Τα ρομπότ φτιάχνουν πίτσα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα ρομπότ φτιάχνουν πίτσα

Η Marta, είναι ένα από τα δύο ρομπότ που δουλεύουν στη Zume Pizza, μια «μυστική» start up εταιρεία στον κλάδο της εστίασης που κάνει delivery. Στόχος της είναι να αυξήσει τα κέρδη της χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες των μηχανών. Ακόμη και η διανομή γίνεται με τη χρήση ειδικών φορτηγών τα οποία μάλιστα «αποτελειώνουν» το ψήσιμο της πίτσας καθοδόν για το σπίτι των πελατών. Το μόνο που απομένει είναι να λάβει η συγκεκριμένη διαδικασία την έγκριση της κρατικής υγιειονομικής υπηρεσίας. Για την ώρα, το συγκεκριμένο εστιατόριο ταΐζει μόνο τους κατοίκους μιας συγκεκριμένης περιοχής στην Καλιφόρνια αλλά ανάμεσα στης φιλοδοξίες των ιδιοκτητών είναι να κυριαρχήσουν στον κλάδο, ο οποίος κάνει συνολικά 9,7 δις. δολάρια.

«Στόχος μας είναι να γίνουμε η Amazon του φαγητού», αναφέρει ο επικεφαλής της εταιρείας Alex Garden. Ο Garden είναι 41 ετών και ήταν πρόεδρος των Zynga Studios ενώ νωρίτερα ήταν γενικός διευθυντής στο Xbox Live της Microsoft. Η λειτουργία της πιτσαρίας ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο όταν άρχισε «αθόρυβα» να προσλαμβάνει μηχανικούς χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο και να κατασκευάζει τα ειδικά φορτηγά για τη διανομή σε ένα κρυφό γκαράζ. Το Σεπτέμβριο ξεκίνησε τη συνεργασία του με την Julia Collins, η οποία είναι συνιδιοκτήτρια και προηγούμενος ήταν αντιπρόεδρος στη Harlem Jazz Enterprises.

Τον Οκτώβριο η εταιρεία άρχισε να συνεργάζεται στενά με την ελβετική εταιρεία που κατασκεύαζε ρομπότ, ABB, και ένα επιτελείο μηχανικών και τεχνικών πληροφορικής. Τον Απρίλιο

In October, Zume began working closely with Swiss robot maker, ABB, and a global crew of mechanical, electrical and software engineers.

η πιτσαρία πούλησε την πρώτη της πίτσα σε έναν ανυποψίαστο πελάτη της περιοχής Mountain View.

Σε πολύ κοντινή απόσταση από τις εγκαταστάσεις της Google στεγάζονται τα γραφεία αυτής της start up, σε ένα κτίριο 8.000 τετραγωνικών ποδιών το οποίο εξωτερικά μοιάζει με συνεργείο αυτοκινήτων. Εκεί εργάζονται 12 μηχανικοί, σχεδιαστές και product managers. Στο κτίριο υπάρχουν όλες οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις ενώ μέσα στην κουζίνα ο χώρος όπου εργάζονται οι άνθρωποι από τα ρομπότ χωρίζεται με διαχωριστικό γυαλί.

H Marta κρέμεται από το ταβάνι, όπου υπάρχει και το κλουβί της, σαν τεράστια αράχνη και ετοιμάζει την πίτσα με τα λιγνά «χέρια» της. Αρχικά απλώνει στην πίτσα τη σάλτσα μέσα σε δύο μόλις δευτερόλεπτα. «Είναι κατασκευασμένη ώστε να απλώνει τη σάλτσα τέλεια, όχι όμως τόσο τέλεια ώστε να πείθει τον πελάτη ότι την πίτσα την έχει ετοιμάσει άνθρωπος και όχι ρομπότ», σημειώνει ο Garden.

Aφού απλωθεί η σάλτσα, η πίτσα μεταφέρεται με ειδικό ιμάντα στου υπαλλήλους οι οποίοι προσθέτουν το τυρί και τα υπόλοιπα υλικά και μέσω ενός συστήματος αυτοματισμού περνάει από τον ιμάντα στον φούρνο. Μέχρι στιγμής η πίτσα μεταφέρεται στους πελάτες με τη χρήση οχημάτων Fiat τα οποία φέρουν διάφορα σλόγκαν του τύπου «Θέλεις ένα κομμάτι από αυτό;».

Τον Αύγουστο ο Zume θέλει να ξεκινήσει να προετοιμάζονται οι πίτσες εντός των οχημάτων που κάνουν delivery. Το κάθε φορτηγό έχει 56 φούρνους οι οποίοι μπορούν να ανάβουν και να σβήνουν με τηλεχειριστήριο. «Τα ρομπότ θα ετοιμάζουν εντός των οχημάτων διαφορετικά μενού και το φορτηγό θα κάνει το γύρο της γειτονιάς. Σε ακριβώς 3 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα πριν φθάσει στον πελάτη, το σύστημα δίνει εντολή στο φούρνο να ανάψει…και μετά ο πελάτης έχει μια φρέσκια και ζεστή πίτσα στην πόρτα του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider