του 2015.

Στην πρώτη θέση βρέθηκε η Samsung με 311,4 εκατ. smartphones (-3%) και μερίδιο 21,2%, στη δεύτερη η Apple με 215,4 εκατ. συσκευές (-7%) και μερίδιο 14,6% και στην τρίτη η Huawei με 139,3 εκατ. smartphones (+30,2%) και μερίδιο 9,5%. Στην τέταρτη η Oppo με 99,4 εκατ. συσκευές (+132,9%) και μερίδιο 6,8% και στην πέμπτη η vivo με 77,3 εκατ. smartphones (+103,2%) και μερίδιο 5,3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider