«Βαριά σκιά» στο διεθνές σαλόνι αυτοκινήτου στο Ντιτρόιτ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βαριά σκιά» στο διεθνές σαλόνι αυτοκινήτου στο Ντιτρόιτ

Με λιγότερα χαμόγελα ανοίγει τη Δευτέρα τις πύλες του το Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου στο Ντιτρόιτ υπό τη σκιά των απειλών του νεοεκλεγέντα Αμερικανού προέδρου, Donald Trump ο οποίος αναζητά να «επαναφέρει στην τάξη» την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Η γνωστή έκθεση αυτοκινήτου του αμερικανικού βορρά (NAIAS), η οποία είναι η πρώτη σημαντική έκθεση για το 2017 ανοίγει τις πύλες της με θερμοκρασία 13 βαθμούς υπό το μηδέν αλλά το χειρότερο δεν είναι αυτό…Το χειρότερο είναι η ανησυχία των αμερικανικών εταιρειών του κλάδου για το τι μέλλει γενέσθαι.

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία απασχολεί 7 εκατομμύρια υπαλλήλους στις ΗΠΑ ενώ το 2016 οι πωλήσεις των ελαφρών οχημάτων σημείωσαν ρεκόρ και έφθασαν τα 17,55 εκατομμύρια οχήματα.«Εδώ και πέντε με έξι χρόνια, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία σημειώνει ανάπτυξη. Αυτό οφείλεται στο χαμηλό ενεργειακό κόστος και στα χαμηλά επιτόκια», επισημαίνει ο Guillaume Crunelle, υπεύθυνος του κλάδου αυτοκινήτου στην Deloitte. «Το έλλειμμα που καταγράφηκε κατά την περίοδο της κρίσης 2008-2009 αναπληρώθηκε και με την επιστροφή στην ανάπτυξη ενισχύθηκε και ο κλάδος», αναφέρει. Η αυτοκινητοβιομηχανία σημείωσε άνοδο 60% ενώ αυξήθηκαν σημαντικά και τα περιθώρια κέρδους.

Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν το 2017 θα αποτελέσει ένα εξίσου επικερδές έτος για τον κλάδο. Ήδη από το Σεπτέμβριο του 2016 οι πωλήσεις παραμένουν στάσιμες οδηγώντας τις αυτοκινητοβιομηχανίες να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους. «Μπορεί να φθάσαμε σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο αλλά δεν αναμένεται ιδιαίτερη μείωση των πωλήσεων αυτή τη χρονιά», αναφέρει ο ανεξάρτητος αναλυτής Bernard Rakoto και σημειώνει ότι πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν η αύξηση των επιτοκίων και η αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Καθησυχαστικός εμφανίζεται και ο Jacques Aschenbroich από την PDG de Valeo, ο οποίος ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγο ανησυχίας για τον κλάδο.

Παρ’ όλα αυτά η αγορά δείχνει άλλα σημάδια. Η 20η Ιανουαρίου δεν είναι μόνο η ημέρα που θα κλείσει τις πύλες της η έκθεση αλλά και η ημέρα όπου θα ορκιστεί ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump. O νέος πρόεδρος έχει απειλήσει τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας του με επιβολή μεγαλύτερων φόρων στα μοντέλα που κατασκευάζουν σε άλλες χώρες και στη συνέχεια εισάγουν στις ΗΠΑ.

Προς αυτή την κατεύθυνση με μήνυμα που απηύθυνε στην General Motors και μα αφορμή το κατασκευασμένο στο Μεξικό Chevy Cruze ανέφερε ότι «Η General Motors στέλνει το κατασκευασμένο στο Μεξικό Chevy Cruze σε Αμερικανούς εμπόρους αυτοκινήτων, χωρίς να πληρώνει φόρους εισαγωγής. Φτιάξτε το στις ΗΠΑ ή πληρώστε μεγαλύτερο φόρο».

Ακόμη, η Ford αποσύρει μέρος της παραγωγής της από το Μεξικό μετά την εκλογή του Donald Trump και σύμφωνα με το Reuters, ο CEO της Ford, Mark Fields, σημείωσε ότι πρόκειται για μια απόφαση που ελήφθη με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια, καθώς οι πωλήσεις των μικρών μοντέλων της εταιρείας τα οποία κατασκευάζονται στο Μεξικό, σημείωσαν σημαντική πτώση στις αγορές της Βόρειας Αμερικής.

Με πληροφορίες από τη Le Monde

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider