Πρόστιμο ρεκόρ 107 εκατ. δολαρίων στην Pfizer

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόστιμο ρεκόρ 107 εκατ. δολαρίων στην Pfizer

Πρόστιμο ρεκόρ ύψους 84,2 εκατ. στερλίνων (107 εκατ. δολάρια) επέβαλε στην Pfizer η αρμόδια αρχή για θέματα ανταγωνισμού της Βρετανίας με την κατηγορία ότι η φαρμακευτική εταιρεία χρέωνε το εθνικό σύστημα υγείας υπερβολικά υψηλές τιμές για ένα φάρμακο κατά της επιληψίας.

Αναλυτικότερα, η βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) κατηγόρησε τόσο την Pfizer όσο και την εταιρεία διανομής φαρμάκων Flynn Pharma ότι παραβίασαν τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού χρεώνοντας υπέρογκες τιμές στη Βρετανία για τις κάψουλες νατριούχου φαινυτοΐνης, ενός φαρμάκου κατά της επιληψίας που λαμβάνουν περίπου 48.000 ασθενείς σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την CMA, η τιμή για το κουτί των 100mg εκτοξεύτηκε -στις 67,50 στερλίνες, από 2,83 στερλίνες- από όταν η Pfizer πούλησε τα δικαιώματα πώλησης του φαρμάκου στην Flynn Pharma το Σεπτέμβριο του 2012. Η τιμή μειώθηκε στις 54 στερλίνες το Μάιο του 2014. Πριν τη συμφωνία, η Pfizer πουλούσε απευθείας το φάρμακο στους χονδρέμπορους και τα φαρμακεία υπό την ονομασία Epanutin. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της CMA η αύξηση της τιμής οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η Pfizer, η οποία συνέχισε να κατασκευάζει τις κάψουλες, πούλησε το φάρμακο στην Flynn Pharma σε 17πλάσια τιμή σε σχέση με αυτή που το χρέωνε προηγουμένως, ενώ η Flynn Pharma έβαλε με τη σειρά της το δικό της «καπέλο».

Για το λόγο αυτό η αρμόδια ρυθμιστική αρχή επέβαλε πρόστιμο 5,2 εκατ. ευρώ στην Flynn Pharma και διέταξε τις δύο εταιρείες να μειώσουν τις τιμές τους.

Εκπρόσωπος της Pfizer ανέφερε πως η εταιρεία αρνείται τις κατηγορίες της CΜΑ και θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider