«Οικολογικά» φτιαγμένες μπύρες από το Ηλιακό Μικροζυθοποιείο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Οικολογικά» φτιαγμένες μπύρες από το Ηλιακό Μικροζυθοποιείο

Θέμα ημερών είναι να ξεκινήσει να πουλά τις μπύρες του το Ηλιακό Μικροζυθοποιείο της Ξάνθης και να προμηθευτεί η τοπική αγορά, σε πρώτη φάση, τις φρέσκιες απαστερίωτες μπύρες, οι οποίες παράγονται με οικολογικές πρακτικές.

Οι μπύρες «Θέρος», «Γαία» και «Έρεβος» αποτελούν τα βασικά προϊόντα της επιχείρησης και πίνονται ευχάριστα χωρίς να απαιτείται να είναι παγωμένες. Σύμφωνα με την εταιρεία «οι μπύρες αυτές ξεφεύγουν από τη γνωστή, επίπεδη γεύση του απόλυτα βιομηχανοποιημένου προϊόντος».

Ο εμπνευστής του Ηλιακού Μικροζυθοποιείου, Ορέστης Στεφάνου, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του την άνοιξη του 2016 και έχει δυνατότητα παραγωγής 20 εκατόλιτρων την ημέρα μιλάει στο insider.gr για το εγχείρημα: «Η μπύρα είναι ένα προϊόν που απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Η τιμή της πρέπει να είναι προσιτή και πρωταρχικός μας στόχος είναι να έχουμε μια λογική τιμολογιακή πολιτική. Από την άλλη, μιλάμε για μια craft μπύρα, η οποία διατίθεται σε γυάλινο μπουκάλι και για την παραγωγή της χρησιμοποιούνται ηλιακοί συλλέκτες». Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η θερμική ενέργεια που χρειάζεται το ζυθοβραστήριό, ενώ εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται λόγω ηλιακών panels, μειώνονται τα απόβλητα με επαναχρησιμοποίηση τους σε άλλες μορφές. «Προτιμάμε επίσης να προμηθευόμαστε τις βασικές πρώτες ύλες μας από τον τόπο μας, γι αυτό και η βύνη, που αποτελεί το κυριότερο συστατικό της μπύρας έρχεται από την περιοχή της Θράκης, από την ίδια μας τη γειτονιά.», αναφέρει ο κ. Στεφάνου.

Οι μπύρες εμφιαλώνονται μόνο σε επιστρεφόμενες γυάλινες φιάλες και όχι σε κουτάκι, χρησιμοποιούνται καπάκια χωρίς BPA και η μεταφορά τους γίνεται σε ξύλινα, επαναχρησιμοποιούμενα κιβώτια.

Το ποτό θα κυκλοφορεί σε μπουκάλια των 500ml και όπως σημειώνει ο κ. Στεφάνου «κρατάμε τις τιμές προσιτές γιατί θεωρούμε ότι η ή πολυτέλεια της απόλαυσης μιας craft μπύρας θα πρέπει να είναι προνόμιο όλων».

Αρχικά οι μπύρες το μικροζυθοποιείου θα διατεθούν στην Ξάνθη και τη Βόρεια Ελλάδα. Δεδομένου ότι πρόκειται για φρέσκια μπύρα, η οποία διατίθεται στη φυσική της κατάσταση (απαστερίωτη) και δεν μπορεί να αποθηκευτεί για πολλούς μήνες, προς το παρόν δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο εξαγωγών καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί πιο χρονοβόρα διαδικασία μεταφοράς. Το ζυθοποιείο παράγει συνεχώς νέες παρτίδες από φρέσκια μπύρα και η προώθησή της θα γίνει, όπως αναφέρει ο κος Στεφάνου, μέσω των πελατών. «Η μπύρα είναι ιδιαίτερο προϊόν, βασίζεται στη γεύση και όχι στα λόγια. Θα τη δοκιμάσουν οι πελάτες και με αυτό τον τρόπο θα γίνει γνωστή».

Η επιχείρηση εξετάζει το ενδεχόμενο της διάθεσης των προϊόντων και στην υπόλοιπη Ελλάδα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα ενώ όπως σημειώνει ο κ. Στεφάνου κατά το εγχείρημα είχε να αντιμετωπίσει δυσκολίες αλλά και διευκολύνσεις από επιχειρήσεις του κλάδου. Η επιχείρηση δημιουργήθηκε με τη βοήθεια χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ ενώ είχε ως εμπόδια πολλές γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Αρωγός στο πρωτότυπο αυτό εγχείρημα στάθηκε η γνωστή ζυθοποιία ΒΕΡΓΙΝΑ από την Κομοτηνή η οποία προσέφερε τεχνογνωσία στο ηλιακό μικροζυθοποιείο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider