Μεγάλες φουρτούνες για τη ναυτιλιακή ελληνικών συμφερόντων Toisa

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγάλες φουρτούνες για τη ναυτιλιακή ελληνικών συμφερόντων Toisa

Αίτημα υπαγωγής στις διατάξεις του Κεφαλαίου 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα (Chapter 11) με στόχο την προστασία από τους πιστωτές της κατέθεσε στη Νέα Υόρκη, η ναυτιλιακή Toisa, συμφερόντων Γρηγόρη Καλλιμανόπουλου.

Να υπενθυμίσουμε ότι η εταιρεία, που ιδρύθηκε στη Μεγάλη Βρετανία το 1982, και οι 23 θυγατρικές της, είναι πλοιοκτήτριες 23 πλοίων, μεταξύ των οποίων είναι δεξαμενόπλοια, offshore support vessels (OSV) και πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου. Επιπλέον στα περιουσιακά στοιχεία της Toisa περιλαμβάνονται και δύο αεροσκάφη τύπου Gulfstream. Οι δραστηριότητές της εκτείνονται στη Β. Θάλασσα, τη Βραζιλία, τη Νοτιοανατολική Ασία, τη Δ. Αφρική, τη Μεσόγειο και τον Κόλπο του Μεξικού.

Η επιβράδυνση στις αγορές πετρελαίου, φυσικού αερίου καθώς και ξηρού φορτίου δημιούργησαν χρέος ύψους 1 δισ. δολαρίων. Παρότι, όμως, η ναυτιλιακή βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της, μερικοί εξ' αυτών φάνηκαν διστακτικοί ως προς την συνέχιση των συνομιλιών. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα Κεφάλαια 11 και 13 του Πτωχευτικού Κώδικα ρυθμίζουν την αναδιάρθρωση, επιτρέποντας την κατάρτιση ενός προγράμματος εξόφλησης και ανά περιπτώσεις τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης.

Η Toisa πλέον επιδιώκει με την αίτησή τους δικαστική προστασία από τους πιστωτές της, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η Danish Ship Finance, η DNB Bank, η ING Bank, η Citibank, η BNP Paribas, η China Shipping Industry και ακόμα 30 πιστωτές.

Όπως διευκρινίζεται στα δικαστικά έγγραφα, η αίτηση δεν αφορά τρεις άλλες ναυτιλιακές εταιρείες του Έλληνα εφοπλιστή, τις Sealion Shipping, Marine Management Services και Marine Management Bulker Services.

Ποιος είναι ο Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος ανήκει στους πιο επιτυχημένους εφοπλιστές της χώρας. Πέρα από επιχειρηματίας τρέφει μεγάλη αγάπη για τις τέχνες ενώ έχει αναγνωριστεί και για το μεγάλο φιλανθρωπικό του έργο, για το οποίο μάλιστα έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών τον Δεκέμβριο του 1989 καθώς και τιμηθεί με το μετάλλιο του «Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα» από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Επικεφαλής της Marine Management Service αλλά και της Toisa Limited, το όνομά του είχε βρεθεί στο στόχαστρο ισχυρισμών για εμπόριο με αμφιλεγόμενες οντότητες της Μέσης Ανατολής.

Γεννημένος το 1936 στην Αθήνα, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ και ασχολήθηκε ενεργά με τις Ναυτιλιακές Επιχειρήσεις του πατέρα του, Περικλή, μέχρι το έτος 1963.

Ο πατέρας του Περικλής Καλλιμανόπουλος είχε ξεκινήσει να ασχολείται με τη ναυτιλία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ανοίγοντας ναυλομεσιτικό γραφείο στον Πειραιά, ενώ αγόρασε το πρώτο φορτηγό πλοίο του το 1924. Μέχρι το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η εταιρεία του Hellenic Lines είχε αποκτήσει στόλο 8 πλοίων, εκ των οποίων 7 βυθίστηκαν για να ανακάμψει μεταπολεμικά ξεκινώντας με την απόκτηση 5 φοτηγών Liberty.

Το 1963 ιδρύει δική του Ναυτιλιακή Εταιρεία που εγκαθιστά στην Ελλάδα με την επωνυμία «TRADE AND TRANSPORT INC» η οποία διαχειρίζεται στόλο αποτελούμενο από OBO, Bulk Carriers και Tankers. Στη συνέχεια την εταιρεία αυτή –για την διαχείριση των πλοίων της- διαδέχτηκε το 1991 η εταιρεία «Marine Management Services MC».

Διετέλεσε μέλος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και της Εκτελεστικής Επιτροπής της CENSA. Έχει λάβει μέρος σε διάφορα ναυτιλιακά συνέδρια καθώς και στην επιτροπή ναυτιλίας του Ο.Η.Ε. (1972-1974) και στις διασκέψεις Υπουργών Ναυτιλίας στο Λονδίνο το 1973. Το 1989 ο Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος αποφάσισε την διαφοροποίηση των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων στον παραδοσιακό ναυτιλιακό τομέα επενδύοντας σε στόλο πλοίων ανεφοδιασμού ανοικτής θαλάσσης (Offshore) ιδρύοντας την Εταιρεία TOISA LIMITED η οποία έχει αποκτήσει ένα σημαντικό αριθμό πλοίων υψηλών προδιαγραφών, που διαχειρίζεται η Εταιρεία Sealion Shipping Limited με έδρα το Farnham Surrey του Δυτικού Λονδίνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider